اتحادهای استراتژیک توافقات قراردادی
روش های ورود به بازارهای بین المللی, صادرات, واردات, تراز تجاری, کانال های صادراتی, جهانی شدن, اتحاد استراتژیک, سرمایه گذاری مستقیم خارجی, همکاری مشترک, بازار خارجی, صادرات مستقیم, صادرات غیر مستقیم, اتحادهای استراتژیک, مجوز تولید, قرارداد فرانشیزی
فرانشیز، یک حالت خاص اعطای مجوز در خصوص اعطای حقوق دارایی های فکری و ناملموس است. طی این روش مجوز علامت و نام تجاری، فرایند تولید، طرح تولید، حق مجوز، اسرار تجاری و دانش فنی با ترکیبی خاص به شرکتی اعطا می شود. در قبال فرانشیز اعطاشده به فرانشیزگیرنده، معمولاً درصدی از فروش (متوسط ۷ درصد) به فرانشیزدهنده اعطا می گردد.
فرانشیز موفق مستلزم آن است که محصولات و یا خدمات موضوع آن دارای مشخصات متمایز و منحصربهفردی باشند. همچنین تقاضا برای محصولات مشمول فرانشیز باید کاملاً بینالمللی بوده و برای مدت طولانی ادامه داشته باشد.
در بیان تفاوت های موجود میان روش اعطای مجوز تولید و قرارداد فرانشیز چند نکته وجود دارد. نخست آنکه قرارداد فرانشیزی دوره زمانی معمــولاً طولانی تــری نسبت به روش اعطای مجوز تولید دارد. دومین تفاوت آن است که در روش فرانشیز مجوزگیرنده مکلف به استفاده از نام و علامت تجاری مجوزدهنده می باشد. سوم آنکه در روش فرانشیز بیشتر اوقات حق مجوز یا فرانشیز، درصدی از سود یا درآمد شرکت گیرنده مجوز می باشد. با توجه به تفاوت سوم، گیرنده فرانشیز ملزم به رعایت شرایط، استانداردها و نکات مورد نظر مجوزدهنده بوده و در رابطه با انجام تعهدات او معمولاً سختگیری بیشتری اعمال می گردد. تفاوت چهارم به این مسئله باز می گردد که در روش فرانشیزی، مجوزدهنده درجه ای از کنترل بر چگونگی استفاده از مجوز اعطا شده را حفظ می کند که از این نظر با اعطای مجوز تفاوت دارد و معمولاً این مجوز را در بخش خدمات به گیرنده مجوز ارائه می دهد چرا که در بخش خدمات، کنترل ثبات کیفیت را تعیین مینماید. سرانجام در روش فرانشیز معمولاً مجوزدهنده، آموزش و تعلیم، تهیه سیستم های عملیاتی و بازاریابی یا مرتبط با فناوری را بر عهده می گیرد؛ در حالیکه در روش اعطای مجوز تولید ضرورتاً این مسئله رخ نمی دهد.
در بخش تفاوت چهارم این نکته مهم است که در روش فرانشیز چه خدماتی از جانب فرانشیزدهنده به فرانشیزگیرنده اعطا می شود. طبقه بندی مناسبی از این خدمات به شرح زیر هستند:
تبلیغات: یکی از مزایای فرانشیز در این است که تبلیغات که هزینه سنگینی را دربردارد بر عهده ارائه دهنده است و می توان با انجام یک تبلیغ گسترده باعث جذب مشتری برای تمامی شعبه ها گردید.
برگزاری دوره های آموزشی: هر ارائه کننده حق فرانشیز، با توجه به گستردگی و توان خود اقدام به برگزاری دوره های آموزشی در سطح مختلف می کند. این دوره ها می تواند ساده همچون مشتری مداری تا پیچیده همچون مدیریت کسب و کار باشد.
مشاوره: ارائه کننده فرانشیز با گردآوری و تحلیل تجربیات در شعبه های مختلف خود اقدام به اشتراک گذاشتن تجربیات خود با سایر شعبه ها و ارائه مشاوره به آنها می نماید.
بررسی نیازهای بازار: یکی دیگر از مزایای فرانشیز این است که ارائه دهنده آن با استخدام و به کارگیری متخصصین و کنکاش، میل و کشش بازار را شناسایی می کند.
ارائه مواد اولیه: بسیاری از فرانشیزها اعضای شعب خود را مجبور به تهیه مواد اولیه از خودِ ارائه دهنده می کنند بدین صورت که حتی اگر یک شعبه بتواند یک یا کل مواد اولیه خود را به قیمت ارزانتر تهیه کند اجازه این کار را ندارد. این ویژگی از یک سو مدل تجاری نامناسبی برای شعبه ها می باشد زیرا حق انتخاب ندارند و از سوی دیگر مناسب است، چرا که زمان، هزینه و مشکلات تهیه مواد اولیه را به حداقل میرساند.
قراردادهای فرانشیزی بر اساس محتوی قرارداد و نوع فرایند فرانشیزشده طبقه بندی های مختلفی دارند.
بر اساس نوع فرایند فرانشیزشده، طبقه بندی سه گانه ای از قراردادهای فرانشیزی ارائه می شود. این سه طبقه بندی عبارتند از:
الف) فرانشیز تولیدی – توزیعی: در این روش، اعطاکننده ی امتیاز، خود تولیدکننده ی محصولاتی است که توسط توزیع کنندگان که در واقع شبکه فرانشیز وی را تشکیل می دهند، به فروش می رسد. در این روند، توزیع کنندگان معمولاً دارای مهارت ها و آشنایی های خاص با محصولات مورد نظر هستند.
ب) فرانشیز توزیعی: در این روش، اعطاکننده ی امتیاز، خود تولیدکننده ی محصولاتی نیست که گیرندگان امتیاز از وی به فروش می رسانند، بلکه محصولات مختلف را از تولیدکنندگان مختلف خریداری و در یک شبکه فرانشیز توزیع (شرکت پخش) که خود ایجاد نموده و برندی مشخص دارد، پخش می کند. کلیه ی گیرندگان امتیاز در این شبکه از روش و شیوه ی واحدی تبعیت می کنند و تحت مدیریت عالی اعطاکننده امتیاز، از استانداردها، علایم، دکوراسیون و … یکسانی استفاده می کنند.
بهطور کلی این روش از مزایای عمومی اعطای مجوز برخوردار است. برای دو طرف مجوزدهنده و مجوزگیرنده در قرارداد فرانشیزی، جذابیتهای زیر را میتوان برشمرد.
در مقایسه با روش اعطای مجوز، قرارداد فرانشیزی معایب کمتری دارد. زیرا بیشتر در بخش خدمات به کار می رود و برخی از مشکلات و پیچیدگی هایی که در عملیات تولیدی بروز می کند در این بخش وجود ندارد. مهم ترین عیب روش فرانشیزی، ضرورت هماهنگی و کنترل دقیق کیفیت خدماتی است که به وسیله شرکت گیرنده مجوز فرانشیزی در کشور مقصد ارائه می گردد. در اینجا سیستم مدیریتی بسیار قوی و کارآمدی موردنیاز است و نظارت و کنترل مستمر بر نحوه فعالیت و کنترل خدمات شرکت گیرنده مجوز فرانشیز، بسیار اهمیت دارد. البته انجام این کار ساده نیست زیرا بعد مسافت و فاصله جغرافیایی طرفین قرارداد در کنار ازدیاد شرکت های گیرنده مجوز فرانشیز، اعمال کنترل دقیق و دائمی را بسیار دشوار می سازد. به علاوه استانداردهای قرارداد فرانشیزی پاسخ به نیازهای محیطی را سخت می کند. برای حل این مشکلات، شرکت های بزرگ در عرصه بازرگانی جهانی، در چندین منطقه از جهان شعبه هایی تأسیس کرده اند که هر کدام از آن ها تعدادی از واحدهای خدماتی منطقــه خود را زیر پوشش نظارتی و بازرسی قرار می دهند. این شعبه ها ممکن است به صورت فعالیت مشترک و با مشارکت شرکت های میزبــان ایجــاد گردند یا کامــلاً در مالکیت شرکت اصلــی باشند. گیرندگان مجوز فرانشیز نیز در این میان ریسک عملیات محلی را تحمل می کنند. زیرا در آمد آن ها از تفاوت بین جریان های درآمدی ناشی از عملیات و پرداخت های تعهد شده به دهنده مجوز فرانشیز بدست می آید. مشکل بزرگ دیگر در این روش خطر تأثیر فعالیت گیرنده مجوز فرانشیز بر علامت تجاری دهنده مجوز است. شرکت های دهنده مجوز فرانشیز عمدتاً علامات تجاری معتبر و شناخته شده ای دارند که تضمینی برای کیفیت مشابه و یکسان محصولاتشان در هر جای دنیا، با این نام و علامت تجاریست. شهرت این علامت تجاری بسیار تحت تأثیر نوع فعالیتِ گیرنده مجوز فرانشیز قرار خواهد داشت.
اولین نمونه تجربی در اعطای فرانشیز: پپسی کولا در عراق شرکت پپسی به عنوان یکی از بزرگترین شرکت های تولیدکننده نوشیدنی و غذا در دنیا شناخته می شود. این شرکت در سال ۱۹۶۵ از طریق ادغام دو شرکت پپسی کولا و فریتو لِی، ایجاد شد. در سال ۱۹۹۸ این شرکت، شرکت تراپیکانا را نیز خریداری کرد و در سال ۲۰۰۱ با شرکت کواِیکِر اوتس ادغام شد و در نتیجه این ادغام بیش از ۱۵ برند را در حوزه غذا و نوشیدنی به بازار جهان ارائه کرد. این شرکت صاحب محصولات متنوعی همچون اسنک فریتو لِی، نوشیدنی های پپسی کولا، نوشیدنی های ورزشی گاتو رِید، آبمیوه های تراپیکانا و غذاهای کواِیکِر می باشد. شرکت نوشیدنی بغداد، یک تولیدکننده عراقی است که بیشتر سهام آن در اختیار اشخاص حقیقی (بالغ بر ۳۰ هزار نفر) می باشد. اعطای فرانشیز تولید شرکت پپسی کولا به شرکت عراقی که بیش از ۱۴ سال نوشیدنی تقلبی پپسی کولا را در بازار به فروش می رساند، در سال ۲۰۰۷ اتفاق افتاد. در این قرارداد شرکت عراقی اجازه پیدا کرد که برای ۵ سال حق توزیع انحصاری در بازار عراق را به دست گیرد. البته شرکت عراقی تا قبل از جنگ خلیج فارس و خروج شرکت پپسی از این کشور، سالها توزیع کننده شرکت پپسی محسوب میشد اما بعد از این تحولات سیاسی، شرکت عراقی نوشیدنیهای خود را بصورت تقلبی در قوطی های پپسی که از ترکیه وارد می کرد، می فروخت. اعطای فرانشیز توسط شرکت پپسی به شرکت بغداد با مزایایی برای هر دو طرف همراه بوده است. اول آنکه شرکت پپسی از این طریق توانسته است بر فرایند تولید و فروش محصولات خود در بازار عراق نظارت کافی داشته باشد و دیگر اینکه ضمن حفظ استانداردهای کیفی، از وارد آمدن صدمات جبران ناپذیر بر برند خود در بازار خاورمیانه جلوگیری نماید. دوم آنکه اعطای حق فرانشیز برای شرکت پپسی منافع مالی در پی داشته است به گونه ای که در ازای فروش هر نوشیدنی پپسی از جانب شرکت بغداد، مبلغی به شرکت پپسی اعطا می شود. سوم آنکه این قرارداد برای شرکت پپسی حکم یک تجربه با ارزش در منطقه خاورمیانه را داشته است و این تجربه میتواند در کلیه کشورهای این منطقه رخ دهد. از سوی دیگر برای شرکت بغداد نیز این قرارداد فواید زیادی داشته است بهگونهای که بر اساس این قرارداد شرکت بغداد توانسته است بدون بیم از آنکه مورد تعقیب قانونی قرار گرفته و اعتبار خود را چه در عرصه بین المللی و چه در عرصه محلی از دست دهد، به تولید نوشیدنی پپسی اقدام ورزد. از سوی دیگر هم توانسته است به فرمول های بهینه شده و به روز شرکت پپسی در تولید نوشیدنی هایی با کیفیت جهانی و هزینه مناسب دست پیدا کند و از خدمات مشاورهای شرکت پپسی بهره مند شود. |
دومین نمونه تجربی در اعطای فرانشیز: مکدانلد و شاخص های انتخاب فرانشیزگیرنده یکی از معروف ترین نمونه های فرانشیزدهی، فرانشیزهایی است که از جانب شرکت مکدانلد به فرانشیزگیرندگان در نقاط مختلف جهان اعطا میگردد. در روش فرانشیزدهی مکدانلد، فرانشیزگیرنده می تواند رستوران فعلی مک دانلد را خریداری نموده و یا رستورانی جدید با نام مکدانلد باز کند. از طرفی این امکان وجود دارد که شرکت، صاحب رستوران باقی بماند و در مدت زمان فرانشیز آن را به فرانشیزگیرنده اجاره دهد. مدت زمان فرانشیز معمولاً تا ۲۰ سال ادامه خواهد داشت و اغلب شرکت خریدار باید ۲۵ درصد از هزینههای خرید را پرداخته و مابقی آن را در ۷ سال پرداخت کند. شرکت مکدانلد برای اعطای حق فرانشیز معمولاً شرایطی همچون تجربه در صنایع غذایی، سابقه مالی قابل قبول، تمایل به گذراندن دورههای آموزشی مکدانلد و داشتن سرمایه در گردش کافی برای سرمایه گذاری در رستوران را برای فرانشیزگیرنده قائل می شود و الزاماتی همچون استفاده از برند، منوی غذایی، طراحی داخلی، سیستم های مدیریتی و مشارکت در رویدادهای اجتماعی، محل فعالیت رستوران را برای شرکت فزانشیزگیرنده در نظر میگیرد. یکی از مهمترین این الزامات، دریافت آموزش های مدیریت رستوران است. این آموزش ها که گاه تا ۹ ماه زمان می برد برای فرانشیزگیرنده حاوی اطلاعاتی است که از جمله می توان به اطلاعاتی در مورد نحوه شروع به کار، بازاریابی، نظافت و بهداشت، پوشش و زبان بدن مشترک در میان کارکنان، تکنیک های پخت و هر چیز دیگری که به خدمات رسانی به مشتریان در رستوران مربوط می شود، اشاره نمود. در مراکز منطقه ای نیز آموزش ها در سطح کلانتری و در حوزه هایی همچون مدیریت بازار، توانایی های رهبری، تیمسازی، مدیریت درخواست های کارکنان، مدیریت انتظارات مشتریان و مدیریت مالی رستوران ارائه می شود. از آنجایی که شرکت مکدانلد تحقیقات بازاریابی گستردهای را هر ساله در نقاط مختلف جهان درباره متناسب سازی منوی غذا و خدمات خود انجام می دهد، دریافت فرانشیز از این شرکت برای فرانشیزگیرندگان ریسک کمی از نظر قبول یا رد محصول توسط مشتریان ایجاد خواهد کرد. تقسیم دقیق منابع انسانی و بازده بالای منوی غذایی باعث شده است که اکثر شرکت هایی که از این شرکت بزرگ فرانشیز تولید دریافت میکنند، با صرفه جویی اقتصادی بالایی از همان شروع کار، رستوران خود را راه اندازی نمایند. |
[۱]. Franchise
ما گروهی از مدیران و متخصصان مدیریت، مهندسی، استراتژی و بازاریابی با تجربه بین المللی هستیم که در پی ارتقای سطح دانش کاربردی مدیریت در پهنه صنعت و تجارت کشوریم. در این راه آماده ارایه خدمات در شاخه های کسب وکار گوناگون و صنایع مختلف هستیم.
آدرس: تهران، دهکده المپیک، دانشگاه علامه طباطبایی، دانشکده مدیریت و حسابداری
شماره تماس: ۰۹۱۹۸۳۶۶۳۶۱
ایمیل: Ibc.consulting2020@gmail.com
استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.