پیشنهاد می شود قبل از مطالعه این بخش، بخش های قبلی را از طریق لینک های زیر مطالعه نمائید:
چرا استراتژیهای دیجیتال با شکست روبرو میشوند؟- بخش اول
چرا استراتژیهای دیجیتال با شکست روبرو میشوند؟- بخش دوم
چرا استراتژیهای دیجیتال با شکست روبرو میشوند؟- بخش سوم
چرا استراتژیهای دیجیتال با شکست روبرو میشوند؟- بخش چهارم
اکثر استراتژیهای دیجیتال چگونگی تغییر اصول اقتصادی، عوامل اثرگذار بر صنعت و نحوهی رقابت را نشان نمیدهند. شرکتها باید به ۵ تلهی اصلی در این مسیر توجه داشته باشند.
استراتژی، دنیای دیجیتال، استراتژی های دیجیتال، اصول اقتصادی، فناوری اطلاعات، تغییرات دیجیتالی، مدل کسب و کار
مشکل اول: تعاریف مبهم و نامشخص
توضیحات کامل در مورد این مشکل را اینجا بخوانید
مشکل دوم: درک نادرست از اقتصاد دیجیتالی
توضیحات کامل در مورد این مشکل را اینجا بخوانید
مشکل سوم: نادیده گرفتن اکوسیستم ها
توضیحات کامل در مورد این مشکل را اینجا بخوانید
مشکل چهارم: بزرگنمایی مظنونین رایج
توضیحات کامل در مورد این مشکل را اینجا بخوانید
رایجترین پاسخ به تهدیدات دیجیتالی که با آنها مواجه میشویم به شرح زیر است: «اگر من در حال تخریب هستم پس نیازمندیم که یک چیز کاملاً جدید بسازم.» و در حقیقت این تصمیم انگیزهی ایجاد استراتژی خواهد بود. در حال حاضر مسیر دگرگونی و تغییر کلی برای بسیاری از شرکتها ناهموار میباشد و آنها نمیتوانند بهراحتی از کسب و کار فعلی خود دست بکشند درنتیجه آنها نیازمند دیجیتالی کردن کسب و کار فعلی خود و خلق مدل های نوین می باشند.
ماتریس ۲×۲ را در نظر بگیرید که اندازه و سرعت اختلال دیجیتالی را نشان میدهد. بنا به جایگاه هرکدام از حاکمان بازار در این ماتریس چگونگی تصمیم گیری آنها در خصوص پاسخ دوگانهی سازمانشان مشخص میشود. آن دسته از کسانی که با اختلالات وسیع و سریعی روبرو هستند، برای بقا نیازمند اقدامات جسورانه توسط هیئتمدیره میباشند. دسته دیگری که اختلالات آنها دارای سرعت و اندازه نوسانی است باید بستر مناسبتری برای پیشبینی تهدیدات و اقدامات سریع فراهم آورده تا بتوانند پاسخگوی این نوسانات باشند. در نظر داشته باشید که تغییرات هستهای سبب کاهش هزینهها و بهبود تجربهی مشتری از محصولات و خدمات فعلی میگردد (بهعنوانمثال دیجیتالی شدن زمان گرفتن تأییدیه وام مسکن را از چندین هفته به چندین روز کاهش میدهد.) پس درنتیجه این تغییرات میزان اثرگذاری مزیتهای رقابتی حاکمان بازار را در مقایسه با سایر مهاجمان افزایش خواهد داد.
علاوه بر این مأموریت دوگانه، شرکتها با مجموعهای از انتخابهای دیگری مواجه هستند. همانطور که صحبت کردیم شرکتهایی که به آرامی در حرکت هستند باید هزینه ی این سرعت کم خود را پرداخت کنند، در واقع اولویت اصلی آنها باید اتخاذ رویکرد تهاجمی در مبحث دیجیتالی باشد. رهبران ارشد ادعا دارند که دغدغهی اصلی آنها پیاده سازی استراتژیهای اتخاذ شده در فضایی لبریز از تفاوتهای فرهنگی است. در نتیجه آنها در تلاشند تا انرژی خود را بر تغییر شرایط یا بازسازی محیط متمرکز سازند. در حقیقت نمی توان به استراتژی و اجرا به صورت جداگانه یا مجتمع رسیدگی کرد، بلکه برای رسیدن به موفقیت نیازمند رسیدگی همزمان و مستمرهستند.
شکل
به دلیل تفاوت در اندازه و سرعت اختلالات، شرکتها نیازمند بررسی نحوه ی پاسخگویی خود هستند.
می دانیم که مفاهیم سازمانی عمیق هستند، از جمله مهمترین این مفاهیم افراد هستند. همکاران ما طی تحقیق به این نتیجه رسیدند که نصف وظایف انجام شده توسط یک نیروی کار تمام وقت با افزایش رقابت دیجیتالی از بین خواهند رفت. برای مواجه با تغییرات و همگام شدن با سرعت آنها نیازمند مهارتهای نوینی در زمینه تحلیلی، طراحی و فناوری خواهیم بود. همچنین شاهد ظهور نقش های جدیدی مانند صاحبان مجموعه های متنوع از محصولات دیجیتال و راهنمایانی برای انجام اقدامات سریع خواهیم بود؛ اما سؤالی که در زمینه سازماندهی مرکزی مطرح می شود اینچنین خواهد بود: آیا نیاز به جداسازی اقدامات مرتبط با دیجیتالی شدن در حوزه فعالیتهای اصلی و بخش اقدامات خلاقانه وجود دارد؟
در سازمانهای مختلف راهکارهای متفاوتی برای ایجاد این تعادل وجود دارد، دو قانون اصلی در این راهکارهای به شرح زیر است:
با سرعت گرفتن این تغییرات دیجیتالی، احساس نگرانی در میان مدیران ارشد به وجود آمده است اما هیچ کدام به طور مشخص به معضلات ۵ مشکل مطرح شده در این مقاله اشاره ای نداشتند. رهبران به جای مواجهه با حقایق دنیای دیجیتال پیش روی خود، بیشتر بر جنبه های نوآورانه ی کار تمرکز داشته و در صدد رساندن کسب و کار خود به بالاترین نقطه و بهرهبرداری مناسب از ابزارهای اینترنتی هستند. ادعای آنها عموماً به اینگونه است: «استراتژی من باید من را به نفر اول بازار تبدیل کند، من با ایجاد ارزشهای بی شمار برای مشتریان، تعریف مجدد نقشهایم در اکوسیستم، ارائهی پیشنهادت نوین با ارزش تجاری و بهبود کسب و کار فعلی خودم به سرعت به اهدافم خواهم رسید.
چنین دیدگاهی به چالش پیش رو مختص به گام اول در رهبری می باشد. در گام بعدی باید استراتژی دیجیتالی ایجاد کنیم که ما را به اهدافمان برساند و پاسخگو باشد. گرچه موضوعات مورد بررسی در این متن مربوط به مقاله های جداگانه ای می باشند اما ما قصد داشتیم تا به طور کلی دلایل ناموفق بودن استراتژی های دیجیتالی را شرح دهیم. درواقع ارکان اصلی استراتژی (رقابت در کجا و چگونه) دارایی های ارزشمندی در عصر دیجیتال باقی خواهند ماند. این شروع ماجراست. ۴ اصل اساسی برای شکلدهی یک استراتژی مناسب در این راستا به شرح زیر هستند:
اولین اصل «چه کسی» است. وسعت دنیای دیجیتال حاکی از این است که امروزه استفاده از استراتژی های دیجیتال مختص به مدیر استراتژیک نمی باشد بلکه تمام اعضای تیم مدیریتی باید در بکارگیری آن سهیم باشند. اصل دوم «چه هنگامی» است. به دلیل سرعت بسیار زیاد تغییرات در دنیای دیجیتال باید زمان استفاده از استراتژی و مشخص کردن مسیر حرکتی را دقیقا تعیین کنیم. استراتژی های سالانه باید چهار بار در سال مورد بررسی قرار بگیرند و زمان مشخصی را به اصلاح و ویراش آنها اختصاص دهیم تا بتوانند سریعاً پاسخگوی تغییرات پیش رو باشند. اصل سوم «چه» است. استراتژی ها باید خود را مطابق با محیط های سهامداران و مشتریان بهروزرسانی نمایند. آنها میتواند این کار را با استفاده از روش هایی مثل بازی نقش، تمرینات برنامه ریزی سناریو و بازی های جنگی انجام دهند. مدل های سنتی نظیر نیروهای پنج کانه بورتر دیگر پاسخگو نخواهند بود. اصل چهارم «چگونه» است. امروزه بیش از هر زمانی «مسائل نرم» تعیین کننده چگونگی استراتژی هستند و این مسئله بیانگر اهمیت چابکی استراتژی می باشد. در نهایت این مفاهیم سبب می شوند تا سازمان فرصت های استراتژیک خود را در زمان مناسب شناسایی کند و خود را برای مطابقت با تغییرات پیش رو آماده سازد.
ترجمه: نگار فرهومند
منبع: mckinsey.com
ما گروهی از مدیران و متخصصان مدیریت، مهندسی، استراتژی و بازاریابی با تجربه بین المللی هستیم که در پی ارتقای سطح دانش کاربردی مدیریت در پهنه صنعت و تجارت کشوریم. در این راه آماده ارایه خدمات در شاخه های کسب وکار گوناگون و صنایع مختلف هستیم.
آدرس: تهران، دهکده المپیک، دانشگاه علامه طباطبایی، دانشکده مدیریت و حسابداری
شماره تماس: ۰۹۱۹۸۳۶۶۳۶۱
ایمیل: Ibc.consulting2020@gmail.com
استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.