استراتژی دیجیتال: نبردهایی که باید برنده شوید – بخش اول
استراتژی، دنیای دیجیتال، مدل کسب و کار، برنامه ریزی استراتژیک، استراتژی دیجیتال، فناوریهای دیجیتال
در بخش قبل اولین نبرد یعنی مبارزه با جهل شرح داده شد، در این بخش دومین نبرد را شرح خواهیم داد.
عقب ماندن از پیشگامان دیجیتال میتواند برای شرکت شما خطرناک باشد؛ اما بیشتر مدیران اجرایی شما ممکن است عکسالعمل نسبت به دیجیتال را برای آینده خود خطرناک ببینند (یعنی انجام بازیها و شرطبندیهای جدید، ایجاد کسبوکارهای جدید و کنار گذاشتن منابع قدیمی). همانطور که متوجه شدهایم، این امر بخش اجتماعی استراتژی را تشدید میکند و اینرسی استراتژیک به بار میآورد. اگر میخواهید اثربخشی زیادی داشته باشید، بایستی با ترسی که گروه و مدیران ارشد شما ناگزیر تجربه خواهند کرد مبارزه کنید.
بر مبنای تجربه ما، این نوع مبارزه بهطور طبیعی اتفاق نمیافتد. باید با همان سختی که در طراحی دوباره فرآیندهای کلیدی در کل سازمان خود مبارزه میکنید، بایستی قادر باشید تلاشهایی قابلبرنامهریزی شدن طراحی کنید. لازمه این امر آن است که برای مدیران خود شفاف بگوییم که از تغییرات ناسی از دنیای دیجیتال راه فراری نیست و بایستی بهجای تعقیب آن، حضور آن را تشویق و سرعت ببخشیم تا بتوانیم ارزش بیشتری خلق کنیم؛ بنابراین، باید به مدیران، ابزارها و شبکه پشتیبانی بدهید که برای موفقیت بهعنوان رهبر به آنها نیاز دارند. بیشتر شرکتها بر جزئیات گسترده برنامههای ابتکار دیجیتالی تمرکز میکنند، اما از گام حیاتی برای ایجاد یک برنامه دقیق بهمنظور حفظ رهبرانی که تغییر را رهبری میکنند غافل میشوند.
گفتگوی صادقانه
در مورد شرکت صنعتی که صحبت کردیم، حرکت به سمت دنیای دیجیتال به معنای تغییرات اساسی در ویژگیهای رهبران بود که از ضروریات این تحول است. بهطور طبیعی، نگرانیها درباره کاهش نفوذ، ۲۰ رهبر واحد کسبوکار آن شرکت را در برگرفت. کنگلومرای صنعتی بهواسطه سازماندهی یک برنامه اثربخش گروه ارشد، با این ترسها مقابله کرد تا اضطرابها را کاهش دهد، در مورد چگونگی تأثیر آنها بر تصمیمگیری آگاهسازی کند و نحوه باقی ماندن آنها در عرصه را تعریف کند. در کارگاههای آموزشی، مدیران اجرایی در مورد ذهنیتهای خاص و تغییرات رفتار موردنیاز برای کسب “مالکیت” ابتکارات دیجیتالی بهعنوان یک گروه و تبدیل به مدلهای ایفای نقش برای سازمانهایشان بحث و گفتگو کردند.
شبکههای پشتیبانی
همچنین، مدیران جوامعی تشکیل دادند که در سرتاسر کسبوکارهایشان به آنها متصل میشدند تا ابتدا بهترین فعالیتها را تسهیم و زمان اجرا را هماهنگ کنند. در طول زمان، نقش این جوامع بهاضافه کردن فعالیتهای مهارت سازی مانند آوردن سخنرانان باقابلیتهای تخصصی و پیامهای انگیزشی و سازماندهی بازدیدهایی از سیلیکون ولی که اهمیت تغییر دیجیتال را تقویت میکرد رشد یافت. این جوامع همچنین برای کمک به گروهها در جهت حرکت به چشمانداز جدید، پشتیبانی بینام را فراهم کردند.
سازمانهای دیگری را دیدهایم که بهطور مشابه در حول آموزش رهبری دیجیتال فعالیت میکنند (اغلب هیئت مشاوره دیجیتال آنها را حمایت میکند) و به مدیران اجرایی کمک میکنند که با عدم قطعیت مقصد و بده-بستان های مسیرهای کسبوکار موردنیاز برای یک استراتژی دیجیتال بهخوبی اجراشده مشکلی نداشته و حتی آنها را با آغوش باز قبول کنند. این شبکههای پشتیبانی با تلاشهای فزاینده هوش دیجیتالی که اخیراً در موردشان صحبت کردیم تقویت میشوند و آنها را نیز تقویت میکنند. بعلاوه، درمییابیم رهبرانی که اقتصاد در حال تغییر را درک میکنند، این را نیز درک میکنند که مسیرهای کسبوکارشان خواهینخواهی تغییر خواهد کرد.[۱]
این دو مورد در بخش های بعدی ارائه می شود.
[۱] For more on the mind-set changes needed for digital effectiveness, see Julie Goran, Laura LaBerge, and Ramesh Srinivasan, “Culture for a digital age,” McKinsey Quarterly, July 2017, McKinsey.com.
ما گروهی از مدیران و متخصصان مدیریت، مهندسی، استراتژی و بازاریابی با تجربه بین المللی هستیم که در پی ارتقای سطح دانش کاربردی مدیریت در پهنه صنعت و تجارت کشوریم. در این راه آماده ارایه خدمات در شاخه های کسب وکار گوناگون و صنایع مختلف هستیم.
آدرس: تهران، دهکده المپیک، دانشگاه علامه طباطبایی، دانشکده مدیریت و حسابداری
شماره تماس: ۰۹۱۹۸۳۶۶۳۶۱
ایمیل: Ibc.consulting2020@gmail.com
استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.