در مدیریت ریسک زنجیره تامین، سازمانها اغلب نمیدانند از کجا باید شروع کنند. ما یک رویکرد عملی را پیشنهاد میدهیم.
در دههی اخیر، تعدادی از سازمانها از آسیبها و مداخلات پیشبینی نشده زنجیره تامین ضربه خوردند، که این منجر به مرجوع کالاها و ضررهای میلیون دلاری در طیف گستردهای از صنایع شامل داروسازی، کالای مصرفی، وسایل الکترونیکی و خودروها شد. همچنین چندین سازمان دولتی و شرکت خصوصی با مشکلاتی ناشی از ضعف امنیت سایبری، از دست دادن مالکیتهای مهم معنوی دست و پنجه نرم کردهاند که عمده این مشکلات به دلیل ضعف در اکوسیستم تامین این شرکتهاست.
در مرکز این بحرانها یک قالب و زمینه یکسان وجود دارد – عدم وجود فرآیندی قدرتمند برای شناسایی و کنترل موفقیتآمیز ریسکهای روزافزون زنجیره تامین درحالیکه جهان هر روز بیشتر و بیشتر بههم پیوسته و متصل میشود. تهدیدهای جدید مانند حملات گروگانگیری سایبری در کنار ریسکهای قدیمی و بیشتر شناخته شده مثل ورشکست شدن تامین کننده، درحال ظهورند.
چالش مدیریت ریسک زنجیره تامین با جهانی شدن تشدید یافته برای مثال کالاهای حساسی مانند سیستمهای ایمنی از مواد خام، تختههای مدار و مواد تشکیلدهنده مرتبطی استفاده میکنند که ممکن است از کشورهایی گرفته شود که تولیدکننده هیچ اطلاعی نداشته باشد که محصولش وارد زنجیره تولید کالای دیگری شده است. این افزایش پیچیدگی موجب بیشترشدن تعداد شکستهای احتمالی و درجه ریسک میشود.
با این حال رشد و پیشرفت در حل این ریسکها کند بوده است. طبق تحقیق و نظرسنجی که ما در سال ۲۰۱۰ بین ۶۳۹ متخصص که در مناطق و صنایع مختلفی مشغول به فعالیت بودهاند، انجام دادهایم ۷۱% از آن افراد اذعان داشتند که شرکت آنها درحال حاضر بیش از پیش در خطر اختلالات زنجیره تامین است و ۷۲% آنها پیشبینی کردند که این ریسکها در آینده افزایش پیدا خواهد کرد. در سال ۲۰۱۸، دولت ایالت متحده آمریکا با راهاندازی چندین سازمان و وضع قوانین مالیاتی سعی در حل بهتر ریسکهای زنجیره تامین کرده است. (ازجمله زیرساختهای مهم امنیتی و سازمان امنیت سایبری در دپارتمان Homeland Security و محافظت از تکنولوژی مهم مالیات در وزارت دفاع) و بخشهای خصوصی همچنان به دنبال راهکاری متحد و اثبات شدهای برای ارزیابی و نظارت ریسک به منظور کاهش قطعی اختلالات هستند.
ما بر این باور هستیم که سازمانهای بخش خصوص و دولتی به چندین دلیل عمده ذیل در تلاش برای پیشرفت در مدیریت ریسک زنجیره تامین تا به حال موفقیت چشمگیری نداشتهاند:.
به جای پرداختن بیش از اندازه به این مشکل و سختیهایش، ما به سازمانها پیشنهاد میدهیم تا به نحو ساختاربندی شدهای شروع به مبارزه با این مشکل بکنند، تهیه لیست مدون از ریسکهای شناخته شده و برطرف کردن آنها هم زمان با بهبود مقاومت سازمان در برابر ریسکهای شناخته نشده و غیرقابل اجتناب که در آینده به یک مشکل تبدیل میشوند.
بخش های بعدی:
رویکردی ساختاربندی شده در باب مدیریت ریسک زنجیره تامین
مترجم: نیلوفر خستوان
منبع: Mckinsey & Company
ما گروهی از مدیران و متخصصان مدیریت، مهندسی، استراتژی و بازاریابی با تجربه بین المللی هستیم که در پی ارتقای سطح دانش کاربردی مدیریت در پهنه صنعت و تجارت کشوریم. در این راه آماده ارایه خدمات در شاخه های کسب وکار گوناگون و صنایع مختلف هستیم.
آدرس: تهران، دهکده المپیک، دانشگاه علامه طباطبایی، دانشکده مدیریت و حسابداری
شماره تماس: ۰۹۱۹۸۳۶۶۳۶۱
ایمیل: Ibc.consulting2020@gmail.com
استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.