منبع: کتاب “بازاریابی دیجیتال با رویکرد کاربردی”
هرچند تاکتیک ایجاد محتوا برای جذب مشتری های بالقوه چیز جدیدی نیست، اما مفهوم بازاریابی محتوا در سال های اخیر به طور فزاینده ای محبوب شده است تا آنجا که امروزه به عنوان رشته ای دارای جایگاه مطرح می شود. بر اساس آنچه توسط مؤسسه بازاریابی محتوا تعریف شده است؛ بازاریابی محتوا «تکنیک بازاریابی ایجاد و توزیع محتوای مرتبط و ارزشمند برای جذب و درگیر کردن مخاطب هدف به گونهای که اقدامات سودآور مشتری را تحریک کند»، است. این فعالیت به دلیل تغییر در الگوریتم های موتور جستوجو و رشد رسانه های اجتماعی که تأکید زیادی روی کیفیت محتوای آنلاین دارند، بسیار مهم است. این تمرکز روی اهمیت محتوای باکیفیت به خودی خود به این دلیل است که مصرف کنندگان پیام های بازاریابی سنتی را فراموش کرده و روی اطلاعاتی متمرکز هستند که آن را مفید می دانند. اهداف بازاریابی عبارت اند از: فروش، افزایش ترافیک وب، فروش های مستقیم، نگهداری مشتری، آگاهی از برند، وفاداری برند، جذب مشتری، نسل رهبرها و یا رهبری فکر و این به صورت یکسان در هر دو بازار B2B و B2C روی می دهد.
اهداف بازاریابی محتوا B2Bهنگامی که پولیزی و هندلی[۱] (۲۰۱۵) از مؤسسه بازاریابی محتوا از بازاریابان B2B سؤال کردند که هر یک از اهداف مختلف بازاریابی محتوا برای سازمانشان چقدر اهمیت دارد، نتایج زیر را کسب کردند. شکل: اهمیت اهداف بازاریابی محتوا برای سازمان ها شاید درگیری کمی تعجبآور باشد. احتمالاً، محتوا مربوط به صنعت یا کالایی خاص باشد که سبب ایجاد پاسخ – تعامل – از سوی مشتریان جدید یا موجود شود. |
هرچند محتوا می تواند سطوح مختلف داشته باشد مثل یک محتوای غیر مربوط به فروش برای یک وبسایت، (برای مثال، توصیف چگونگی استفاده از محصولات که بسیاری در هر صورت آن را به عنوان یک اقدام خوب در نظر می گیرند) اما بازاریابی استراتژیک محتوا شامل توسعه نوع خاصی از محتواست که در قالب های مختلفی همچون رسانه های اجتماعی (مانند توییتر و فیسبوک)، وبلاگ ها، مقاله ها، مقاله های سفید، مطالعات موردی، گزارش های تحقیقاتی، راهنماها، سمینارهای مجازی، اسناد به اشتراک گذاشته شده، پادکست ها، صفحات Q+A، ویدئوها، انجمن ها، شکل های اینفوگرافی و PR منتشر می شوند؛ همه این محتوا که لزوماً روی وبسایت سازمان نیستند، می توانند بازدیدکننده ها را جذب کرده و به سایت پیوند دهند که از این موضوع در برخی موارد تحت عنوان «بازاریابی درونی»[۲] یاد می کنند. به همین دلیل، کسانی که تازه به این مفهوم پرداخته اند، بازاریابی محتوا را به بازاریابی تقاضا یا بازاریابی ایجاد تقاضا ارتقا داده اند؛ احتمالاً به این منظور که شکل سنتی این بازاریابی را به عصر دیجیتال منتقل کنند. همچنان که در فصل ۵ کتاب “بازاریابی دیجیتال با رویکرد کاربردی” با در نظر گرفتن محتوای وبسایت اشاره شده است، محتوا برای اهداف بازاریابی نیز شامل موارد غیر متنی همچون سمینارهای اینترنتی، ویدئوها و پادکست ها نیز می شود. در سرتاسر این کتاب بر اهمیت استعداد و مدیریت مناسب آن برای بازاریابی دیجیتالی کارآمد تأکید شده است؛ به همین دلیل شاید این مسئله در زمینه بازاریابی استراتژیک محتوا بسیار صدق کند.
مطالعۀ موردیلبخند بزنید لطفاً فروشندگان محصولات بهداشتی دندانپزشکی، کولگیت[۳]، نمونه ای از بازاریابی محتوای آموزشی هستند. وبسایت آن ها به عنوان یک مرکز مراقبت از دهان و دندان طراحی شده است که اطلاعاتی را در رابطه با هر چیز مرتبط با دندان ارائه می دهد، از تمیز کردن های اولیه تا دندانپزشکی زیبایی و بهداشت دهان و دندان در دوران بارداری. همچنین، پیوندهای زیادی به مقالات چاپ شده در مجلات معتبر در زمینه موضوعات مختلف وجود دارد. یکی از آنها مثال خوبی از چگونگی ترکیب محتوا و SEO هست. این مقاله در رابطه با حس طعم متالیک در دهان است و سربرگی با این مضمون دارد: «چه چیزی سبب ایجاد طعم متالیک در دهان میشود»؟ آیا این همان چیزی نیست که اگر فردی چنین مشکلی داشته باشد، در نوار جستوجو آن را تایپ کند؟ مشاهده کنید: www.colgate.co.uk/en/uk/oc/oral- health |
ربکا لییب[۴] (۲۰۱۷) نویسنده و خبره این حوزه معتقد است که هر استراتژی بازاریابی محتوا باید چهار عنصر کلیدی داشته باشد که قبل از توسعه هر محتوایی توجه به آنها ضروری است:
هرچند این موارد کاملاً معقول و قابل فهم هستند، اما بازاریاب های باتجربه قبل از دست به کار شدن در جنبه ای از بازاریابی استراتژیک، این موضوع را در قالب یک تحلیل وضعیتی[۵] قرار می دهند تا آن را کامل بررسی کنند.
[۱]. Pulizzi and Handley
[۲]. Inbound Marketing
[۳]. Colgate
[۴]. Rebecca Lieb
[۵]. Situational analysis
ما گروهی از مدیران و متخصصان مدیریت، مهندسی، استراتژی و بازاریابی با تجربه بین المللی هستیم که در پی ارتقای سطح دانش کاربردی مدیریت در پهنه صنعت و تجارت کشوریم. در این راه آماده ارایه خدمات در شاخه های کسب وکار گوناگون و صنایع مختلف هستیم.
آدرس: تهران، دهکده المپیک، دانشگاه علامه طباطبایی، دانشکده مدیریت و حسابداری
شماره تماس: ۰۹۱۹۸۳۶۶۳۶۱
ایمیل: Ibc.consulting2020@gmail.com
استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.