گول اصطلاحِ «تحول دیجیتال» را نخورید [چون تکنولوژی دیجیتال به تنهایی هیچ تحولی ایجاد نمی کند]. در این تردیدی نیست که تغییرات داده محوری که کسب و کارها از سر می گذرانند با تکنولوژی دیجیتال آغاز می شود اما مهم تر از خود تکنولوژی، شیوه های شگفت انگیز تعامل انسان با آن است. ترکیبِ انسان و تکنولوژی است که قدرتِ زیر و زبر کردن و حتی اخلالگری فوق العاده ای به تکنولوژی دیجیتال داده است.
درست است که تکنولوژی دیجیتال این امکان را برای پلتفرم های ترابریِ اوبر و دیدی شوژینگ فراهم کرد تا به نحو مؤثری مسافر و راننده را با هم مرتبط کند، آن هم با هزینه ی کم و در مقیاس کلان. اما نباید از نقش مشتری ها چشم پوشی کرد زیرا آن ها بودند که آغوش خود را به این خدمت گشودند و از سوارشدن به ماشین غریبه ها اکراه نداشتند. یا پلتفرمِ Airbnb که پلتفرمِ مهمانداری یک شبه است هرگز به ارزش یک میلیارد دلار نمی رسید اگر مشتری ها آن را پس می زدند و از اقامت شبانه در خانه ی غریبه استقبال نمی کردند. تجارت و خریدوفروش الکترونیک از آن جهت رونق می گیرد و از نسخه ی دیجیتالِ خرده فروشیِ سیرز فراتر می رود چون در مصرف کنندگان این تمایل هست که به جای گفتگوی رو در رو با صاحب مغازه ی مورد اعتماد، در مورد خرید فلان محصول خاص، با غریبه ی آنلاین سوال و جواب کنند.
این کسب و کارها هدفشان مشتریِ نهایی است [مدل کسب و کارِ B2C]، اما شرکت هایی هم هست که هدفشان نه مشتری بلکه شرکتها و دیگر کسب و کارها است [مدل کسب و کارِ B2B]. این مدل اخیر نیز تحت تأثیر تکنولوژی دیجیتال و گاه تحت تأثیر تجربه هایی در قلمرو مشتریان، تحولات چشمگیری به خود دیده است. در یکی از کارگاه های اخیرِ گردهمایی جهانی اقتصاد (World Economic Forum)، یک مدیر عامل به این نکته توجه داد که او می تواند تجهیزاتی را به قیمت یک میلیون دلار سفارش دهد و ماه ها نیز برای تحویل گرفتنش انتظار بکشد اما تک تک مراحل ساخت و تولید از چشم او پنهان است و در هر زمان که اراده کند نخواهد توانست سفارش خود را رصد کند و این در حالی است که اگر یک پیتزای یک دلاری در دومینو آنلاین سفارش دهد از تک تک لحظات تهیه ی پیتزای خود باخبر است. این تجربه های دیجیتال بنیاد نُرم و معیار جدیدی برای همه ی صنایع وضع کرده اند.
در چنین فضایی، مدیران عامل متوجه هستند که تکنولوژی دیجیتال هم تهدید است و هم فرصت. تهدید است چون قابلیت اخلال گری در هر کسب و کار یا صنعتی را دارد و این اخلال گری را از طریق گسترش فضای رقابتی انجام می دهد اما فرصت است چون امکان نوآوری را آسان می کند و شالوده ی یک آینده ی نوید بخش و پررونق را پی میریزد. در دهه ی گذشته، دوگانه ی دیجیتالیِ تهدید ـ فرصت نسل جدیدی از غول های تجاری را خلق کرده و غول های تجاری دیگری را از میان برداشته. در تحلیلی که Bain & Company به انجام رساند مشخص شد که بومیان دنیای دیجیتال (digital natives) موجب رشدی هشتاد درصدی در سرمایه سازیِ (capitalization) شرکت های برترِ ده سال اخیر شده اند.
اکثر شرکت های فعلی، اگر نگوییم همه شان، در جستجوی نوآوری به عرصه ی دیجیتال روی آورده اند. ایده هایی را می اندیشند و آنها را می آزمایند. چالش اصلی در گام بعدی است، یعنی به کار زدنِ بهترین ایده ها (scaling). به بیان دقیق تر، باید بهترین ایده ها را در سراسر سازمان در چنان ابعاد وسیعی به کار گیرند که یک تفاوت معنادار ایجاد کند، و بعد شیوه های جدید کاری را تمهید کنند تا بتوانند ریتم حرکتِ ایجاد شده را نگه دارند.
پروژه ی کسب و کار دیجیتال گردهماییِ جهانیِ اقتصاد به منظور کمک به مدیران عامل برای درست اندیشیدن و حلاجی کردن این چالش ها و بهتر عملیاتی کردن تحول دیجیتال، کارگروهی متشکل از مدیران عامل چهل شرکت جهانی را راه اندازی کرده که در عظمت شرکت ها و صنایعِ این مدیران عامل همین بس که بگوییم، روی همرفته هفتاد درصد از تولید ناخالص داخلی در سطح جهان را پوشش می دهند. در نشست های این کارگروه که متناوباً در سلسله کارگاه ها و دیگر موقعیت ها گرد هم می آیند علیرغم تنوع صنایع و شرکتهای مدیرانِ عضو، در سه مضمونِ مشترک اتفاق نظر داشتند: آزمایش کردن آسان، اما تحول دشوار است؛ اخلالگری دیجیتال چالشی نیست که متخصصان تکنولوژی بتوانند به تنهایی با آن مقابله کنند بلکه متفکران تجاری نیز باید در این میان نقش عمدهای ایفا کنند؛ تحول دیجیتال باید اهداف تجاری روشنی داشته باشد.
مهم اینکه، اعضای این کارگروه آمیزه ای از شرکت های بومی قلمرو دیجیتال و شرکت های سنتی قدرتمند و مستقر را نمایندگی میکردند. تبادل نظرها و تبادل تجربه های این اعضا بسیار راهگشا بود و چشم ما را به این مسئله باز کرد که هر تحول موفقی بر چهار ستون استوار می شود. این ستون ها به اساسِ یک چارچوبِ روشن تبدیل می شوند که هر شرکتی که بخواهد به تحول دیجیتال دست بزند یا کسب و کار دیجیتال راه بیندازد باید بر طبق آن چارچوب عمل کند (شکل ۱).
شکل ۱
چارچوب تحول دیجیتال
گزارشی که دست آخر از کارگروه بیرون آمد هر یک از ستون ها و چارچوب مبتنی بر آن را با جزئیات توضیح می دهد. اما این چارچوب نیز مثل هر چیز دیگری در تحول های دیجیتال، باید روزآمد شود تا کارایی خود را حفظ کند. به هر حال، شرکت ها نباید از این روزآمدشدن بترسند و دست روی دست بگذارند. هر شرکتی باید روی تحول دیجیتال کار کند؛ این نکته هم مورد توافق همه ی اعضای کارگروه بود. در جای جای گزارش، چکیده ی مطالب و فهرست مطالب و ابزارهای عملی مثل پرسش هایی پیرامون موضوعات مختلف گنجانده شده که به مدیران عامل کمک می کند در کاربست چارچوب مذکور در کسب و کار خود موفقیت بیشتری داشته باشند.
هر کدام از مراحل شکل ۱ در بخش های بعدی شرح داده خواهد شد.
استراتژی دیجیتال ( بخش اول – بخش دوم – بخش سوم – بخش چهارم- موردکاوی)
ما گروهی از مدیران و متخصصان مدیریت، مهندسی، استراتژی و بازاریابی با تجربه بین المللی هستیم که در پی ارتقای سطح دانش کاربردی مدیریت در پهنه صنعت و تجارت کشوریم. در این راه آماده ارایه خدمات در شاخه های کسب وکار گوناگون و صنایع مختلف هستیم.
آدرس: تهران، دهکده المپیک، دانشگاه علامه طباطبایی، دانشکده مدیریت و حسابداری
شماره تماس: ۰۹۱۹۸۳۶۶۳۶۱
ایمیل: Ibc.consulting2020@gmail.com
استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.