این مورد کاوی مربوط به مقاله ” کسب و کار دیجیتال: از آزمایش تا تحول” می باشد، لذا پیشنهاد می شود قبل از مطالعه این بخش، بخش های قبلی این مقاله را از طریق لینک های زیر مطالعه نمائید:
استراتژی دیجیتال (بخش اول – بخش دوم – بخش سوم – بخش چهارم) – موردکاوی ۱
همین که شرکت تصور روشنی از آینده داشته باشد، گام بعدی این است که آن را به اقدام تبدیل کند یعنی از تصور بلندمدت به سوی کارها و اقدامات کوتاه مدت عملی بیاید. بسیاری از اعضای کارگروه ما تلاش کردند تا این مسیر را نشان گذاری کنند.
سرانجام به این نتیجه رسیدند که نقشه راه های سنتی بسیار ایستا و تک بعدی هستند و آنچه شرکت ها نیاز دارند یک چشم انداز آرمانی و اشتیاق انگیز از آینده است تا در جهت دهی به آنها کمک کند. همچنین نیاز دارند در حین پیشرفت، انعطاف پذیری خود نسبت به تغییر مسیر و چرخش را حفظ کنند. کارگروه به این نتیجه رسید که برآیند هر استراتژی باید شامل دو مفهوم باشد: موج ها (تحولات پی در پی که کسب و کار باید از سر بگذارند تا آینده ی تصورشده ی خود را محقق کند) و گام ها (اقدامات اجرایی و کوتاه مدتی که سازمان را در جهت درست به حرکت درمی آورند).
فرض کنید می خواهید از نهر عریضی عبور کنید که در عرض آن سنگ هایی پراکنده قرار دارد و می توانید با قدم گذاشتن روی سنگ ها و پریدن از روی آنها به آن سوی نهر بروید. از همان ابتدا که هنوز در کناره ی نهر ایستاده اید می دانید که سنگها امکان عبور را برای شما فراهم می کنند اما نمی دانید در هر گام باید روی کدام سنگ قدم بگذارید. فعلاً قدم اول را انتخاب می کنید و وقتی روی سنگ اول ایستادید کمی اطراف را نگاه می کنید و نزدیکترین سنگ و بهترین گزینه را برای قدم دوم برمی گزینید. به همین طریق، آینده ی شرکت هم ممکن است سرمایه گذاری های مختلف و شراکت ها و گام های مختلف نیاز داشته باشد. نتیجه گیری کارگروه این بود که وقتی گام بعدی معلوم می شود، اگر گزینه های مختلفی در اختیار باشد بهتر است. اوبر را به یاد بیاورید. کسی می داند در گام های اول چه بوده؟ کجا بوده؟ اوبر کار خود را این گونه آغاز کرد که اپلیکیشن خودروی مشکی عندالمطالبه بود اما در گام بعد خدمات مسافربری و تاکسیرانی ارائه داد. موج های متعاقب نوآوری که تکنولوژی به همراه آورد خدمات تاکسیرانی را نیز متحول کرد و خودروهای خودران (self-driving cars) را پدید آورد.
موردکاوی: کایزر پِرماننته کایزر پرماننته در تحول تکنولوژیک خود چندین موج این چنینی را از سر گذرانده و روال کار خود را با روال تکنولوژی سازگار کرده است (شکل ۵). هدف گذاری اولیه ی این شرکت که در زمینه ی بهداشت و درمان فعالیت می کند ایجاد یک پلتفرم کسب و کار چند میلیارد دلاری بود تا به تک تک مشتریان گزارش الکترونیک سلامت ارائه کند. گامهایی که در این مسیر برداشته شد از جمله این بود که اطلاعات مورد نیاز بیماران برای ارائه ی گزارش گردآوری شود. از جمله اهداف شرکت هم این بود که طول مدت بستری در بیمارستان را برای مشتریان خود کاهش دهد. داده هایی که از گزارش های الکترونیک سلامت بیرون آمد نشانه های موج بعدی را عیان کرد، و آن مرحله ای از تحول بود که شرکت آن را اجرا کرد و هنوز هم اجرا می کند. تمرکز این گام ها آن است که تجربه ی مشتری را در حین تعامل با ارائه کنندگان خدمات بهداشتی تغییر دهد، برای مثال از طریق ابزارهایی مثل اپلیکیشن های موبایل. بیشتر از پنجاه درصد از موارد آمبولانسیِ مشتریان این شرکت در سال ۲۰۱۶ از طریق کانالهای دیجیتالی مجازی هدایت شد، هرچند در طول مسیر اشتباهاتی رخ داد و چند مورد تصادف هم پیش آمد. اینکه بیماران چگونه و از کجا مراقبت های پزشکی خود را دریافت کنند در حال تغییر است. پیشبینی می شود که تغییرات در این زمینه حتی تشدید شود (برای مثال، اخیراً اطلاعات بیمار را می گیرند و درباره اش تصمیم گیری پزشکی می کنند). پیشرویِ کایزر پرماننته همچنان ادامه دارد. شکل۵- تحول دیجیتال کایزر پِرماننته |
موردکاوی: تولیدکننده ی وسایل نقلیه
یکی از تولیدکنندگان جهانیِ وسایل نقلیه به تازگی با این چالش روبرو شد. چند برند خودرو تولید می کند که هر یک از آنها مشتریان، محصولات و اقتضائات خاص خود را دارند. جهت کلی این صنعت روشن است ـ اتوماتیک، برقی، و متصل به فضای سایبر ـ اما این جهت کلی را چگونه باید در مورد محصولات متعدد ترجمه کرد همیشه روشن نیست. شرکت برای حل این چالش، یک مرکز بهینه سازی راه انداخت که پیرامون چندین موضوع کار می کند از جمله برقی کردن، که همه ی برندها را شامل می شود و به تک تک کسب و کارها کمک می کند استراتژی خاص خود را تدوین کنند. همه ی طرح های حاصله شامل وسایل نقلیه ی برقی می شوند اما هر یک متناسب با مجموعه ی خاصی از مشتریان تنظیم شده است. |
ما گروهی از مدیران و متخصصان مدیریت، مهندسی، استراتژی و بازاریابی با تجربه بین المللی هستیم که در پی ارتقای سطح دانش کاربردی مدیریت در پهنه صنعت و تجارت کشوریم. در این راه آماده ارایه خدمات در شاخه های کسب وکار گوناگون و صنایع مختلف هستیم.
آدرس: تهران، دهکده المپیک، دانشگاه علامه طباطبایی، دانشکده مدیریت و حسابداری
شماره تماس: ۰۹۱۹۸۳۶۶۳۶۱
ایمیل: Ibc.consulting2020@gmail.com
استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.