کسب و کار دیجیتال: از آزمایش تا تحول – مقدمه
گرچه شتاب فعلی تغییر تند است اما احتمالاً از شتاب تغییر در آینده کندتر خواهد بود.
بحث های اولیه ای که در کارگروه پروژه ی کسب و کار دیجیتالی “گردهمایی جهانی اقتصاد” صورت گرفت بر تغییرات بنیادی در زمینه ی استراتژیک شرکت ها متمرکز بود. در گذشته، همین که شرکتی فعال بود مزیت بزرگی به حساب می آمد و شرکت های بزرگ نیاز نداشتند به تندی رقیبان کوچک تر اما چابک ترِ خود حرکت کنند؛ دارایی های فراوانِ پیشتازانِ بازار باعث می شد به اندازه ی کافی وقت برای جبران داشته باشند. اما در حال حاضر، تکنولوژی های دیجیتال باعث شده که ایده های خوب با سرعت بیشتری گسترش یابند. ارزشِ سرعت افزایش یافته و مزیتِ فعال بودن شرکت از بین رفته است. در برخی موارد، دارایی های شرکت که روزی مزیت بود امروز تقریباً جز بار مسئولیت چیزی نیست و وبال گردن شده.
سالها پیش، اینکه یک شرکت نوپا بتواند کفش ورزشی تولید کند و در بازار با آدیداس رقابت کند خیال واهی بیش نبود. امروز، برندهایی مثل آلبردز (Allbirds) در کفش و بونوبوس (Bonobos) در پوشاک مردانه از ترکیب بازاریابی ویروسی و فروش مستقیم استفاده کرده و به پیشتازان مد بدل شده اند بی آنکه دارایی شان قدمت دیرینه داشته باشد. در این محیط وحشی، هر شرکتی، هر تیم مدیریتی و هر هیئت مدیره ای این فشار را احساس می کند که باید با چنگ و دندان از کسب و کار خود محافظت کند. اما در این راه، با چالشی روبرو است: باید همین الان قطار پیشرفت خود را به راه بیندازد حال آنکه درست نمیداند مقصد کجاست. این عدم قطعیت برای بسیاری از شرکتها فلج کننده است.
اما بومیان دیجیتال به این عدم قطعیت عادت دارند و همیشه در چنین فضایی کار کرده اند. آنها به جای پیروی از فرایندهای سنتی استراتژی، ذهنیت «بیازما و بیاموز» را ملاک قرار می دهند و موفقیت های خود را با آزمایش گری به دست می آورند. پایلوت به راه می اندازند، در صورت موفقیت ادامه می دهند، در صورت شکست آن را بر می چینند. ماه ها تحلیل و کار کارشناسی را برداشته اند و به جای آن آزمون و خطا می کنند؛ اقدام می کنند و چرخه های کوچک بازخورد مشتری را می سنجند. شرکت های سنتی همیشه این روال را داشته اند که قبل از اقدام، تأسیسات فیزیکی کلان و تمهیدات عریض و طویل و پرهزینه فراهم می کنند، چرخه های فصلی را می سنجند و اغلب در قبال سرمایه گذاری کلان، نتایج کوتاه مدت می گیرند. این شرکت ها به چه کسانی بها می دهند؟ به آنها که در اجرایی کردن ابتکارات کوتاه مدت مهارت داشته باشند. اما حالا، باید رؤیا پردازان را به خدمت بگیرند و مکمل آنها باشند اما بسیاری از رؤیا پردازان هم اکنون مشغول کارند ـ آنها که بلندمدت می اندیشند با ناشناخته ها مشکلی ندارند و گلیم خود را در محیط شناور و موج خیز از آب بیرون می کشند.
در این موقعیت، مدیران عامل کارگروه این پرسش را طرح کردند که «آیا استراتژی های سنتی و فرایندهای استراتژیک هنوز کارآیی دارند؟ آیا هنوز محلی از اعراب دارند؟» رویکردی در گروه به بحث گذاشته شد که دو تفکر را به هم پیوند می زند، تفکر «از امروز به آینده» و تفکر «از آینده به امروز». «از امروز به آینده» اصطلاحی است برای استفاده از تکنولوژی دیجیتال و رویکردهای مدیریتی به منظور ایجاد یک کسب و کار بهتر، چابک تر و ارزان تر در امروز. «از آینده به امروز» اصطلاحی است برای آماده سازی و متناسب سازی شرکت برای رقابت در ده یا حتی بیست سال آینده.
یک راه برای اندیشیدن به این موضوع آن است که موج ها و گام ها را تجسم کنیم. منظور از موج ها در اینجا تحولات پی در پی است که کسب و کار از سر می گذراند تا به سوی آینده ی هدف گذاری شده حرکت کند. منظور از گام ها، اقدامات اجرایی و کوتاه مدت است که یک سازمان را به مسیر درست می اندازد. گام ها واقعاً بیانگر پیشرفت گام به گام نیستند ـ چون با توجه به عدم قطعیتِ فعلی، وضعیت نهایی ممکن است ناشناخته باشد ـ بلکه بیان گر این واقعیت اند که در ضمن پیشرفت، امکان سازگاری با شرایط هست، امکان انتخاب از میان گزینه ها هست چون بهترین گام بعدی فقط وقتی معلوم می شود که گام اول به طور کامل اجرا شده باشد، نه اینکه از قبل همه ی گام ها ترسیم شده باشند.
پاسخ کارگروه به پرسش مذکور این بود: استراتژی هنوز محلی از اعراب دارد، اما در تغییر است. باید به استراتژی رویکردی نو داشت، رویکردی که انعطاف پذیرتر، چابکتر و آینده نگرانه تر باشد.
منبع: www.weforum.org
مترجم: سجاد اصغری خواه
استراتژی دیجیتال (بخش دوم – بخش سوم – بخش چهارم – موردکاوی)
ما گروهی از مدیران و متخصصان مدیریت، مهندسی، استراتژی و بازاریابی با تجربه بین المللی هستیم که در پی ارتقای سطح دانش کاربردی مدیریت در پهنه صنعت و تجارت کشوریم. در این راه آماده ارایه خدمات در شاخه های کسب وکار گوناگون و صنایع مختلف هستیم.
آدرس: تهران، دهکده المپیک، دانشگاه علامه طباطبایی، دانشکده مدیریت و حسابداری
شماره تماس: ۰۹۱۹۸۳۶۶۳۶۱
ایمیل: Ibc.consulting2020@gmail.com
استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.