یکی از وجوه مهم از ویژگی سیاسی محیط بازاریابی بین الملل، میزان خصومت و دشمنی های ملی میان کشورهاست. البته بسیار مهم است که بازاریابان، حس ملی گرایی که در تمامی کشورها وجود دارد، را با خصومت ملی نسبت به یک کشور خاص اشتباه نگیرند.
اشتباه تویوتا در ایالات متحده در اواخر دهه ی ۱۹۸۰ و اوایل دهه ی ۱۹۹۰ همین بود. فروش ماشین های ژاپنی کاهش یافت و کارزاری تبلیغاتی طراحی و اجرا شد که تصور می شد مشکل ناشی از ملی گرایی آمریکایی ها باشد. این ایده نادرست بود؛ چرا که در همان دوره فروش ماشین های آلمانی با افت خاصی مواجه نشده بود. توضیح دقیق مشکل”ترس و البته کینه آمریکایی ها از ژاپنی ها بود”. در حقیقت، در آن زمان آمریکایی ها تهدید اقتصادی ژاپن را بزرگ تر از تهدید نظامی جماهیر شوروی می دانستند. به این ترتیب، زمانی که تویوتا میلیون ها دلار خرج تبلیغات کرد که نشان بدهد تویوتا به دست آمریکایی ها در کارخانه ای در کنتاکی ساخته می شد، هراس آمریکایی ها از ساکن شدن ژاپنی ها در کشورشان بیشتر شد. این خصومت به شکل جدی تر و البته ریشه دارتری میان چینی ها و ژاپنی ها نیز وجود دارد. البته خصومت بر خلاف دو مثال قبل که میان آمریکا و ژاپن و چین و ژاپن –به دلیل جنگ های بین این کشورها- می تواند چندان ریشه دار نباشد. بطور مثال این خصومت میان فرانسوی ها و آمریکایی ها به دلیل مناقشات آنها بر سر شیوه جنگ در عراق شکل گرفت و اثرات آن بر تجارت بین الملل به حدی رسید که آمریکایی ها برای مدتی آب میوه ی فرانسوی، پنیر فرانسوی و حتی کالاهایی را که فکر می کردند، فرانسوی است، را پس زدند. حتی شرکت خردل فرانسوی مجبور شد در یک نشریه توضیح دهد که: “این یک شرکت آمریکایی است که توسط یک آمریکایی به نام “فرانسوی” بنا نهاده شده است.”
مطالب مرتبط
شکل دولت ها و اثر آن بر بازاریابی بین الملل
تحلیل رقابت در بازارهای بین المللی و نحوه واکنش به آن
احزاب سیاسی و اثر آن بر بازاریابی بین الملل
ریسک سیاسی در بازاریابی بین الملل
انتخابات و انتقال قدرت و اثرات آن بر بازاریابی بین الملل
ما گروهی از مدیران و متخصصان مدیریت، مهندسی، استراتژی و بازاریابی با تجربه بین المللی هستیم که در پی ارتقای سطح دانش کاربردی مدیریت در پهنه صنعت و تجارت کشوریم. در این راه آماده ارایه خدمات در شاخه های کسب وکار گوناگون و صنایع مختلف هستیم.
آدرس: تهران، دهکده المپیک، دانشگاه علامه طباطبایی، دانشکده مدیریت و حسابداری
شماره تماس: ۰۹۱۹۸۳۶۶۳۶۱
ایمیل: Ibc.consulting2020@gmail.com
استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.