بازاندیشی کار در عصر دیجیتال – بخش اول
منابع انسانی، دنیای دیجیتال، نیروی کار دیجیتال، عصر اتوماسیون، مکینزی، مدیریت تغییر، دیجیتالی شدن، خودکارسازی
۳- تغییر از مشاغل دارای حقوق ماهیانه به انجام کارهای مستقل: دیجیتالی شدن نهتنها سبب تغییر مشاغل در سازمانها شد بلکه از این فراتر نیز حرکت میکند. آخرین تحقیق نشان میدهد که حدود ۲۵ درصد از افراد دارای مشاغل سنتی تمایل دارند تا مشاغلی مستقل با خودمختاری بیشتر و کنترل ساعات کاری خود داشته باشند. دیجیتالی شدن حرکت به سمت مشاغل مبتنی بر مهارتیابی فردی و یا حتی مدل ترکیبی (ترکیب کار سنتی و کار مستقل) را بسیار آسانتر کرده است. شرکت TopCoder یکی از بزرگترین شرکتهای نرمافزاری، اجتماعی از ۷۵۰۰۰۰ مهندس به وجود آورده که اغلب به انجام کارهای مربوط به شرکتها میپردازند تا انجام کارهایی که بدان منظور استخدام شدند.
در زمینهی خردهفروشی، وبسایتها با ارائهی خدمات جدیدی برای فعالیتهای کارآفرینانه در قالب اپلیکیشنی به نام ” Business in box”، ازجمله فراهم آوردن سیستم فروش و توزیع جهانی و استفاده از ابزارهای هوش مصنوعی بهمنظور حمایت فروش و رسیدگی به مشتریان، فعالیت میکنند. سیستمهای عامل آنلاین کاری نظیر Upwork،Freelancer.comT و اپلیکیشن هایی مانند Uber و TaskRabbit به نیروهای کار بیشماری انگیزه بخشیده و امروزه میلیونها کارمند و کارفرما را در سراسر دنیا به هم متصل کرده است. در دیدگاه کلان، این گمان محدودکننده در خصوص اینکه تأمین نیروی کار زمان ناپذیر است (باید انتخاب بین کار تماموقت یا کار نیمهوقت صورت بگیرد) به چالش کشیده خواهد شد، زیرا کارمندان در مواجهه با چالشهای موجود در ارتباط با ابعاد و شیوههای استخدام، خودمختاری در کار را برمیگزینند.
۴- مبنا بودن مدارک تحصیلی تغییر کرده و حقیقت و ذهنیت منعکسشده در دادهها موردبررسی قرار میگیرند. تاکنون مدارک تحصیلی خصوصاً در زمینههای علوم، فناوری، مهندسی و ریاضیات نشانهای از استعداد و مبنایی جهت استخدام نیروها بودهاند، حتی در عصر دیجیتال نیز این روند ادامه داشته است. یکی از همکاران ما در یکی از گزارشات اخیرش به این موضوع اشاره داشته که وقتی شرکت Catalyst DevWorks صدها هزار نفر از مدیران IT را مورد ارزیابی قرار داد به این نتیجه رسید که هیچ همبستگی بین مدرک تحصیلی و موفقیت حرفهای این افراد وجود نداشته است. دیجیتالی شدن و اتوماسیون نهتنها بر مهارتهای فنی بلکه بر ابتکار و نوآوری نیز اثرگذار بوده است که تحقیقات اخیر حاکی از این هستند که این مسائل هیچ ارتباطی با تحصیلات رسمی، حتی در رشتههای STEM ندارند.
فضای کسب و کار آنلاین به تمام شکافها رخنه کرده و سطوح زمین بازی را تراز میکند: استفاده از سیستمهای رتبهبندی شغلی و تجزیهی دادههای کلان بهمنظور دستیابی به اطلاعات مربوط به وظایف شغلی و عملکرد، نسبت به مدارک تحصیلی ابزار مناسبتر و مؤثرتری برای اندازهگیری تواناییهاست. این مسئله برای کارمندان، کارفرمایان و بهطورکلی تمام اقتصاد مفید خواهد بود. نتایج بررسیهای ما نشان میدهند که فضای کسبوکار آنلاین نهتنها سبب تحریک بسیاری از افراد برای قرار گرفتن مجدد در میان نیروهای کاری در فضای کاری منعطف میشود، بلکه سبب تناسب میان مشاغل و افراد در داخل و مابین سازمانها نیز میشود. نتیجهی حاصله میتواند نرخ بیکاری در اقتصادهای توسعهیافته را تغییر داده و باعث رشد GDP جهانی شود.
۵- تبدیل اتحادیهها به جوامع: اتحادیهها در موضوعاتی نظیر مشخص کردن دستمزدها، آموزشهای حرفهای و مسائلی از این قبیل شرکای مهمی برای انجمنها و دولتها به شمار میروند؛ اما عضویت در اتحادیهها در دهههای اخیر در کشورهای OECD بهسرعت کاهشیافته است و فضاهای دیجیتالی برای ایفای نقش نمایندگی کارمندان آماده به نظر میرسد.
همانطور که اشارهکرده بودیم، ترجیحات کاری افراد بهشدت در حال حرکت به سمت کار مستقل و آموزش شخصی میباشد. بهموازات این قضیه جوامع آنلاین بهعنوان یک فضای تعامل اجتماعی در بستر وب برای کاربران عادی و کاربران انجمنهای همکار ما، در حال فعالیت هستند که خیلی از این نقاط میتوانند نقاط تماس نیروی کار با سازمان باشند. افرادی که میوه میچینند و میفروشند میتوانند مثال خوبی در این زمینه باشند، درگذشته آنها در فصل چیدن میوهها خودشان به دنبال کارفرما میگشتند، اما امروزه آنها از طریق جوامع آنلاین خود را سازماندهی کرده و نیروهای مشترک خود را به کارفرمایان معرفی میکنند. سایت Fruitpickingjobs.com.au در کشور استرالیا نمونهی مناسبی است، این سایت نهتنها زمینهی همکاری افراد را برایشان فراهم میکند بلکه خدماتی ازجمله ویزا و محل اقامت نیز برای آنها فراهم میسازد. اتحادیهی Freelancers ایالاتمتحدهی آمریکا یک انجمن متشکل از نیروهای کاری مستقل و متخصصان خویش فرماست که در ارتباط با اعضای خودش به روش سنتی مذاکرهی دستمزد عمل نمیکند. ازجمله خدماتی که این شرکت به اعضای خود ارائه میدهد میتوان به رویدادهای شبکهای، انجمنهای مباحثهی آنلاین و نرخهای بیمهی گروهی اشاره کرد.
منبع: mckinsey
تغییر پویای تقاضا نیروی کار دیجیتال- بخش سوم
ما گروهی از مدیران و متخصصان مدیریت، مهندسی، استراتژی و بازاریابی با تجربه بین المللی هستیم که در پی ارتقای سطح دانش کاربردی مدیریت در پهنه صنعت و تجارت کشوریم. در این راه آماده ارایه خدمات در شاخه های کسب وکار گوناگون و صنایع مختلف هستیم.
آدرس: تهران، دهکده المپیک، دانشگاه علامه طباطبایی، دانشکده مدیریت و حسابداری
شماره تماس: ۰۹۱۹۸۳۶۶۳۶۱
ایمیل: Ibc.consulting2020@gmail.com
استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.