در بخش قبل صادرات، مزایای صادرات، معایب صادرات و مشکلات صادرات و همچنین عوامل مؤثر بر انتخاب انواع روش های صادراتی و واسطه های محلی به نیابت از تولیدکننده برای فروش کالای وی شرح داده شد، در این بخش به دومین روش صادرات غیر مستقیم یعنی واسطه هایی که برای مشتریان خارجی خود خرید می کنند و همچنین صادرکنندگانی که برای خود خرید و فروش میکنند، پرداخته می شود.
روش های ورود به بازارهای بین المللی, صادرات, واردات, تراز تجاری, کانال های صادراتی, جهانی شدن, اتحاد استراتژیک, سرمایه گذاری مستقیم خارجی, همکاری مشترک, بازار خارجی, صادرات مستقیم, صادرات غیر مستقیم
کارگزاران حق العمل کار برای مشتریان خارجی خود اعم از واردکننده ها و مشتریان صنعتی بزرگ در کشور خارجی، همانند یک صادرکننده عمل می کنند و سعی در یافتن محصولاتی دارند که به شکل مناسبی پاسخگوی نیاز و ترجیحات مشتریانشان باشد. این نوع از کارگزاران بصورت آشکار حکم عامل خرید مشتری خارجی و بصورت ضمنی در مقام یک عضو از کانال وارداتی واردکننده خارجی عمل می کنند؛ البته باید در نظر داشت که برای این دسته از کارگزاران منافع خریدار بر منافع تولیدکننده ارجحیت دارد.
بیشتر این کارگزاران در کشور فروشنده ساکن هستند و از مشتریان خود حق العمل دریافت می دارند. در برخی موارد خاص آن ها، کارگزارانی دولتی و یا شبه دولتی هستند که برای خرید کالایی خاص از طرف دولت و یا شرکت های دولتی ماموریت خرید دارند؛ درنتیجه اینگونه افراد یا به طور ثابت در کشور تولیدکننده/ تأمین کننده مستقر هستند و یا بر اساس نیاز به شکل مأموریت وارد کشور تولیدکننده/ تأمین کننده می شوند. خریداران مستقر در کشور تولیدکننده گروهی از این کارگزاران هستند. عامل مهم در تشخیص خریداران مستقر از دیگر انواع کارگزاران حق العمل کار صادراتی، رابطه بلندمدتی است که توسط این خریداران مستقر در کشور فروشنده شکل می گیرد.
از جمله مزایای این روش می توان به موارد زیر اشاره نمود:
باید خاطر نشان کرد که از معایب این کانال، کنترل کم صادرکننده بر بازاریابی محصولات خود است.
نوع دیگر از این کارگزاران تحت عنوان دفتر گشایش اعتبار شناخته می شود. وظیفه اصلی این نوع از کارگزاران کمک به مشتریان برون مرزی برای دریافت محصولات موردنیاز آنها از بازار کشور تولیدکننده است. در این حالت دفتر گشایش اعتبار به تناسب نامی که بر آن نهاده شده است، به واردکنندگان (مشتریان خارجی) حداقل اعتباری را اعطا می کند که بر اساس آن خریدار خارجی میتواند با این اعتبار از کشور تولیدکننده خرید کند. در این میان دفتر گشایش اعتبار، فروشنده (صادرکننده) را مطمئن می سازد که در صورت ارسال محصول و حمل آن به سمت خریدار خارجی، پول خود را دریافت می کند. در واقع در این حالت، دفتر تأیید می کند که در صورت ارائه اسناد حمل و نقل به دفتر از جانب صادرکننده، پول محصول وی توسط او به نمایندگی از خریدار خارجی پرداخت خواهد شد. اینگونه دفاتر خصوصاً در انگلستان سابقه فعالیت زیادی دارند.
مزیت این روش به ویژه در بازارهایی خود را نشان می دهد که امکان جابجایی اعتبار و ایجاد اعتبار اسنادی اندک باشد و یا نوسانات ارزی میان دو کشور خریدار و فروشنده بالا باشد. علاوه بر تأمین نیازهای مالی طرفین، دفتر گشایش اعتبار به اموری همچون مدیریت حمل و نقل کالا و تأمین شرایط بیمه ای نیز می پردازد و همین مسئله این روش ورود را از اعتبار اسنادی که ماهیتاً روشی برای اعتبارافزایی طرفین معامله در بازرگانی بین المللی است، مجزا می نماید.
علیرغم برخی مزایا که برای این روش بیان گردید، می توان گفت که بیشتر برای شرکت های کوچک و متوسط کاربرد دارد.
در بسیاری از کشورها شرکت های تجاری واسطه های مسلط و غالب بر بازار هستند. قدمت اینگونه از واسطه ها در ژاپن به قرن ۱۹ و در کشورهای غربی به دوران استعمار می رسد. در بسیاری از کشورهای کم توسعه نیز استفاده از این روش بسیار رایج می باشد. آنها بر اساس تقاضا عمل می کنند، بدین ترتیب که نیازهای مشتریان خارجی را تشخیص داده و وارد عمل می گردند. اینگونه شرکت ها بیشتر اوقات کالا را از تولیدکننده خریداری می کنند و از جانب خود به فروشنده خارجی می فروشند. دلیل آنکه در مقایسه با روشهای پیشین اینگونه شرکت ها کمتر به سمت حق العمل کاری می روند این است که بیم آن را دارند که شرکت تولیدکننده در نهایت آنها را از بازی صادرات خارج نموده و خود بصورت مستقیم کالا را به بازارهای موجود توسط شرکت تجاری صادراتی بفرستد.
اینگونه شرکت ها قدیمی ترین کانال برای فعالیت های بازرگانی بین المللی هستند. آنها توسط دولت ها حمایت می شوند و حتی از حمایت نظامی دولت متبوع خود نیز بهره مند می گردند. نکته دیگر آنکه شرکت های تجاری نقش مهمی در صادرات، واردات، سرمایهگذاری و تجارت متقابل ایفا می کنند. در بسیاری از کشورها اینگونه شرکت ها در پروژه های بزرگ ملی شرکت می کنند، قراردادهای همکاری مشترک امضا می کنند و به عنوان معامله گران بزرگ وارد بازار سرمایه می شوند. در آمریکا، بر اساس قانون مصوب شرکت های تجاری صادراتی، الزامات خاصی برای ایجاد اینگونه شرکتها وجود دارد. برای شکلگیری این شرکتها، بر اساس قانون مصوب شرکتهای تجاری صادراتی در سال ۱۹۸۲، شرکت ها می توانند بدون نگرانی نسبت به آنکه قوانین ضد انحصار را زیر پا گذاشته باشند در کنار یکدیگر شرکت های تجاری صادراتی را تأسیس نمایند و علاوه بر صادرات محصولات خود، محصولات دیگر شرکت های غیرعضو را نیز به خارج صادر کنند. بر اساس این قانون بانکها نیز می توانند در تأسیس اینگونه شرکت ها نقش داشته باشند. در برزیل نیز طی قانونی که برای ایجاد شرکتهای تجاری صادراتی در سال ۱۹۷۲ به تصویب رسیده است، شرکت ها اجازه دارند محصولات خود را به شرکت های تجاری صادراتی بفروشند و از مزایای تشویق صادرات بهره مند شوند.
اگرچه بسیاری از مزایای این روش، در روش شرکت های مدیریت صادرات نیز وجود دارد، اما مزایای دیگری نیز وجود دارد که به شرح زیر است:
باید خاطر نشان کرد که ایرادات این روش نیز همچون روش شرکت های مدیریت صادرات است ولی با این تفاوت که شدت و قدرت اثرگذاری منفی این ایرادات در روش فعلی بیشتر است.
تجار صادرکننده مستقیماً کالا را از تولیدکننده خریداری، بسته بندی و بر اساس مشخصه های مورد نظر خود نامگذاری می کنند و در نهایت به مشتریان خود می فروشند. آنها مالک کالا می شوند و آن را با نام خودشان به فروش می رسانند. از این رو تمامی ریسک مالکیت را خود متقبل می گردند. تجار صادرکننده عمدتاً کالاهای غیرمتمایز و کالاهایی با برندهای نه چندان مطرح را صادر می کنند. با توجه به شبکه وسیع سازمانی تحت پوشش، آنها از وجهه تجاری قدرتمندی در بسیاری از کشورها برخوردارند.
در برخی موارد تاجر صادرکننده بعد از دریافت سفارش، قراردادی با تولیدکننده می بندد تا کالا را با مشخصات خاص همچون کیفیت محصول، کمیت و بسته بندی آن تولید کند و وی آن را مستقیماً به مصرف کننده آن سوی مرزها برساند. در این حالت به این تاجر، تاجر سفارش ساز [۵] یا خریدار عمده پشت میزنشین[۶] گفته می شود. تولیدکننده پولش را از تاجر سفارش ساز دریافت می کند و وی نیز به نوبه خود از مشتری خارجی پول خواهد گرفت. از این روش معمولاً در مورد کالاهای حجیم مانند مصالح ساختمانی، زغال سنگ و الوار، استفاده می گردد. تجار سفارش ساز بیشتر در حوزه مواد اولیه فعالیت می کنند و گاه بدون آنکه حتی محصول را بصورت فیزیکی مشاهده نمایند، آن را خریداری نموده و به مشتری خارجی می فروشند. این نوع از تجار صادرکننده قدرت انبارداری بالایی دارند ولی سعی می کنند در بازه زمانی کوتاهی محصول را به مشتریان خود تحویل دهند.
از جمله مزایای این روش عدم نیاز شرکت به انجام اقدامات بازاریابی در فضای بین الملل و ایجاد واحد صادراتی است. درحالیکه معایب استفاده از تجار و بازگانان صادرکننده فقدان کنترل کافی و مناسب بر بازاریابی، ترویج و قیمت گذاری محصول است.
کارتل های صادراتی مجموعه ای سازماندهی شده در یک صنعت خاص هستند که هدف شان یافتن بازاری برای محصولات خود در آن سوی مرزها است. کارتل ها در صنایع مختلفی همچون کاغذ، فیلم سازی، صنایع شیمیایی و صنایع نفتی وجود دارند و این اجازه را دارند که در محدوده قوانین خاص ضد انحصاری[۸] قیمت ها را تعیین کنند، سفارش ها را بین تولیدکنندگان عضو کارتل تقسیم نمایند، کالاها را به فروش برسانند، مذاکره کنند و هزینه هایی مانند هزینه حمل و نقل را یکسان نمایند. کارتل ها در مورد خدمات و همچنین کالاها و برندهای متمایز مورد استفاده قرار نمی گیرند؛ چرا که یک برند واحد جایگزین کلیه برندهای موجود در کارتل می شود. کارتل ها از ناحیه فعالیت ها و وظایفی که انجام می دهند آسیب پذیرند، مثلاً اختصاص دادن سهمیه و سقف تولید برای تولیدکنندگان از عوامل تنشزا در کارتل ها است که حتی منجر به فروپاشی کارتل میگردد؛ زیرا تولیدکنندگان با افزایش تولید به سود بالاتر می رسند که اساسا با مفهوم سهمیه بندی در تناقض است .
در این شکل از صادرات غیرمستقیم، صادرکننده از کانال توزیع یک شرکت دیگر استفاده می کند تا محصولات خود را در کنار محصولات آن شرکت در بازارهای خارجی به فروش برساند. هدف از این کار استفاده از کانال توزیع شرکت دیگر برای معرفی محصولات جدید شرکت صادرکننده، ورود به بازارهای جدید و یا ترکیبی از هر دو است. در این حالت و به زبان ساده شرکت صادرکننده محصولاتش را بر شانه های شرکتی دیگر که سیستم توزیع مناسب و گسترده ای در سطح بین المللی دارد، حمل می کند. این روش را می توان شکل تکامل نیافته و ابتدایی یک اتحاد استراتژیک دانست. در این روش دو شرکت به طور داوطلبانه با یکدیگر همکاری می کنند تا به اهدافی دست یابند که به تنهایی قادر رسیدن به آنها نخواهند بود. معمولاً شرکت توزیع کننده، یک شرکت بزرگ با تجربه بالای بین المللی است و ممکن است محصولات و نیز کانال توزیع وسیعی در کشورهای متعددی داشته باشد. درنتیجه تنها معیار لازم برای انجام عملیات توزیع مشترک، تولید محصولاتی باکیفیت و یافتن شرکتی مناسب به عنوان شریک است. لازم به ذکر است که تمامی اقلام تولیدی مانند منسوجات، تجهیزات و ماشین آلات صنعتی و الکتریکی، محصولات شیمیایی، کالاهای مصرفی و کتاب را می توان به این روش منتقل کرد. از سوی دیگر باید عنوان نمود که این روش در ابتدای فرایند بین المللی شدن، راهی آسان و کم خطر برای شرکت تولیدکننده خارجی فراهم می کند.
نکته مهمی که در این بخش باید به آن اشاره شود شیوه شریک یابی در روش توزیع مشترک است. در حالت اول اگر توزیع کننده به دنبال شریک بگردد تا از این طریق بتواند به کالاهایی دست پیدا کند که از طریق سیستم توزیع بین المللی خود وارد بازارهای بین المللی مختلف شود، از نظر شکلی چیزی شبیه روش صادرکننده تعاونی گرا خواهد شد، البته با این تفاوت که اولاً صادرکننده تعاونی گرا در کشور تولیدکننده است و تنها به نیابت از تولیدکننده کالای او را به بازار خارجی می فروشد؛ درحالیکه در سیستم توزیع مشترک، توزیعکننده می تواند در کشور میزبان باشد و احتمالاً در چند کشور دیگر شعبه توزیعی داشته باشد و از طرفی میتواند هم به صورت نیابتی و هم با خرید کالا از تولیدکننده و فروش تحت مالکیت خود، کالا را به بازارهای بین المللی ارائه کند. حالت دوم و البته معمول تر زمانی است که صادرکننده به دنبال توزیع کننده داخلی در کشور میزبان بگردد تا از آن طریق کالای خود را به بازارهای بین المللی بفروشد. این حالت که با روش هایی همچون تجار مستقل و حتی شرکت های تجاری صادراتی از نظر ظاهری تشابهاتی دارد، اغلب از چند جهت متفاوت است. اول آنکه در دو روش تجار مستقل و شرکت های تجاری صادراتی این احتمال وجود دارد که این دو واسطه کالا را بطور مستقیم و بدون هماهنگی با شرکت تولیدکننده به مصرف کننده نهایی بفروشند در حالیکه در مورد سیستم توزیع مشترک این چنین نیست. دوم آنکه در این دو روش امکان فعالیت مشترک با نظام توزیعی درون کشور میزبان آنگونه که در روش توزیع مشترک وجود دارد، مهیا نیست. سوم آنکه ریسک سیاسی و قانونی دو روش پیشین نسبت به روش توزیع مشترک بالاتر است.
انواع روش های توزیع مشترک
رینس و همکاران (۲۰۰۱) بر اساس میزان تعهداتی که صادرکننده (سوار بر کانال توزیع) از نظر میزان منابع درگیر، در روش توزیع مشترک می پذیرد و از طرفی به تناسب میزان تجربه ای که در بازار بین الملل دارد، روش های توزیع مشترک را به سه دسته تقسیم می کند. این سه دسته عبارتند از:
نمونه تجربی سیستم توزیع مشترک: پرنود ریکارد بر دوش برندهای داخلی در حالی که بسیاری از رقبای بزرگ شرکت پرنود ریکارد در پی کم کردن از سبد برند خود و تمرکز بر تعداد انگشت شماری از برندهای بزرگ بین المللی هستند، شرکت پرنود در تلاش است تا برندهای قوی محلی را خریداری کند تا از این طریق پا را آن سوی مرزهای خارجی نهد و با استفاده از کانال توزیع برندهای خریداری شده خود، شرایط ورود برندهای موجود در سبد برند را به بازار خارجی فراهم نماید. بطور مثال در نتیجه استفاده از سیستم توزیع برند ایروان به عنوان رهبر بازار در روسیه و ارمنستان، شرکت پرنود ریکارد توانسته است حضور تجاری خود در بازار خارجی را افزایشی چشمگیر دهد. دیگر برند خریداری شده این شرکت، با عنوان وی برووآ، همین نقش را برای شرکت در بازار مرکزی اروپا ایفا کرده است. مدیرعامل شرکت پرنود ریکارد در ارتباط با نقش این برند میگوید: با خرید این برند و استفاده از سیستم توزیعی آن، شبکه توزیعی قوی ساختهایم که به ما اجازه میدهد برندهای دیگرمان را وارد بازار اروپا کنیم. |
[۱]. Export Commission Agents
[۲]. Confirming House
[۳]. Export Trading Companies
[۴]. Export Merchants
[۵]. Drop Shipper
[۶]. Desk Jobber
[۷]. Export Cartels
[۸]. Antitrust
[۹]. Piggy Backing
ما گروهی از مدیران و متخصصان مدیریت، مهندسی، استراتژی و بازاریابی با تجربه بین المللی هستیم که در پی ارتقای سطح دانش کاربردی مدیریت در پهنه صنعت و تجارت کشوریم. در این راه آماده ارایه خدمات در شاخه های کسب وکار گوناگون و صنایع مختلف هستیم.
آدرس: تهران، دهکده المپیک، دانشگاه علامه طباطبایی، دانشکده مدیریت و حسابداری
شماره تماس: ۰۹۱۹۸۳۶۶۳۶۱
ایمیل: Ibc.consulting2020@gmail.com
استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.