مدیران به شکل فزایندهای به دنبال آموزش مجدد و ارتقای مهارتهای کارکنان خود هستند و به این موضوع بهعنوان یک اولویت حیاتی در کسبوکار نگاه میکنند که وظیفهی انجام و رهبری آن بر عهدهی دولتها نیست بلکه بر عهدهی شرکتهاست.
منابع انسانی، دنیای دیجیتال، نیروی کار دیجیتال، عصر اتوماسیون، مکینزی، مهارتیابی، آموزش کارکنان
دنیای نیروهای کار در دورهی گذار میباشد. بنا بر گزارش اخیر سازمان جهانی مکینزی با عنوان «گذار نیروی کار در عصر اتوماسیون» که در خصوص از دست دادن شغل یا گرفتن شغل جدید میباشد، پیشبینی میشود که تا سال ۲۰۳۰ حدود ۳۷۵ میلیون کارمند (تقریباً حدود ۱۴ درصد از نیروی کار جهانی) به دلیل دیجیتالی شدن، اتوماسیون و پیشرفتهایی در زمینه هوش مصنوعی که سبب ایجاد اختلال در دنیای کار خواهند شد، نیازمند تغییر حوزهی شغلی خود خواهند شد. مهارتهایی موردنیاز شرکتها تغییر خواهند کرد که این تغییرات پیامدهای عمیقی برای مسیرهای شغلی که کارمندان نیازمند دنبال کردن آنها هستند در پی خواهد داشت.
این چالش چه وسعتی دارد؟ در ارتباط با اندازهی آن میتوان گفت که به مقابله با تغییری بزرگ از کار کشاورزی به تولید که در اوایل قرن بیستم در آمریکای شمالی، اروپا و اخیراً در چین رخ داد بستگی دارد؛ اما در خصوص اینکه «چه کسی» باید این شغلهای جدید را پیدا کند، ما در حال حرکت به سمت یک قلمروی ناشناخته و جدید هستیم. تغییرات نیروی کار قبلاً طی دهههای زیادی اتفاق میافتاد، بهنحویکه نیروهای کار پیرتر بازنشسته میشدند و افراد جدیدی بهمنظور انتقال به صنایع در حال رشد وارد کار میشدند. اما امروزه سرعت این تغییرات بهصورت بالقوه سریعتر میباشد.
وظیفهای که هر اقتصادی، خصوصاً اقتصادهای پیشرفته، به آن مواجه هستند، آموزش مجدد و بازنشستگی ده ها میلیون نفر از افراد باسابقهی کاری تخصصی بیش از ۱۰ سال و کارمندان میانسال میباشد. گزارش مکینزی بیان میکند که نمونههای کمی وجود دارد که در آن جوامع به شکل موفقیتآمیزی آموزش مجدد این تعداد زیاد از افراد را انجام داده باشند.
تاکنون این افزایش آگاهی از وظیفهای که پیش روی ما قرار دارد به عمل تبدیل نشده است. در حقیقت هزینههای عمومی در راستای آموزش و حمایت نیروی کار طی این سالها بهصورت پیوسته در اکثر کشورهای عضو OECD (سازمانهای اقتصاد مشارکتی و توسعه) کاهش یافته است. بودجههای مربوط به آموزش شرکتها نیز ناپایدار به نظر میرسند اما این مسائل درشرف تغییر میباشند.
بر اساس گزارش اخیر مکینزی در میان شرکتهایی که در خط اول در حال فعالیت هستند، مدیران به شکل چشمگیری به سرمایهگذاری در خصوص آموزش مجدد و ارتقای مهارتهای کارکنان فعلی خود بهعنوان یک اولویت حیاتی کسبوکار پرداختهاند. همچنین آنها عقیده دارند که رهبری و هدایت این موضوع بر عهدهی دولتها نمیباشد بلکه از وظایف شرکتهاست.
تحقیق ما که در اواخر سال ۲۰۱۷ در این زمینه انجام شد به بررسی نظرات بیش از ۱۵۰۰ نفر از اهالی کسبوکار در بخش عمومی و غیرانتفاعی در مناطق، صنایع و بخشهای مختلف، پرداخت. تحلیلهای ارائهشدهی ذیل بر پاسخهای تقریباً ۳۰۰ مدیر از شرکتهایی که درآمد سالانهای بیش از ۱۰۰ میلیون دلار دارند، متمرکز است.
در میان این گروهها ۶۶ درصد مسئلهی «رفع شکاف مهارتی مربوط به دیجیتالی شدن و اتوماسیون» در ارتباط با نیروی کار خود جزء ۱۰ اولویت اصلی خود میدانستند. حدود ۳۰ درصد این موضوع را در ۵ اولویت اصلی خود قرار میدادند (شکل شمارهی ۱). علت اصلی قرار گرفتن این مسئله در اولویتها تسریع سرعت تغییرات گستردهی شرکتهاست. وقتی به ۵ سال پیش نگاه میکنیم تنها یکسوم از مدیران اعلام کردند که به دلیل تغییرات تکنولوژی مجبور به آموزش مجدد یا جایگزینی بیش از یکچهارم کارکنان خود شدهاند، اما وقتی به ۵ سال بعدی نگاه میکنیم این روند تغییر کرده است.
شکل ۱
رفع شکاف مهارتی ناشی از دیجیتالی شدن و اتوماسیون در نیروی کار سازمان شما تا چه اندازه اهمیت دارد؟
۶۲ درصد از مدیران معتقد بودند که آنها تا سال ۲۰۲۳ به دلیلی پیشرفت اتوماسیون و دیجیتالی شدن، نیازمند آموزش مجدد و یا جایگزینی بیش از یکچهارم نیروی کار خود خواهند بود. این تهدید در ایالاتمتحده آمریکا و اروپا (به ترتیب ۶۴ درصد و ۷۰ درصد) گستردهتر از سایر کشورهای دنیا (فقط ۵۵ درصد) خواهد بود و در میان شرکتهای بزرگ بیشتر احساس خواهد شد.۷۰ درصد از مدیران شرکتهایی با درآمد سالانه بیش از ۵۰۰ میلیون دلار باور دارند که این اختلال تکنولوژیکی طی ۵ سال آینده بر یکچهارم نیروی کار آنها اثر خواهد گذاشت.
منبع:www.mckinsey.com
آموزش مجدد و مهارتیابی کارمندان در عصر دیجیتال – بخش دوم
ما گروهی از مدیران و متخصصان مدیریت، مهندسی، استراتژی و بازاریابی با تجربه بین المللی هستیم که در پی ارتقای سطح دانش کاربردی مدیریت در پهنه صنعت و تجارت کشوریم. در این راه آماده ارایه خدمات در شاخه های کسب وکار گوناگون و صنایع مختلف هستیم.
آدرس: تهران، دهکده المپیک، دانشگاه علامه طباطبایی، دانشکده مدیریت و حسابداری
شماره تماس: ۰۹۱۹۸۳۶۶۳۶۱
ایمیل: Ibc.consulting2020@gmail.com
استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.