به منظور آگاهی رسانی در مورد اقتصاد کشورها و مناطق مختلف جهان، از این پس سلسله مطالبی درباره صنایع گوناگون در کشورها و مناطق مهم اقتصادی ارایه می گردد.
اقتصاد های بزرگ- تاریخ صنعت- اقتصاد آمریکا- اقتصاد های پیشرفته- بین الملل- صنایع غذایی- صنعت خرما
در ایالات متحده آمریکا ایالت کالیفرنیا، محل اصلی تولید خرما است که ۹۰% کل خرما را در آمریکا تولید می کند بیشترین مقدار تولید در این ایالت در ناحیه کوچلاولی[۱] کالیفرنیای جنوبی است. در این بخش تاریخچه کوتاهی از چگونگی ورود درخت نخل و ایجاد صنعت خرما در آمریکا بیان می گردد.
در سال ۱۸۹۸ وزرات کشاورزی آمریکا گروه ویژه ای از متخصصان را – که ” کاشفان کشاورزی[۲]” نامیده شدند- برای سفر به گوشه وکنار جهان فرستاد محصولات غذایی جدیدی را جستجو نمایند که کشاورزان آمریکایی بتوانند در آمریکا آنها را به عمل آورند. این متخصصان نمونه های محصولات بسیار جالبی مانند انبه، آوکادو و انواع پرتقال آبدار و شیرین را به ارمغان آوردند. ولی از میان آنها داستان میوه باستانی خرما ( و مسایل مربوط به کشاورزی و بازاریابی آن) از همه جالبتر و هیجان انگیزتر است.
دیوید فیرچایلد[۳] گیاهشناسی که به ایجاد برنامه کاشفان کشاورزی کمک کرده بود، یکی از افرادی بود که برای اولین بار به بغداد سفر کرد تا در مورد خرما تحقیق کند. سارا سیکاتز[۴] تاریخ شناس کالیفرنیایی که در کوچلا ولی – پایتخت خرمای آمریکا- بزرگ شده گفته است:” یکی از دلایلی که فیرچایلد بغداد را انتخاب کرد این بود که او داستانهای هزارویک شب، قصه های علا الدین، سنباد ناخدا و علی بابا و چهل دزد بغداد را به خاطر می آورد. این داستانها در آن زمان جزو خاطرات چند نسل از کودکان آمریکایی بود.”
در سال ۱۹۰۰ ، والتر سوینگل[۵] همکار فیرچایلد در وزارت کشاورزی آمریکا کشاورزی خرما در الجزایر را مورد مطالعه قرار داد. با اندازه گرفتن دمای هوا و دمای خاک او متوجه شد که شرایط در آنجا با شرایط در منطقه کوچلا ولی کالیفرنیا ( معروف به صحرای آمریکایی) تشابه زیادی دارد. در زیر دره کالیفرنیا سفره های آب زیرزمینی در عمق زیاد وجود دارد که بهترین شرایط را برای خرما فراهم می آورد. سوینگل نمونه های درختان خرما را به کوچلا ولی برد و آنها به خوبی رشد کردند و در نتیجه کشاورزان نمونه های بیشتری طلب کردند.
در سال ۱۹۱۱ پل و ویلسون پاپینو که پدرشان گلخانه/قلمستانی در آلتادنا آمریکا (با فاصله دو ساعت رانندگی تا کوچلا ولی) داشت برای آوردن نمونه های درخت خرما به یک سفر دور دنیا رفتند آنها نمونه ها را از عراق سوار کشتی کرده و بعد از تحمل سختی های بسیار به گالوستون تگزاس رسیدند و از آنجا محموله در ۱۷ واگن باربری قطار بارگیری شده و به کوچلا ولی کالیفرنیا حمل شدند. این اول محموله تجاری (و نه تحقیقاتی) خرما در کوچلا ولی بود.
بین سالهای ۱۹۰۰ تا ۱۹۳۰ آمریکایی ها به خاورمیانه علاقه زیادی نشان می دادند. کشاورزان و باغداران منطقه کوچلا ولی، برای بازاریابی و تبلیغ خرما و منطقه خود بر تصور خیال انگیز و جالبی که آمریکایی ها از خاورمیانه داشتند سرمایه گذاری کردند. به گفته پت لافلین[۶] که خانواده اش از سال ۱۹۱۲ صاحب باغهای خرمای لافلین[۷] هستند، این تم خاورمیانه ای راهی برای جلب مردم به منطقه ای صحرایی و بدون جذبه بود. مردم این منطقه حتی در شکل شهرها و اسم آنها نیز تغییراتی ایجاد کردند. به عنوان مثال در سال ۱۹۰۴ نام شهرک والترز به ” شهر مکه” تغییر پیدا کرد! برای دیدن کوچلا ولی سرمایه گذاران از لوس آنجلس سوار قطار شده و در مقصد توسط راهنمایانی که لباس عربی پوشیده بودند به آنها خوش آمد گفته می شد و سوار بر شتر به محل مورد نظر برای سرمایه گذاری به نام واحه محصور بسکره[۸] راهنمایی می شدند. هالیوود از این علاقه استفاده کرد و فیلمهایی مانند ” ملکه سبا”، ” کلئوپاترا” و فیلم بسیار پرفروش” شیخ” با شرکت رودولف والنتینو – هنرپیشه معروف فیلمهای صامت- مد زنان، معماری، جواهرات، بسته بندی و تبلیغات را تحت تاثیر قرار دادند.
در سال ۱۹۲۲ کشف مقبره توت عنخ آمون[۹] باعث تشجیع بیشتر علایق و خیال پردازی های مردم شد. در میان کشفیاتی مانند مومیایی ها و جواهرات بی نظیر یک چیز خاص مورد توجه ویژه مردم کوچلا ولی قرار گرفت: خرما. به گفته سیکاتز حتی یک نفر از کوچلا ولی سعی کرد که این نمونه خرمای کشف شده را خریده و در فروشگاه خود به نمایش بگذارد!
در طی سالهای دهه ۱۹۵۰ فروشگاههای خرما در امتداد بزرگراه ۱۱۱ کالیفرنیا از پالم اسپرینگ تا مکه (در کالیفرنیا) به وجود آمدند و نظر توریستها به خود جلب نمودند. باغات خرمای اسنیف[۱۰] چادرهایی مانند چادرهای بیابانگردهای صحرانشین برپا نموده بود و در فروشگاه خرمای اهرام خرما در هرم عرضه می شد. یکی از معروف ترین فروشگاهها باغ خرمای شیلد (سپر) است که در سال ۱۹۲۴ تاسیس شده و هنوز پابرجاست.
در اواخر دهه ۱۹۴۰ کشاورزان کوچلا ولی شتاب فعالیتهای بازاریابی و ترفیع خود را با برگزاری با شکوه تر فستیوال بین المللی خرما افزایش دادند این فستیوال برای اولین بار در سال ۱۹۲۱ برگزار شد. رهبران اقتصادی و شهری مردم را به پوشیدن لباسهای خاورمیانه تشویق می کردند و در شهر شترها و فیلها به حرکت در می آمدند و دکورهایی با مناره ها و گنبدهای خاورمیانه ای در سراسر شهر بر پا می شد. آنها حتی برنامه انتخاب دختر شایسته با عنوان ” ملکه شهرزاد” را اجرا می کردند. برگزاری این فستیوال هنوز ادامه دارد و هر ساله انتخاب ” ملکه شهرزاد” صورت می گیرد و به برندگان جایزه نقدی کمک هزینه تحصیلی تعلق می گیرد.
[۱] Coachella Valley
[۲] Agriculture Explorers
[۳] David Fairchild
[۴] Sarah Seekatz
[۵] Walter Swingle
[۶] Pat Laflin
[۷] Laflin Date Gardens
[۸] The Walled Oasis of Biskra
[۹] توتعنخآمون یا توتآنخآمون ) (معنای نام: پنداشت زنده آمون) پادشاهی ۱۳۳۳-۱۳۲۷ (پیش از میلاد) یازدهمین فرعون مصر باستان از دودمان هجدهم یا همان پادشاهی نو شناخته میشود. نام آغازینش توتعنخآتون(به معنای : پنداشت زنده آتون) بود.آرامگاه توتعنخآمون در تاریخ ۴ نوامبر ۱۹۲۲ در دره پادشاهان توسط هاوارد کارتر بهتقریب دستنخورده یافتشد. محل دفن او، به عنوان یکی از مهمترین اکتشافهای باستانشناسی در سده بیستم میلادی محسوب میشود.
[۱۰] Sniff’s Exotic Date Garden
ما گروهی از مدیران و متخصصان مدیریت، مهندسی، استراتژی و بازاریابی با تجربه بین المللی هستیم که در پی ارتقای سطح دانش کاربردی مدیریت در پهنه صنعت و تجارت کشوریم. در این راه آماده ارایه خدمات در شاخه های کسب وکار گوناگون و صنایع مختلف هستیم.
آدرس: تهران، دهکده المپیک، دانشگاه علامه طباطبایی، دانشکده مدیریت و حسابداری
شماره تماس: ۰۹۱۹۸۳۶۶۳۶۱
ایمیل: Ibc.consulting2020@gmail.com
استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.
2 Comments
سلام خیلی جالبه الان در کشور همین خرما کیلوی ۲۰ هزارتومان از کشاورز بدبخت خریداری میشود و به مردم کیلویی ۳۶ فروخته میشود ولی باز همین نوع خرما فقط به خاطر جشن ها تبلیغ ها و …..در یک نقطه ی دیگر دنیا همین خرما برای مردمش کیلویی ۲۷۰ هزار تومان و حتی مارک برترش کیلویی ۵۰۰ هزارتومان به فروش میرسد حالا من نمیدونم این از سادگی ماست یا زرنگی آمریکایی ها؟
من در شهر خشت در شهرستان کازرون،درجنوب غربی استان فارس و همسایه با استان بوشهر،شهرستان برازجان و دشتستان زندگی میکنم و ۹۰ درصد باغ های این منطقه درخت نخل یا خرما هست که عمدتا از نوع کبکاب هست ومحصول این نوع خرما در جهان در نوع خود بی نظیر و درجه یک هست و در میان انواع خرما و رطب در جهان نیز از برترین ها و جزو مرغوبترین هاست.اما امسال رطب را از کشاورزان عزیز با نهایت قیمت کیلویی۳۰ ه ت و خرمای ان(کبکاب)تقریبا ۴۵ه ت .که اولا سود اصلی ان به جیب دلالان میرود و دوم زمین تا آسمان بین کیفیت و قیمت آن تفاوت و فاصله وجود دارد و هیچ کس و مسئولان،چاره ای برای این ناترازی نمی اندیشند