اگر شما با همکارانتان در محل کار احساس نزدیکی میکنید، احتمالاً سالمتر هستید- و همین مسئله بر سلامت فیزیکی و ذهنی شما تأثیرگذار است. یک فرا تحلیل که در ژورنال Personality And Social Psychology Review ارائهشده است، نشان میدهد افرادی که نسبت به همکاران خود احساس رفاقت بیشتری میکنند و ارتباط بیشتری با شرکت خود دارند در تمام جنبههای سلامت، احساس شادمانی و سلامتی، وضعیت بهتری دارند و کمتر احساس فرسودگی شغلی میکنند. نتایج بهدستآمده در تمامی پژوهشهای پیشین در مورد اینکه چه مقدار روابط اجتماعی برای تمام جنبههای سلامت ما مهم هستند، خیلی شگفتانگیز نیستند اما در اختیار داشتن چنین تائیدیهای از پژوهشهای متعدد دلگرمکننده است.
تجزیهوتحلیل جدید در مورد ۵۸ مقاله پیشین که شامل ۱۹۰۰۰ نفر در ۱۵ کشور بود پرداخت. شرکتکنندگان در زمینههای شغلی مختلفی همانند سلامت، فروش، ارتش شاغل بودند. شرکتکنندگان به سؤالاتی در مورد زندگی شغلی و احساس خودشان درباره همکاران و شرکت و جنبههای مختلف سلامت فیزیکی و ذهنی پاسخ دادند.
افرادی که روابط قویتر با همکاران و سازمان خود برقرار کرده بودند، سلامت روانی و همینطور سلامت فیزیکی بهتری داشتند.
نیکلاس استفنز نویسنده این تحقیق در یک رویداد خبری بیان کرد: “ما احساس فرسودگی شغلی کمتر و تندرستی بیشتری میکنیم، هنگامیکه تیم و سازمان برای ما احساس تعلق و اتحاد ایجاد میکنند.”
و چقدر این “ما بودن”، مهم است. این موضوع برگرفتهشده ازنظریه هویت اجتماعی است؛ همانگونه که نویسنده بیان کرده است: “از این ادعا آغاز میشود که افراد قادرند فکر، احساس و رفتارشان طبق یک هویت شخصی (یعنی ازنظر هویت شخصی بهعنوان “من”) نیست بلکه بهعنوان اعضای یک گروه (ازنظر هویت اجتماعی بهعنوان “ما”) معنامند میشود.” در ادامه در این نظریه چنین بیان میشود که هنگامیکه ما خودمان را بهعنوان بخشی از یک گروه میبینیم، مانند این است که انگار جهان را از منظر دیگر اعضای گروه ببینیم و برای تأثیرپذیری از آنها و اعتماد و کار کردن با آنها در دسترستر هستیم.
احساس “ما بودن” یا بخشی از یک گروه بودن از طرق مختلفی با حس سلامت و خوب بودن مرتبط است. نویسندگان اشاره میکنند که “ما بودن” حس تعلق، معنا، مقصود، احساس کنترل و عاملیت را افزایش میدهند. این عوامل بهطور غریزی بهسلامت مربوط هستند اما همگی آنها در مطالعات گذشته بهسلامت ارتباط داشتند.
سوزان روف-وکسلر[۱] روانشناس و مؤسس شرکت CompassPoint Consulting[۲] میگوید: “این مقاله جالب است زیرا احساس ما از بهرهور بودن و شایستگی در محل کار به ما انگیزه میدهد.”؛ “هنگامیکه این مورد مثبت باشد و شناسایی با سازمان مثبت باشد، گفتن این مسئله که برای سلامتی و رفاه ما مفید است بیهوده نیست”.
بهطورقطع در این مقالات به تأثیر تعاملات منفی در هنگام کار، آزار و اذیت در محل کار و کارفرمایان بد هم پرداختهشده است. تعجبآور نیست که ارتباطات ما در محل کار به میزان زیادی با سلامت ما در ارتباط باشد، چون ما زمان زیادی از عمر خود را در محل کارمان میگذرانیم یا حتی به شغل خودمان فکر میکنیم.
این وضعیت در مورد افرادی که ارتباطات خوبی در محل کار خود ندارند یا بهتنهایی کار میکنند چگونه است؟ آیا محکوم بهسلامتی کمتر و تندرستی ضعیفتر هستند؟
روف-وکسلر میگوید: برای فریلنسرها یا افرادی که هیچ ارتباط اجتماعی در محل کارشان ندارند، بیشترین نفع در سلامت ذهنی آنها ارتباط با دیگران از طرق متفاوت است”؛ “مانند گروههای ملاقات که افرادی در آنجا حضور دارند که علایق کاری یا شخصی مشابهی را با یکدیگر به اشتراک میگذارند یا حداقل انجمنهای آنلاین که میتوان با حضور در آنها احساس تأثیرگذاری و تعلق پیدا کرد. درهرحال انزوای اجتماعی برای سلامت ما مفید نیست!”
مطالعات درازمدت بهطورقطع مشخص کرده است که ارتباط اجتماعی بهطورکلی -فراتر از کار- با سلامت در ارتباط است و بیش از هر عامل دیگری بر سلامت ما تأثیر دارد. برعکس، تنهایی میتواند منجر به مرگ زودهنگام شود؛ بنابراین ارتباطات شغلی خود را تقویت کنید و سعی کنید با کسانی که همکاری نمیکنید نیز، صلح برقرار کنید و اگر با همکاران یا شرکت خود ارتباط برقرار نمیکنید، در تلاش باشید تا در مکان دیگری ارتباطاتی را با آنها شکل دهید – هر چیز کوچکی که ما کسب میکنیم میتواند به ما کمک کند.
منبع: Forbes
[۱] – Suzanne Roff-Wexler
[۲] – در معنای تحتاللفظی نام این شرکت قطبنما بهکاررفته است.
ما گروهی از مدیران و متخصصان مدیریت، مهندسی، استراتژی و بازاریابی با تجربه بین المللی هستیم که در پی ارتقای سطح دانش کاربردی مدیریت در پهنه صنعت و تجارت کشوریم. در این راه آماده ارایه خدمات در شاخه های کسب وکار گوناگون و صنایع مختلف هستیم.
آدرس: تهران، دهکده المپیک، دانشگاه علامه طباطبایی، دانشکده مدیریت و حسابداری
شماره تماس: ۰۹۱۹۸۳۶۶۳۶۱
ایمیل: Ibc.consulting2020@gmail.com
استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.