با تغییر سریع بازار کار، داده ها و معیارهای جدید و تقریباً در زمان واقعی، در مقایسه با گذشته بینش بهتری به شغل های آینده ارائه میدهند.
انواع مشاغل پدید آمده در اقتصاد جهانی طیف گستردهای از حرفه ها و مهارت ها را نشان میدهد و این فرصت ها را برای کارگران در همه سوابق و مقاطع تحصیلی فراهم میکند تا بتوانند از مشاغل نوظهور و اقتصاد جدید استفاده کنند. شناسایی مشاغل در حال ظهور و مهارت های مورد نیاز آنها، بینش ارزشمندی را برای آگاهی از سرمایه گذاری های آموزشی ایجاد میکند و راه را برای “انقلاب مهارت آموزی مجدد ” فراهم میکند، زیرا افراد به دنبال مهارت های جدیدی هستند تا همگام با تغییر پیش روند.
اما برای همه فرصت هایی که اقتصاد جدید به ارمغان می آورد، شکاف های مهارتی و شکاف جنسیتی قوی وجود دارد که باید برطرف شود. اگر اینگونه نباشیم، آنها در آینده گسترش می یابند.
در اینجا پنج مورد وجود دارد که می توانیم از این داده های جدید بیاموزیم:
تمامی مشاغل در حال ظهور نیازی به مهارت های فنآوری سخت نداردند، اما هر شغل در حال ظهور به مهارت های فنی اساسی مانند سواد دیجیتال، توسعه وب یا طراحی گرافیکی نیاز دارد. سه مورد از مشاغلی که در گزارش مشاغل فردای مجمع اقتصادی جهانی گزارش شده اند – خوشه های ابری، مهندسی و داده ها که بهطور کلی در بین سریع ترین رشد قرار دارند – نیاز به مهارت های فنی تحول آفرین مانند هوش مصنوعی (AI)، روباتیک یا محاسبات ابری دارند. از آنجا که فناوری هایی مانند هوش مصنوعی بسیار گسترده هستند، بسیاری از نقش ها در زمینه هایی مانند فروش و بازاریابی نیاز به درک اساسی هوش مصنوعی دارند.
این مهارت های فنی تحول آفرین در سطح بین المللی تقاضای زیادی دارند. بلاک چین، محاسبات ابری، استدلال تحلیلی و هوش مصنوعی از جمله مهارتهای فنی مورد نیاز هستند که در لینکدین میبینیم.
در حالی که این گونه نقش ها به همان سرعت مشاغل تحت تسلط فناوری رشد نمیکنند، فروش های جدید، تولید محتوا و نقشهای منابع انسانی نیز به عنوان مکمل صنعت با سرعت در حال رشد فناوری ظاهر میشوند. تحقیقات ما نشان میدهد متخصصان کسب استعداد، متخصصان موفقیت مشتری و دستیاران رسانههای اجتماعی در بین حرفه های با رشد سریع قرار دارند که همگی نقشهایی هستند که بر مجموعه مهارت های متنوع تر، به ویژه مهارت های نرم تکیه دارند.
شکل ۱
سهم خوشه های مهارت توسط خوشه حرفه ای منتخب
احتمالا با گسترش خودکارسازی، تقاضا برای مهارت های نرم افزایش می یابد. آخرین گزارش روندهای استعدادیابی جهانی نشان میدهد که متخصصان منابع انسانی تقاضا برای مهارتهای نرم را به عنوان مهمترین روند در سطح جهان شناسایی میکنند. خودکارسازی مهارت هایی مانند خلاقیت، اقناع سازی و همکاری – که همه در صدر لیست مورد تقاضاترین مهارتهای نرم قرار دارند – تقریباً غیرممکن است، به این معنی که اگر این مهارت ها را داشته باشید در آینده برای سازمان ها حتی با ارزش تر خواهید بود.
در حالی که داده ها نشانگر تنوع فرصت ها برای کارگران با همه سوابق و سطح تحصیلی است، تجزیه و تحلیل بیشتر نشاندهنده عدم تعادل نگران کننده در افرادی است که آخرین مهارت ها را کسب میکنند. در تحقیقات مداوم ما در مورد جنسیت در مجمع جهانی اقتصاد، دریافتیم که بیشترین شکاف جنسیتی در بین مشاغل نوظهور در نقشهایی است که به مهارتهای فنی تحول آفرین متکی هستند و سهم زنان در مشاغل ابری، مهندسی و داده زیر ۳۰٪ است (برای محاسبات ابری ۱۲٪ کم است). پر کردن این شکاف بسیار مهم است زیرا این مهارتهای فناوری تحول آفرین اثر بزرگی در جهت جامعه و اقتصاد خواهند گذاشت.
در حالی که مطمئناً فضایی برای بهبود برابری جنسیتی با استقبال از تنوع بیشتر در استخدام و شیوه های مدیریتی فراگیرتر وجود دارد، داده های ما نشان میدهد که این دستاوردها، هرچند مهم باشد، برای دستیابی به برابری کافی نخواهد بود.
ما باید در مورد راههای پر کردن این مهارتها و نقشهای نوظهور، خلاقانه فکر کنیم تا از این شکافها در آینده جلوگیری کنیم. تحقیقات ما برای درک این موضوعات راه حلهای بسیار قابل دستیابی و مقیاس پذیر را کشف کرده است.
اولا بهره گیری از استعدادهای موجود و مجاور میتواند سهم گستردهای در گسترش سریع کانال استعداد داشته باشد. تحقیقات ما نشان میدهد که آموزش و ارتقای مهارت “نزدیک به استعداد هوش مصنوعی” میتواند خط لوله استعداد هوش مصنوعی را در اروپا دو برابر کند.
شکل ۲
فرصت های انتخاب شده توسط خوشه حرفه ای و شغلی، ۲۰۱۴-۲۰۱۹
با استفاده از رویکرد مشابه با شکاف جنسیتی، دریافتیم که زیر گروه های مهارت های فنی تحول آفرین که زنان دارای نمایندگی بالاتری هستند – مهندسی ژنتیک، علوم داده، فناوری نانو و تعامل انسان و کامپیوتر – میتوانند خط لوله استعداد را برای مجموعه گسترده تری از نقشهای تکنیکی که به مهارتهای فنی تحول آفرین بسیار متکی هستند گسترش دهند.
در حالی که هر دو روش میتواند به ما در پیشرفت چشمگیر کمک کند، بستن مهارت ها و شکاف های جنسیتی به چیزهای بیشتری از فقط این که اطمینان حاصل شود که استعداد دارای مهارت های مناسب است بستگی دارد. اینیک حقیقت ساده است که افرادی که می شناسید و شبکه روابط شما اهمیت دارد، بنابراین ما باید “شکاف شبکه ارتباطی” را نیز ببندیم – مزیتی که برخی افراد نسبت به دیگران دارند صرفاً به دلیل شبکه روابط قوی تر و افراد بیشتری که می شناسند است.
تحقیقات ما در مورد شکاف شبکه نشان میدهد که زندگی در یک محله با درآمد بالا، رفتن به یک دبیرستان و کار در یک شرکت برتر میتواند به یک مزیت ۱۲ برابری در دسترسی به فرصت ها منجر شود. این بدان معنی است که ممکن است بین دو نفر با مهارت های دقیقاً یکسان که در محله های مختلف متولد شده اند، هنگامی که از نظر فرصتهایی که برایشان فراهم شده است مقایسه شوند یک دنیا فاصله وجود داشته باشد.
همه این معیارها و اطلاعات جدید میتواند به ما در تعیین مهارت ها و شغل های آینده کمک کند، اما برای اطمینان از اینکه انقلاب صنعتی چهارم منصفانه است یا خیر، به چیزی بیشتر از داده ها نیاز خواهیم داشت. اگر می خواهیم تغییر معنی داری ایجاد کنیم، به مشاغل و رهبران سیاسی احتیاج داریم تا هنجارهایی را که از طریق آنها سیاست می گذارند، ارزیابی کنند، در مورد استخدام تصمیم بگیرند و در نهایت زمینه بازی را برای کسانی که با موانع فرصت روبرو هستند دوباره ارزیابی کنند.
زمانی که در نشست سالانه مجمع جهانی اقتصاد در داووس دور هم جمع می شویم، از رهبران می خواهم که برای پیشرفت در بستن این شکافها به ما بپیوندند. این کار به خلق مشاغل بهتر، مبتکرانه تر، اقتصادهای قوی تر و در نهایت به ایجاد جوامع منصفانه تر کمک میکند.
منبع: weforum
ما گروهی از مدیران و متخصصان مدیریت، مهندسی، استراتژی و بازاریابی با تجربه بین المللی هستیم که در پی ارتقای سطح دانش کاربردی مدیریت در پهنه صنعت و تجارت کشوریم. در این راه آماده ارایه خدمات در شاخه های کسب وکار گوناگون و صنایع مختلف هستیم.
آدرس: تهران، دهکده المپیک، دانشگاه علامه طباطبایی، دانشکده مدیریت و حسابداری
شماره تماس: ۰۹۱۹۸۳۶۶۳۶۱
ایمیل: Ibc.consulting2020@gmail.com
استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.