منبع: کتاب “بازاریابی دیجیتال با رویکرد کاربردی“
در این مطلب به جای آنکه بی شمار نظریه در علوم اجتماعی در زمینه رفتار مصرف کننده را بررسی کنیم، به طور مختصر توضیح خواهیم داد که افراد در فضای آنلاین چگونه رفتار می کنند و بازاریابان دیجیتال چگونه می توانند از این رفتار بیشترین بهره را ببرند. همچنین ۲۰ نیروی تأثیرگذار بر رفتار مصرف کنندگان ارائه می شود.
یکی از روش های انجام این کار، اخذ یکی از مدل های متداول نظری در این زمینه و بررسی چگونگی عملی ساختن آن در محیط آنلاین است. قبل از این کار باید یادآور شویم که موضوع رفتار مصرف کننده در ماهیت بسیاری از جوانب بازاریابی وجود دارد، چون در فصول بعد همین موضوع چندین بار مطرح خواهد شد. برای مثال، توسعه موفق وبسایت بستگی به آن دارد که بازدیدکننده قادر به تعامل با وبسایت باشد (رفتار بازدیدکنندگان) و در فصل ۱۰ تجزیه و تحلیل بازاریابی دیجیتال، حول همین موضوع ردیابی رفتار آنلاین کاربران تبیین خواهد شد.
شاید یکی از مدل های متداول رفتار مصرف کننده مدلی است که فرایند خرید را به مثابه یک چرخه فرض می کند و مشتری را طی مراحل زیر به پیش می برد: تشخیص مسئله ← جستوجوی اطلاعات ← ارزیابی بدیل ها ← تصمیم خرید ← رفتار پس از خرید. معمولاً این مراحل به شکل نمودار نشان داده می شوند، شکل ۱ چگونگی تأثیر اینترنت بر این چرخه را نشان می دهد.
شکل۱- تأثیر بالقوه اینترنت بر چرخه خرید
نکته دیگر، طول زمانی است که مشتری بالقوه بین تشخیص مسئله و خرید طی می کند. در مورد برخی محصولات، فرایند تصمیم بسیار سریع است- شاید تمام مراحل در آنِ واحد طی شوند. در برخی محصولات دیگر، اتخاذ تصمیم، فقط هنگام ضرورت سریع است- برای مثال، خرید اضطراری. در برخی دیگر از محصولات، یک مشتری ممکن است در مورد خرید برای مثال، آشپزخانه ای جدید، ماه ها یا سال ها زمان صرف کند تا آخر به تصمیم خرید منتهی شود.
چرخۀ خریدی که پیشتر گفته شده (شکل ۱) بر مبنای مفهوم AIDA توسعه یافته است که حدود دهۀ ۱۸۹۰ مطرح شده است. این مدل نخستینبار توسط فروشنده ای به نام St Elmo Lewis مطرح شد و بعدها توسط E. K. Strong کتابی تحت عنوان «روانشناسی فروش» در سال ۱۹۲۵ به چاپ رسید که مدل لوئیس را به شهرت رساند. سؤال بازاریاب در مدل AIDA (توجه، علاقه، میل، عمل) آن است که آیا این تبلیغ توجه جلب کرد، علاقه ای را برانگیخت، میلی را تحریک کرد و آیا به سمت عمل سوق داد؟ به طور طبیعی، عکس این مدل بیان می دارد که این موضوع منعکس کننده رفتار خریدار در انجام یک خرید است- توجه آنها به مسئله ای جلب می شود، سپس علاقه شان نمایان می شود، میلی ایجاد می شود و درنهایت، عملی برای برآوردن آن میل انجام می پذیرد. مدل های معاصر، مانند مدل فروش، تبدیلی یا قیفی نیز بر مبنای مدل AIDA توسعه یافته اند و همانند تمام مطالعات رفتار خریدار به منظور توسعه استراتژی بازاریابی استفاده می شوند (شکل ۲). مفهوم قیف را می توان در مورد اهداف مشابه متعدد دیگری استفاده کرد- برای مثال پذیرش یک برند- در بازاریابی آنلاین به طور متداول برای توسعه و ارزیابی وبسایت از این مفهوم استفاده می شود. دهانه قیف صفحه ابتدایی وبسایت و خروجی قیف، رسیدن به هدف وبسایت است. این مدل زمانی به عنوان کمکی مهم برای بازاریابان به شمار می رود که افراد را طی مراحل متفاوت خرید نمایش می دهد و می توان این قیف را طوری طراحی کرد که افراد را به سمت خرید (خروجی قیف) سوق دهد.
توسعۀ گستردهترِ مفهوم AIDA/ چرخه/ قیف، از دلِ ترکیب آن با نگهداشت مشتری به دست می آید؛ به طوری که به روندی گردشی تبدیل شود. به این مفهوم که آخرین مرحله از یک خرید به مرحلۀ اول خرید بعدی منتهی شود. عموماً این مفهوم را با نام بازاریابی رابطه ای[۱] میشناسیم. بازاریابی رابطه ای به آن معناست که فروش را نباید رویدادی منفرد در نظر بگیریم و مشتریان باید برای توسعۀ رابطه با تأمین کننده تشویق شوند تا فرصت های تکرار خرید را برای سازمان یا برند فراهم کند. این مفهوم در شکل ۳ نشان داده شده است. توجه داشته باشید که فلش ها نشان می دهند مشتریان بالقوه در هر مرحله از قیف ممکن است چرخه را ترک کنند؛ اما این موضوع به آن مفهوم است که مشتریان در هر مرحله ای میتوانند وارد چرخه نیز بشوند. اگر شما خواسته خودتان را بدانید، مستقیم سراغ خرید خواهید رفت (این مبحث در فصل ۶ “کتاب بازاریابی با رویکرد کاربردی” مطرح شده است).
شکل ۲- قیف با اجزای اصلی مدل AIDA
شکل ۳- یک قیف از فروش در دنیای واقعی
اگر بخواهیم فراتر از کارکرد مدلهای سنتی رفتار خریدار آنلاین به موضوع دقت کنیم، میتوانیم الگوهای رفتاری افراد در فضای مجازی را در نظر بگیریم.
برخی نویسندگان سعی کردهاند بین خریداران آنلاین تفکیک انجام دهند، اما با در نظر گرفتن بسیاری از پیشنهادهای نظری دانشگاهی، مدل عملگرایانۀ ارائهشده توسط برایان آیزنبرگ (۲۰۱۱) را ترجیح میدهم. بسیاری از ۲۰ نیرویی که او معرفی کرده است و بر خرید افراد تأثیر میگذارد برای بیشتر دانشجویان و خردهفروشان بازاریابی روشن است، اما طرح آن در این مقاله به این دلیل است که شما بتوانید چگونگی خرید آنلاین افراد را ببینید و شاید مهمتر از آن ببینید که چگونه یک بازاریاب دیجیتال میتواند انتظارات افراد را در این فرایند خرید تحت تأثیر قرار دهد. فراموش نکنید که هریک از این دستهها در مورد هر فرد خاص خواهد بود- افراد اقلام متفاوتی را در زمانهای متفاوت با قیمتها و دلایل متفاوت میخرند.
۲۰ نیرویی که به گفتۀ آیزنبرگ بر خرید افراد تأثیر میگذارد.
[۱]. Relational Marketing
[۲]. Prestige & Aspirational Purchase
[۳]. Name Recognition
[۴]. Fad or Innovation
[۵]. Ego Stroking
[۶]. Girl Scout Cookie Effect
ما گروهی از مدیران و متخصصان مدیریت، مهندسی، استراتژی و بازاریابی با تجربه بین المللی هستیم که در پی ارتقای سطح دانش کاربردی مدیریت در پهنه صنعت و تجارت کشوریم. در این راه آماده ارایه خدمات در شاخه های کسب وکار گوناگون و صنایع مختلف هستیم.
آدرس: تهران، دهکده المپیک، دانشگاه علامه طباطبایی، دانشکده مدیریت و حسابداری
شماره تماس: ۰۹۱۹۸۳۶۶۳۶۱
ایمیل: Ibc.consulting2020@gmail.com
استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.