از مدل های ذهنی تا مدل های تصمیم گیری – بخش اول
چرا مهندسی بازاریابی – بخش دوم
مدل های تصیم گیری بازاریابی (مهندسی بازاریابی – بخش سوم)
بازاریابی، مهندسی بازاریابی، مدل های ذهنی، مدل های تصمیم گیری، بازاریابی ذهنی، استراتژی، مدل های تصمیم گیری بازاریابی
یک روش تمایز بین مدل های تصمیم گیری، برپایه ویژگی های ساختاری آنهاست: کلامی، گرافیکی و ریاضی.
مدل های کلامی با واژه ها توصیف می شود. این مدل متغیرهایی را مشخص می کند که دنباله ها و تبلیغات را طوری تحت تأثیر قرار می دهند که در آن این تأثیر رخ می دهد. این مدل هم نشان می دهند که افزایش تبلیغات موجب افزایش آگاهی شده که سطح دانش را هم افزایش می دهد و در نهایت موجب افزایش فروش می شود. مدل های گرافیکی به شکل تصاویر یا نمودارهایی نشان داده می شود.
مثال هایی از آن شامل نقشه های جاده ای، نمودارهای سازمانی و نمودارهای منحنی است. این مدل ها، ماهیت کلی پدیده ای را نشان می دهد که غیر ضروری ها را حذف می کند طوریکه بیننده کل را می بیند و روابط خاص را برای بهترین بررسی انتخاب می کند. ما همگی با این ایده آشنا هستیم که یک عکس از هزاران کلام با ارزش تر است. مدل های گرافیکی در مقایسه با مدل های کلامی صرفه جوتر هستند و با شرایط مساوی برای نشان دادن روابط واضح تر هستند. برای درک قدرت و صرفه جویی یک عکس گرافیکی به زیر نگاه کنید که آب و هوای را نیویورک را در یک سال به صورت خلاصه آورده است.
مدل های گرافیک به توضیح و شناسایی موضوعات کلیدی در رابطه با یک پدیده، ارتباط کمکی در مورد این پدیده و تجزیه تحلیل راهنما کمک می کند. بعلاوه مدل های گرافیکی، پلی بین مدل های کلامی و مدل های رسمی تر ریاضی ایجاد می کنند.
مدل های ریاضی روابط مجسم شده در یک مدل را به شکل معادلات نشان می دهند. برای مثال معادله:
sale = a(1-e-bx)
که در آن a، پتانسیل بازار محصول،e توان ، x، هزینه پیشنهادی تبلیغات و b پارامتری است که نشان می دهد که میزان فروش پتانسیل بازار را به سطح هزینه تبلیغات که در حال افزایش است، نزدیک می کند، از نظر گرافیکی می توان آن را در شکل ۲ نمایش داد.
هر کدام از این سه نوع مدل ضعف ها و قوت های خاص خودشان را دارند. همین پدیده بازاریابی را می توان به شکل های کلامی، گرافیکی و یا ریاضی نشان داد که به هدف مدل و سطح دانش این پدیده بستگی دارد. ضمیمه ۳ شامل مدل های کلامی، گرافیکی و ریاضی مسیر فروش محصول جدید را نشان می دهد. این مدل کلامی یک نقطه شروع برای توسعه مدل های دقیق تر گرافیکی و ریاضی فراهم می کند. نمایش گرافیکی، جزئیات دقیق تری را به مدل اضافه می کند و در نهایت نمایش رسمی تر ریاضی دقت بیشتری را به کار اضافه می کند. این ترتیب از مدل کلامی به گرافیکی و ریاضی مسیری است که به وسیله آن بسیاری از مدل ها در واقع ایجاد می شدند. برای این پدیده، مدل ریاضی، پیش بینی های عددی خاص تری را از فروش بیشتر محصولات نسبت به مدل های گرافیکی و کلامی ارائه می کند. به این ترتیب، مدل گرافیکی نسبت به مدل کلامی، پیش بینی های اختصاص تری را مطرح می کند.
مدل گرافیکی ( الف )
مدل گرافیکی (ب )
تکنولوژی های کامپیوتری امروز ما را قادر می سازد تا مدل هایی را ایجاد کنیم که ترکیبی از کلامی، گرافیکی و ریاضی هستند.
فروش محصول جدید را می توان به چندین روش نشان داد: به عنوان یک مدل کلامی یا توصیفی، به عنوان یک مدل گرافیکی ( الف ) که نشان می دهد که چه عواملی بر الگوی رشد فروش تأثیر می گذارند و ( ب) که الگوی فروش های فراینده را نشان می دهد.
مدل های تصمیم گیری توصیفی و اصولی (مهندسی بازاریابی – بخش پنجم)
مزیت های استفاده از مدل های تصمیم گیری (مهندسی بازاریابی – بخش ششم)
ما گروهی از مدیران و متخصصان مدیریت، مهندسی، استراتژی و بازاریابی با تجربه بین المللی هستیم که در پی ارتقای سطح دانش کاربردی مدیریت در پهنه صنعت و تجارت کشوریم. در این راه آماده ارایه خدمات در شاخه های کسب وکار گوناگون و صنایع مختلف هستیم.
آدرس: تهران، دهکده المپیک، دانشگاه علامه طباطبایی، دانشکده مدیریت و حسابداری
شماره تماس: ۰۹۱۹۸۳۶۶۳۶۱
ایمیل: Ibc.consulting2020@gmail.com
استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.