منبع خبر: پایگاه خبری اتاق ایران
بازار مسکن- نرخ سود بانکی- قیمت مسکن- بانک مرکزی- نرخ تورم- مالیات- رکود بازار- سرمایه گذاری- اخبار اقتصادی
یک کارشناس بازار مسکن میگوید: با سیاستهای انبساطی و کاهش نرخ سود بانکی، افزایش قیمت مسکن قابل پیشبینی بود اما این رشد قیمت فقط تحرکی برای ادامه حیات این بازار است.
آمارها نشان میدهد با وجود افزایش قیمت در بازار مسکن، این شاخص هنوز در ۷۲ درصد سطح مسکونی شهر تهران از میانگین قیمت مسکن در این شهر پائین تر است.
بررسی آمار دیماه بانک مرکزی از تحولات بازار مسکن شهر تهران نشان میدهد که میانگین قیمت ۱۶.۷ درصد و میانگین معاملات ۱۳.۵ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل بالا رفته است. اما در ۱۶ منطقه تهران قیمتها پایینتر از متوسط شهر تهران است و تنها ۶ منطقه واقع در شمال و شمال غرب تهران بالاتر از میانگین قرار دارند.
از سوی دیگر بیشترین رشد قیمت در مناطق شمال شهر ایجاد شده است. بیشترین معاملات نیز در مناطق دارای میانگین قیمت متوسط انجام گرفته است. این سه نشانه حاکی از آن است که هنوز در بیش از ۷۲ درصد سطح مسکونی شهر تهران قیمتها نسبت به سال قبل رشد کمتر از میانگین داشته و متناسب با توان اقتصادی اقشار متوسط است. مضافاً اینکه شاخص ۱۰ ماهه قیمت مسکن شهر تهران هنوز ۱.۱ درصد پایینتر از نرخ تورم قرار دارد.
بر اساس آمار، قیمت هر مترمربع واحد مسکونی در مناطق ۱، ۲، ۳، ۴، ۵ و ۶ بالاتر از ۵ میلیون و ۲۴۶ هزار تومان متوسط شهر است و از سوی دیگر در ۱۶ منطقه دیگر پایتخت، قیمتها پایینتر از میانگین قرار دارد. کارشناسان معتقدند علت افزایش شیب قیمت مسکن، قیمت سکه و ارز در نیمه دوم سال جاری و کاهش نرخ سود بانکی به ۱۵ درصد بوده که با خروج سرمایهها از بانک و ورود به دو بازار ثابت (مسکن) و نقدشونده (سکه و ارز) همراه شده است.
اما در این شرایط، جهش قیمت مسکن نمیتواند به نفع سرمایهگذاران تازهوارد باشد. هجوم سپردهگذاران برای تبدیل سپرده به مسکن ارزانقیمت میتواند باعث ایجاد حباب در مسکن ارزان و متوسط قیمت شود. در شرایطی که مسکن هماکنون نیز بهطور کامل از رکود خارج نشده ایجاد حباب دیگر میتواند رکود در رکود را در این بازار رقم بزند. بر همین اساس کارشناسان، سقوط قیمتی در پس افزایش قیمت مسکن را گزارهای محتمل میدانند.
تنها کاری که دولت باید برای حفظ تعادل در بازار مسکن انجام دهد عرضه متناسب با تقاضاست که متأسفانه رکود پنجساله این بخش مانع از تحقق چنین هدفی شده است. در سال ۱۳۹۵ باید ۶۸۰ هزار مسکن شهری جدید در کشور تولید میشد که کمتر از نصف آن تحقق پیدا کرد. بااینوجود در شهر ۴۹۰ هزار واحد مسکونی خالی عمدتاً در بخشهای میانی و بالای شهر وجود دارد. اما شاهدیم که بیشترین رشد قیمت نیز در این مناطق اتفاق افتاده است.
از دلایل اصلی آن عدم دریافت مالیات از خانههای خالی و انتظار تورمی در اقتصاد ایران است که باعث شده مالکان واحدهای نوساز، قیمتهای پیشنهادی را با توجه به تقاضای بالا برای واحدهای کمتر از یک میلیارد تومان، افزایش دهند.
معاون وزیر راه و شهرسازی در خصوص علت رشد نامتعارف قیمت پیشنهادی از سوی برخی مالکان میگوید: روند کلی بازار مسکن، قیمت را تعیین میکند. در این شرایط هرکسی میتواند هر قیمتی بگذارد ولی بازار نشان داده کسی که قیمت پیشنهادی را بالاتر از میانگین قرار میدهد نمیتواند واحد خود را بفروشد. افزایش قیمت ۱۰ ماهه شهر تهران ۸ درصد است که نشان میدهد هنوز در حال نزدیک شدن به قیمت تورم هستیم. بنابراین شو و جنجالی که ممکن است بعضی بخواهند از آن سود ببرند اتفاق نمیافتد چون بهاندازه کافی موجودی مسکن داریم.
حامد مظاهریان درباره پیشبینی از آینده بازار مسکن خاطرنشان میکند: اگر در بازار ارز تلاطم داشته باشیم شاید به خروج سرمایهها از بانکها منجر شود و ممکن است قیمتهای کاذب در هر بازاری خود را نشان دهد. البته فکر میکنیم ارز بهزودی به ثبات میرسد.
یک کارشناس اقتصاد مسکن نیز سونامی قیمت مسکن را رد میکند. سلمان خادم المله معتقد است: با سیاستهای انبساطی دولت دوازدهم و کاهش نرخ سود بانکی به ۱۵ درصد، افزایش قیمت مسکن قابل پیشبینی بود اما رشد قیمت شدید نیست بلکه تحرکی برای ادامه حیات است.
او میگوید: با توجه به چند سیاست همزمان طی چهار سال گذشته قدرت خرید دهکهای میانی افزایش یافته و به تشدید تقاضا برای این طبقه کمک شد. از حالا به بعد دولت باید تقویت عرضه مبتنی بر تقاضا را تشدید کند که هم اشتغال ایجاد کند و هم جلوی تورم را بگیرد. تحرک اخیر بازار مسکن را باید به فال نیک گرفت و از آن برای رونق اقتصادی و ایجاد اشتغال استفاده کرد ولی باید به نحوی مدیریت شود که کنترل قیمت از دست متولیان امر خارج نشود.
ما گروهی از مدیران و متخصصان مدیریت، مهندسی، استراتژی و بازاریابی با تجربه بین المللی هستیم که در پی ارتقای سطح دانش کاربردی مدیریت در پهنه صنعت و تجارت کشوریم. در این راه آماده ارایه خدمات در شاخه های کسب وکار گوناگون و صنایع مختلف هستیم.
آدرس: تهران، دهکده المپیک، دانشگاه علامه طباطبایی، دانشکده مدیریت و حسابداری
شماره تماس: ۰۹۱۹۸۳۶۶۳۶۱
ایمیل: Ibc.consulting2020@gmail.com
استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.