بازاریابی، تبلیغات اینترنتی، تبلیغات همسان، برند سازی، بازاریابی دیجیتال
طی چندین سال گذشته تبلیغات اینترنتی با سرعت خیلی زیادی رشد کرد و سهم زیادی تلاش شرکتها برای جذب مشتری را به خود اختصاص داد. در میان روشهای زیادی برای تبلیغ کردن در فضای مجازی به وجود آمد که هرکدام در دورههایی با استقبال مشتری مواجهه شد. پیشبینیها نشان میدهد در سال ۲۰۱۹ تبلیغات بومی یا “native advertising” سهم قابلتوجهی از کل تبلیغات را در اختیار بگیرد.
این نوع از تبلیغات که به تبلیغات همسان هم مشهور است، در تلاش است تعامل و ارتباط بیشتری را با مشتری برقرار کند، بهگونهای که مشتری احساس نکند که در چرخه بازاریابی شرکتها قرارگرفته و یا بهصورت پیوسته توسط تبلیغات بمباران میشود.
کاری که شرکتها و کمپانیهای بزرگ انجام میدهند این است که اولاً سعی میکنند تبلیغات را با توجه به دادهها و اطلاعاتی که از فعالیتهای افراد به دست میاورند، شخصیسازی کنند و همچنین طراحی تبلیغات بهگونهای باشد که تا حد امکان بیشترین همخوانی را با محیط پلت فرم ازنظر جلوههای بصری و رنگ و طراحی داشته باشد.
از مزایای تبلیغات بومی میتوان به سه مورد بسیار مهم اشاره کرد:
۱-هزینه بسیار پایینتری نسبت به تبلیغات سنتی یا حتی مجازی قدیمیتر از خود دارد.
۲-مشتریها در حال حاضر از سواد رسانهای نسبتاً بالایی برخوردارند و تبلیغات را هرچند اگر کمرنگ باشد احساس میکنند و به دلیل احساس خوبی که مشتری از عدم قرار گرفتن در میدان تبلیغاتی شرکت احساس میکند امکان جذب شدن به تبلیغ بسیار بیشتر خواهد بود.
۳- اگر ما تبلیغات را بهگونهای تنظیم کنیم که صرفاً جنبه آموزشی یا آگاهی برای مشتری داشته باشد میتوانم به مشتری این پیام را بدهیم که برای ما صرفاً فروختن کالا یا خدمت مهم نیست. در تبلیغات همسان یا بومی با توجه به کمرنگ بودن نام شرکت در تبلیغ میتوانیم این حس را بیشتر در مشتری به وجود بیاوریم و از این طریق اعتبار بیشتری برای خود ایجاد کنیم.
از طرفی تبلیغات بومی معایبی هم دارد ازجمله اینکه ممکن است مشتری احساس کند که فریبخورده یا متوجه وجود آگهی نشده، برای همین شرکتها و سایتهایی که تبلیغات بومی را ارائه میدهند ملزم هستند که حتمی برچسب sponsored یا promoted را در این تبلیغات مورداستفاده قرار دهند.
گرچه برخی معتقدند این برچسبها که حتی درگذر زمان کوچکتر هم شدهاند اعتبار ناشر آگهی را کمتر میکند و نمیتواند راه مناسبی برای شناخت این نمونه از آگهی از طرف مردم باشد.
با همه این نکات منفی و مثبت در حال حاضر شرکتهای بسیار زیادی از این مدل تبلیغات استفاده میکنند، تبلیغاتی که توسط اکثر نظریهپردازان به دلیل فوایدی که برای انتشاردهنده و فروشنده و استفادهکننده دارد از آن بهعنوان تبلیغات “برد، برد، برد” نام میبرند.
در اینجا منفعتی که تبلیغات برای شرکت ایجاد میکند و پولی که پلت فرم برای ارائه آگهی دریافت میکند و یادگیری و الهام مشتری سه ضلع مثلث “برد برد برد” هستند.
مشاهده میشود این مدل از تبلیغات رشد بسیار سریعی داشته و این روند حداقل تا سال ۲۰۲۰ ادامه خواهد داشت.
در مقایسه با انواع دیگر تبلیغات اینترنتی نیز سهم قابلتوجهی در اختیار تبلیغات بومی قرار دارد و در این مورد هم پیشبینی رشد زیادی برای این مدل از تبلیغات میشود.
ازجمله شرکتهایی که بهخوبی از این مدل تبلیغات استفاده میکنند میتوان به همکاری بین new York times و خطوط هوایی air bnb اشاره کرد و که این خطوط هوایی با گرافیکی بسیار زیبا و رعایت تمامی قوانین تبلیغات بومی از این روزنامه استفاده کرده و تبلیغات خود را درآن ارائه میدهد.
دیگر مثال قابلتوجه از این نمونه از تبلیغات همکاری شرکت تلویزیونی HBO و TWITTER است که این پلت فرم تبلیغات این شرکت را بهبه صورت بومی انتشار میدهد. مثلاً تاریخ انتشار آخرین قسمت از یک مجموعه فیلم را اعلام میکند یا از افراد و شخصیتها بالباس و جملات معروف سریالهای این شرکت عکسهایی را منتشر میکند.
مثال دیگر از تبلیغات بومی را میتوان همکاری همزمان NETFLIX با NEW YORK TIMES و WALL STREET JOURNAL به شمار آورد. نمونه موفق دیگر خودروی RSNG ROVER است که با استفاده از تبلیغات بومی توانسته فروش خود را ۲۳ درصد افزایش دهد.
شرکت مرسدس بنز نیز با همکاری مجلهی FORBES دست به تبلیغات بسیار باکیفیت بومی زده و با داستانهایی راجع به سفر، مکانهای مناسب برای مسافرت رفتن و نکات ایمنی سفر سعی دارد علاوه بر معرفی محصول خود، آگاهی خواننده را از ایمنی سفر و اطلاعات جغرافیای بیشتر کند و در صورت امکان با ارائه عکسهای بسیار زیبا از خودرو و معرفی امکانات خودرو در کنار اطلاعات سفر خواننده را به مشتری بالقوه خودروی خود تبدیل کند.
بهطورکلی پیشبینی میشود که تبلیغات بومی یا همسان رشد بسیار بالایی در سالهای پیش رو داشته باشند و به دلیل کمهزینه بودن و تأثیر زیاد شرکتهای زیادی این مدل از تبلیغات را انتخاب کنند اما باید در نظر داست که حتمی از برچسبهای لازم روی این مدل از آگهیها استفاده کرد و اینکه نباید برچسب کوچک و یا غیرقابلدیدن بهسادگی باشد؛ و در کل نباید با این مدل از تبلیغات سعی در فریب دادن و گول زدن مشتری داشته باشیم.
ما گروهی از مدیران و متخصصان مدیریت، مهندسی، استراتژی و بازاریابی با تجربه بین المللی هستیم که در پی ارتقای سطح دانش کاربردی مدیریت در پهنه صنعت و تجارت کشوریم. در این راه آماده ارایه خدمات در شاخه های کسب وکار گوناگون و صنایع مختلف هستیم.
آدرس: تهران، دهکده المپیک، دانشگاه علامه طباطبایی، دانشکده مدیریت و حسابداری
شماره تماس: ۰۹۱۹۸۳۶۶۳۶۱
ایمیل: Ibc.consulting2020@gmail.com
استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.