فعالیت های آماده سازی پیش از مذاکره به چهار دسته اصلی تقسیم می شود:
کارهای مربوط به جمع آوری، فرآورش، آنالیز اطلاعات مربوط به طرف دیگر مذاکرات و عوامل محیطی مربوط
کارهای مربوط به تعیین هدف ها به طور مشخص و معلوم کردن پارامترهای مربوط، برای موضوعات مورد مذاکره
در اینجا استراتژی برنامه ای است که فعالیت ها و تقدم و تاخر آنها را برای رسیدن به اهداف و نتایج مشخص، هدایت می کند.
شامل کارهای مربوط به تهیه و مرتب کردن مطالب و مدارک لازم برای مذاکرات، کارهای مربوط به برگزاری جلسه مذاکره (آماده سازی محل، تعیین زمان مناسب، امکانات لازم برای حضور در جلسه مثل بلیط هواپیما و ویزا در صورت نیاز) می باشد.
در این بخش به ادامه مبحث “به وجود آوردن استراتژی پرداخته” می شود.
مذاکره- آموزش اصول و فنون مذاکره- استراتژی مذاکره- اصول و فنون مذاکره- امتیاز گیری در مذاکره- روش برگزاری جلسات- چانه زنی- مذاکرات بین المللی- مذاکره موفق- مذاکره کننده بین المللی- کتاب راهکارهای عملی مذاکرات بین المللی موفق
فارغ از هر نوع مذاکره و هر سبکی که استفاده می شود استراتژی های کاربردی وجود دارد که هر مذاکره کننده باید از آنها آگاه بوده و در موقع لزوم بتواند از آنها استفاده کند. در اینجا مهمترین آنها که توسط شرکتهای معتبر استفاده می شوند توضیح داده می شوند: دو نوع استراتژی های طرف ثالث[۱]، استراتژی های امتیازدهی[۲]، استراتژی های بده-بستان[۳] و استراتژی های حمله و دفاع در بخش قبل شرح داده شد و در این قسمت بقیه استراتژی ها شرح داده خواهد شد.
برطبق اهداف و استراتژی های تعیین شده و براساس توانایی ها و تخصص اعضای تیم خود باید برای هر یک از آنها نقشی تعیین کنید تا بهترین نتیجه حاصل شود. بهتر است با بررسی و ارزیابی مهارت ها شروع کنید:
قدم بعد جور کردن مهارت های افراد با نقش های اصلی مورد نیاز مذاکره است.
تعیین رهبر تیم: رهبر تیم، تصمیم گیرنده اصلی است که تیم را اداره می کند و حرف آخر را می زند. حتی در مذاکرات دو نفره نیز بهتر است یکی به عنوان رهبر تیم انتخاب شود. تیم های مذاکره کننده باید رهبر داشته باشند چون تیم بدون رهبر دچار هرج و مرج خواهد شد. برخی مسوولیت های رهبر تیم عبارتند از:
در مذاکرات پیچیده و سنگین بهتر است از یک مذاکره کننده اصلی – که بیشتر مذاکرات را انجام می دهد – و یک استراتژیست اصلی – که بیشتر وضعیت مذاکره را زیر نظر دارد و رفتار و سخنان دو طرف را آنالیز می کند وبر اساس بازخورد از جلسات و بر اساس شرایط دراستراتژی تغییر ایجاد می کند- استفاده شود.
مذاکره کننده اصلی: معمولا – ونه همیشه – رهبر تیم معمولا مذاکره کننده اصلی نیز هست. در مذاکرات پیچیده ممکن است این دو نقش به دو نفر مجزا داده شود به ویژه اگر رهبر تیم، مذاکره کننده با تجربه ای نباشد. در مجموع مذاکره کننده اصلی و یا سخنگوی تیم باید:
آنالیزورها: آنالیز داده ها و ارتباطات از جمله قابلیت های مهمی هستند که باید در تیم های مذاکره وجود داشته باشند:
یک راه استفاده از علائم بدنی است مثل حرکت های دست، ضربه زدن با پا. راه دیگر مبادله یادداشت -بدون اینکه طرف مقابل متوجه شود- است. استفاده از سیستم های پیام کوتاه یکی از راه های خوب است. برحسب شرایط گاهی لازم است برخی افراد تیم در جای دیگر و حتی کشور دیگری باشند در این حالت استفاده از سیستم های ایمیل، اشتراک گذاری فایل ها از راه دور توصیه می شود.
نکته
نحوه نشستن بر سر میز مذاکره باید به گونه ای باشد که ارتباطات درون تیمی بدون آگاهی طرف مقابل انجام پذیرد. |
برای جلوگیری از ناهماهنگی ها و حرکات سرخود افراد تیم باید جلسات شبیه سازی مذاکرات برگزار شوند. برای شروع باید سوالات، اعتراضات، درخواست های طرف مقابل پیش بینی شده و پاسخ مناسب برای آنها آماده شود و شخص و یا اشخاصی که باید پاسخ دهند نیز معلوم گردد. بخش مهمی از تمرینات چگونگی اجرای استراتژی هایی است که برای مذاکرات تعیین شده است. به عنوان مثال برنامه امتیاز دهی و یا استراتژی های حمله و دفاع باید توسط اعضای تیم شبیه سازی شده و اجرا گردد. به طور کلی به طور دقیق باید مشخص شود که چه کسی، چگونه و با چه جملاتی مذاکره را شروع کند، چه مسایل و درخواست هایی اول مطرح شود و چه مطالبی در مراحل بعدی ارایه گردد. بهترین تمرین استفاده از حریف های تمرینی است که یا می توان اعضای تیم را دو گروه کرد و یا در صورت امکان از افراد دیگری از شرکت که از موضوع مطلع هستند به عنوان تیم مقابل استفاده نمود. شبیه سازی مذاکرات کار زمانبری بوده و به آگاهی از شیوه های طرف مقابل نیاز دارد.
سربازان به همان خوبی که تمرین کرده اند می جنگند، بنابراین هرگز بدون تمرین و شبیه سازی وارد مذاکرات نشوید، چون شکست خواهید خورد. |
برای آماده سازی بهتر به نکات زیر توجه کنید:
از ماست که برماست (متخصص خرابکار)! جلسه بسیار مهمی برای انتقال تکنولوژی و همکاری با یکی از بزرگترین و بهترین سازندگان یک تجهیز برای صنایع نفت داشتیم. این سازنده خارجی از طرف خریدار (یکی از بخش های وزارت نفت) مکلف شده بود که حتما از طریق همکاری با یک مجموعه داخلی و انتقال تکنولوژی، تجهیز مورد نظر را به خریدار بفروشد. از آنجا که طرف مقابل بسیار بزرگتر و با اسم و رسم تر از سازمان ما بود ما تصمیم به اتخاذ یک سیستم دفاعی بسته گرفتیم وبا با استفاده از مزیت مهمی که داشتیم (حمایت بسیار خوب خریدار) به قول معروف در صدد بودیم که امتیاز لازم که همان همکاری با این شرکت را به دست آوریم که این خود اعتبار بزرگی بوده وراه را برای همکاری با شرکت های معتبر دیگر باز می کرد. برای اینکه نشان دهیم ما با مسایل و ریزه کاری های فنی این تجهیز آشنا هستیم و آنها نباید نگران کار با یک تیم تازه کار و ناشی باشند، از یکی از متخصصان فنی که آشنایی بسیار خوبی با محصولات شرکت خارجی داشت خواستیم که در مذاکرات شرکت کند و در موقع مناسب دانش خود را به رخ طرف مقابل بکشد. در مقابل اصرار نگارنده در مورد حضور ایشان در جلسه هماهنگی پیش از جلسه مذاکره، این فرد متخصص گفت که تا حال در ده ها مذاکره خارجی شرکت داشته و می داند که چه باید بکند. در روز مذاکره طرف مقابل از هماهنگی ها و نظم وترتیب طرف ما (که متاسفانه در شرکت های داخلی خیلی معمول نبود) تعریف و تمجید نمود و در مقابل در خواست همکاری ما بیان کردند که شرکت آنها سابقه ای بیش از ۱۰۰ دارد (که درست بود) و تجهیز مورد نظر آنقدر پیچیده است که حتی کوچکترین کارها را در داخل ایران نمی توان انجام داد (که حرف چندان درستی نبود و با نظارت آنها فعالیت های مربوط با کیفیت بسیار بالا در داخل قابل انجام بود[۶]). دفاع ما این بود که برای شروع از کارهای بسیار ساده شروع کنیم و همیشه نظارت آنها را داشته باشیم. در جواب طرف مقابل بر حرف های خود پافشاری کرده وبرای گواه از مدیر فنی ما خواستند که بر حرف آنها صحه گذارد. در کمال تعجب ما مدیر فنی ما که مسحور این شرکت خارجی و کلا هیجان مذاکره شده بود طرف آنها را گرفت وبه طرز غلط و ناشیانه ای قبول کرد که حتی کارهای ساده در ایران قابل انجام نیست. پس از این مرحله دیگر حرف های ما مشت بر سندان کوفتن بود! |
[۱] Third party
[۲] Making concessions
[۳] Trade-off
[۴] relationship analyst
[۵] number cruncher
[۶] لازم به ذکر است که در حال حاضر تجهیزات یاد شده در داخل با کیفیت خوب طراحی و ساخته می شود.
ما گروهی از مدیران و متخصصان مدیریت، مهندسی، استراتژی و بازاریابی با تجربه بین المللی هستیم که در پی ارتقای سطح دانش کاربردی مدیریت در پهنه صنعت و تجارت کشوریم. در این راه آماده ارایه خدمات در شاخه های کسب وکار گوناگون و صنایع مختلف هستیم.
آدرس: تهران، دهکده المپیک، دانشگاه علامه طباطبایی، دانشکده مدیریت و حسابداری
شماره تماس: ۰۹۱۹۸۳۶۶۳۶۱
ایمیل: Ibc.consulting2020@gmail.com
استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.