گزارش پایگاه خبری اتاق ایران از تحولات بازار مسکن پایتخت در شهریورماه
منبع خبر: پایگاه خبری اتاق ایران
مسکن- رکود تورمی- بازار مسکن- بانک مرکزی- اخبار اقتصادی
بازار مسکن چهارمین ماه کسادی را نیز پشت سر گذاشت و هرچند هنوز قیمتها روند صعودی دارند اما تعداد معاملات در سراشیبی کاهش قرار گرفته است. حالا میتوان جدیتر به هشدار کارشناسان مبنی بر ورود این بازار به رکود تورمی پرداخت چراکه تعداد معاملات بازار مسکن به پایینترین حد در ۵ سال اخیر رسیده است.
بر اساس گزارش بانک مرکزی از تحولات بازار مسکن شهر تهران در شهریورماه ۱۳۹۷، تعداد معاملات این بازار به ۱۰هزار و ۳۳۵فقره رسیده است که نسبت به ماه قبل ۱۳.۹ درصد و نسبت به ماه مشابه سال قبل ۳۳.۵ درصد کاهش نشان میدهد.
بدون احتساب معاملات فروردینماه هر سال در بازار مسکن که بهواسطه تعطیلات نوروزی حدود یکسوم معاملات ماهیانه است، تعداد معاملات مسکن شهریورماه امسال در ۵ سال اخیر بیسابقه بوده و زنگ خطر ورود این بازار به رکود تورمی را به صدا درآورده است چراکه قیمتها همچنان روند صعودی دارند و بیشازپیش تناسب قدرت خرید متقاضیان و بهای واحدهای مسکونی را کاهش میدهند.
طبق آمارهای منتشر شده از سوی بانک مرکزی، در شهریورماه امسال میانگین قیمت هر مترمربع زیربنای مسکونی در شهر تهران به ۸میلیون و ۹۵هزار و ۸۰۰ تومان رسیده است که نسبت به ماه قبل ۹.۴ درصد و نسبت به ماه مشابه سال قبل ۷۴.۱ درصد افزایش نشان میدهد.
بررسیها حاکی از این است که قیمت سکه و دلار در شهریورماه امسال نسبت به شهریورماه سال قبل حدود ۳۰۰ درصد رشد داشتهاند و قیمت مسکن نیز مانند دیگر بازارها پیرو همین افزایش قیمت رشد کرده است اما خصایص ویژه مسکن مانند امکان نقدشوندگی پائین در دورههای رکود، انتقال ناپذیری آن، بالا بودن بهای واحد مسکونی و اینکه قیمت زمین آن را نمیتوان با ارز محاسبه کرد، باعث میشود بازار مسکن هرگز نتواند رشدی معادل رشد ارز یا طلا داشته باشد.
بررسی توزیع تعداد واحدهای مسکونی معامله شده در شهر تهران به تفکیک عمر بنا در شهریورماه ۱۳۹۷ حاکی از آن است که از مجموع ۱۰هزار و ۳۳۵ واحد مسکونی معامله شده، واحدهای تا ۵ سال ساخت با سهم ۴۳.۸ درصدی بیشترین سهم را به خود اختصاص دادهاند. البته سهم مذکور در مقایسه با شهریورماه سال قبل ۳.۷ واحد درصد کاهش داشته که از کاهش عرضه نوسازها و کمبود تولید حکایت دارد.
آمارها حاکی از این است که در ششماهه نخست سال ۱۳۹۷، تعداد معاملات آپارتمانهای مسکونی شهر تهران به ۷۴هزار و ۸۹۴ واحد مسکونی رسیده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل ۱۲.۱ درصد کاهش نشان میدهد. در این مدت متوسط قیمت یک مترمربع بنای واحد مسکونی معامله شده از طریق بنگاههای معاملات ملکی در شهر تهران ۶میلیون و ۷۴۷هزار و ۷۰۰ تومان بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۵۰.۵ درصد رشد داشته است.
توزیع فراوانی تعداد واحدهای مسکونی معامله شده برحسب قیمت یک مترمربع بنا در شهریورماه سال ۱۳۹۷ حاکی از آن است که واحدهای مسکونی در دامنه قیمتی ۵ تا ۶ میلیون تومان به ازای هر مترمربع زیربنا با سهم ۱۰.۵ درصدی، بیشترین سهم از تعداد معاملات شهر تهران را به خود اختصاص داده و دامنههای قیمتی ۴ تا ۵ و ۶ تا ۷ میلیون تومان در رتبههای بعدی قرار گرفتهاند.
بر اساس این آمارها، درمجموع در شهریورماه امسال توزیع معاملات بهگونهای بوده که ۵۴ درصد از کل واحدهای مسکونی با قیمتی کمتر از میانگین قیمت هر مترمربع زیربنا معامله شدهاند.
توزیع فراوانی تعداد واحدهای مسکونی معامله شده برحسب سطح زیربنای هر واحد مسکونی در شهریورماه سال ۱۳۹۷ نشان میدهد، بیشترین سهم از معاملات انجام شده به واحدهای مسکونی با زیربنای ۶۰ تا ۷۰ مترمربع معادل ۱۴.۸ درصد اختصاص داشته است . واحدهای دارای زیربنای ۵۰ تا ۶۰ و ۷۰ تا ۸۰ مترمربع در رتبههای بعدی قرار دارند. درمجموع در این ماه، واحدهای مسکونی با سطح زیربنای کمتر از ۸۰ مترمربع، ۵۳.۴ درصد از کل معاملات انجام شده را به خود اختصاص دادند.
در شهریورماه سال ۱۳۹۷، توزیع فراوانی تعداد واحدهای مسکونی معامله شده برحسب ارزش هر واحد حاکی از آن است که در میان دامنههای قیمتی موردبررسی، واحدهای مسکونی با ارزش ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلیون تومان بااختصاص سهم ۱۳.۶، بیشترین سهم از معاملات انجام شده را به خود اختصاص دادهاند و واحدهای دارای ارزش ۳۰۰ تا ۴۰۰ و ۱۰۰ تا ۲۰۰ میلیون تومان نیز به ترتیب در رتبههای بعدی قرار گرفتهاند. درمجموع در این ماه، حدود ۵۱.۴ درصد از معاملات به واحدهای مسکونی با ارزش کمتر از ۶۰۰ میلیون تومان اختصاص داشته است.
طبق گزارش بانک مرکزی، در شهریورماه امسال شاخص کرایه مسکن اجاری در شهر تهران و در کل مناطق شهری نسبت به ماه مشابه سال قبل به ترتیب۱۴.۶ و ۱۲.۴ درصد رشد کردهاند. بر این اساس سهم هزینه مسکن (اجارهبهای مسکن اعم از شخصی و غیرشخصی) در محاسبات شاخص کل بهای کالاها و خدمات مصرفی معادل ۳۳.۱ درصد محاسبه شده است. بهعبارتدیگر ۳۳.۱ درصد از سبدی که برای تعیین نرخ تورم ماهیانه موردبررسی قرار میگیرد به مسکن اختصاص دارد و بهطور متوسط هرماه ۳۳.۱ درصد از هزینه معیشت هر خانوار ایرانی صرف هزینه مسکن میشود.
ما گروهی از مدیران و متخصصان مدیریت، مهندسی، استراتژی و بازاریابی با تجربه بین المللی هستیم که در پی ارتقای سطح دانش کاربردی مدیریت در پهنه صنعت و تجارت کشوریم. در این راه آماده ارایه خدمات در شاخه های کسب وکار گوناگون و صنایع مختلف هستیم.
آدرس: تهران، دهکده المپیک، دانشگاه علامه طباطبایی، دانشکده مدیریت و حسابداری
شماره تماس: ۰۹۱۹۸۳۶۶۳۶۱
ایمیل: Ibc.consulting2020@gmail.com
استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.