کشور چین با تکیه بر روشی همکاریجویانه و فراتر رفتن از چالشها، میتواند یک چشمانداز مصرفی ایجاد کند و این چشمانداز بهعنوان یک مدل برای دیگر بازارهای مصرفی در حال رشد سریع عمل خواهد کرد.
بازاریابی مصرف کننده، استراتژی های مصرف کننده، آینده مصرف، کالاهای مصرفی، خرده فروشی، اقتصاد، چین
در نوزدهمین کنگره ملی حزب کمونیست چین که در اکتبر سال ۲۰۱۷ برگزار شد، رهبری اعلام کرد که چین وارد حوزه جدیدی از توسعه شده است و تأیید کرد که دولت از طریق سیاست و مقررات به روند ایفای نقش مهم خود ادامه خواهد داد. چین در سطح جهانی یک نقش شفافتر ایفا خواهد کرد و به این روند ادامه خواهد داد تا یک تجارت بینالمللی قوی داشته باشد، زیرا اقتصاد چین یکپارچگی خود در اقتصاد جهانی را عمیقتر میکند. چین در داخل کشور به تمرکز خود در زمینه رشد اقتصادی ادامه خواهد داد، اما تأکید اش بر ساخت دوباره اقتصاد و ارتقای کیفیت زندگی مردم خواهد بود. در متن چهارمین انقلاب صنعتی، چین از تقلیدکنندگی به رهبری تغییر نقش خواهد داد و مسیرهای توسعه جدید را بهعنوان بخشی از سرود[۱] دولت، “نوآوری، فناوری و کارآفرینی”، تعریف خواهد کرد.
در این محیط سیاستی و نظارتی، چهار فاکتور اصلی، روند مصرف در چین را در دهه آتی شکل خواهد داد:
۱) اقتصاد چین با تغییر از مدل سرمایهگذاری محور به مدل خدمات و مصرف محور ادامه خواهد داد؛
۲) تغییرات جمعیتشناسی: چین از جمعیت تقریباً جوانتر به جمعیت تقریباً پیرتر و رو به پیری تغییر جهت خواهد داد؛
۳) فناوری و نوآوری: چین از یک قدرت تولیدکننده اصلی به یک رهبر فعال در نوآوری دیجیتالی پیشرفت خواهد کرد – مسیری که هماکنون شروعشده است؛
۴) نگرش مصرفکننده: با رشد و تحول قابلتوجه در چین، مصرفکنندگان ازلحاظ حساسیت به قیمت به یک نگرش برترین_خواهی[۲] تبدیل خواهند شد، اما تفاوتهای سبک زندگی چینیها و غربیها باقی خواهد ماند.
محیط نظارتی و سیاستی و این چهار محرک اصلی، چشماندازی از سناریویی به دست میدهد که احتمال زیاد روند مصرف را در چین در سال ۲۰۲۷ تصویر میکند. در دهه آتی، چین به مدل توسعه مصرف محور گذار خواهد کرد. مصرفکنندگان چینی نسبت به امروز ثروتمندتر، پیرتر و ناهمگنتر خواهند شد. ده تیتر از یک سناریو که در زیر خلاصهشدهاند، چشمانداز مصرف چین در آینده را تصویر میکند.
درحالیکه این چشمانداز مسیری را نشان میدهد که چین بهاحتمالزیاد در پیش خواهد گرفت، اما عدم قطعیتهایی وجود دارند. دو سناریوی جایگزین اصلی نیز میتواند تکامل یابد: یکی سناریوی “تله درآمد متوسط” است که در صورتی اتفاق میافتد که ریسکهایی مانند شکاف و خودکارسازی مهارتها به رشد نابرابر درآمد بیانجامد و دیگری سناریوی “چرخش به داخل” است که در صورتی اتفاق میافتد که سیاستهای دولت به سمت محافظت گرایی تغییر جهت دهد و این امر به افزایش ملیگرایی منجر شود.
جهت دستیابی به شکوفایی در دهه آتی در چین، کسبوکارهایی که نیازهای مصرفکنندگان را تأمین میکنند باید برخی قابلیتهای حیاتی را بهسرعت فراهم کنند: ۱) پیشنهادهای مشتری محور و پیشنهادهای شخصیسازیشده داده-محور؛ ۲) یک استراتژی دیجیتالی برای عناصر اصلی زنجیره ارزش؛ ۳) چابکی و آمادگی برای تحولات مکرر؛ ۴) قابلیت برای کسب و حفظ استعداد درست؛ و ۵) یکی کردن مسئولیت و مشارکت اجتماعی که با پایداری شروع میشود.
همسو با این تغییرات وسیع، دهه پیش رو نیز چالشهای عظیمی به وجود خواهد آورد که باید در سطح اجتماعی به آنها توجه شود. برای حصول اطمینان از آینده بهتر، رهبری مسئولیتپذیر و همچنین همکاریهای بالقوه از طریق مشارکت دولتی-خصوصی نیازی برای کاهش چالشها میباشند:
همانطور که چین در حال پیشروی است، بسیاری از ذینفعان توانایی شکل دادن به آینده مصرف کشور را دارا میباشند: دولت با سیاستهای حمایتی خود، کسبوکارهایی که امروزه وجود دارند و کارآفرینان در حال ظهور با مدلهای کسبوکار خلاقانه خود و مؤسسات علمی با مدلهای پیشرفته تحصیلی خود.
[۱] – mantra: (originally in Hinduism and Buddhism) a word or sound repeated to aid concentration in meditation.
(آیین هندوها) سرود، قرائت (به ویژه خواندن آهنگین ودا)
[۲] – premium-seeking attitude
ما گروهی از مدیران و متخصصان مدیریت، مهندسی، استراتژی و بازاریابی با تجربه بین المللی هستیم که در پی ارتقای سطح دانش کاربردی مدیریت در پهنه صنعت و تجارت کشوریم. در این راه آماده ارایه خدمات در شاخه های کسب وکار گوناگون و صنایع مختلف هستیم.
آدرس: تهران، دهکده المپیک، دانشگاه علامه طباطبایی، دانشکده مدیریت و حسابداری
شماره تماس: ۰۹۱۹۸۳۶۶۳۶۱
ایمیل: Ibc.consulting2020@gmail.com
استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.