این مورد کاوی مربوط به مقاله ” کسب و کار دیجیتال: از آزمایش تا تحول” می باشد، لذا پیشنهاد می شود قبل از مطالعه این بخش، بخش های قبلی این مقاله را از طریق لینک های زیر مطالعه نمائید:
استراتژی دیجیتال (بخش اول – بخش دوم – بخش سوم – بخش چهارم (موردکاوی ۱) – بخش پنجم)
استراتژی یک امر بنیادی است و نمی توان آن را به بازار عرضه کرد. برای رسیدن به محصول نهایی، یک مدل کسب و کار که برای فضای دیجیتال ساخته شده باشد نیز لازم است و باید شامل چهار عنصر باشد: مشتری و کانال ارتباطی با او، محصولات و خدمات، مدل اقتصادی و فرایندهای عملیاتی.
کارگروه ما در کارگاهی درباره ی مدل کسب و کار به این نتیجه رسید که تمرکز روی نیاز خام مشتری راه مؤثری است برای ایجاد خلاقیت و رسیدن به نوآوری و سرانجام برای از نو تصویر کردن مدل کسب و کار . نیاز خام همان است که مشتری به خاطر آن به یک محصول یا خدمت ارزش می دهد، و شورشیان دیجیتال که مسبوق به هیچ تاریخ و سابقه ای نیستند آسانتر از هر شخص حقوقی آن نیاز را نشانه می روند و راه بهتری برای برآورده کردنش می یابند.
شرکت دوچرخه سواری پلوتون، شرکت ترابری اوبر و پلتفرم سرگرمی نتفلیکس، مثل دیگر نوآورانی که عرصه ی مربوطه را زیر و زبر کردند ابتدا نیاز خام مشتری را اندیشیده و بررسی کرده اند (شکل ۱). رقبای باسابقه تر این شرکت ها نیز بالاخره در جایی این نیاز خام را فهمیده بودند اما بسیاری از آنها تمرکز خود را به چیزهای دیگر معطوف کرده اند. در موارد دیگر هم، شرکت های سنتی مقدمات و تأسیساتی راه اندازی کرده اند که دیگر حقیقتاً در خدمت آن نیاز نیست.
احتمال می رود که همین حالا برای شرکت های سنتی رقبای جدی وجود داشته باشد که در حال بازکشف نیاز خام مشتریان بوده و راه های نوینی برای برآوردن آن نیاز ایجاد کنند. شرکت هایی که با چالش این رقبا روبرو می شوند اگر می خواهند قافیه را نبازند باید خدمات و تجربیاتی را که امروز به مشتری ارائه می دهند تغییر دهند.
مطالعه موردی: نتفلیکس شرکت نتفلیکس، در طول بیست سال گذشته، روی نیاز مشتریان به پیداکردن فیلم های محبوبشان متمرکز بوده و بارها خود را متحول کرده است. این شرکت که در سیلیکون ولی قرار دارد، محتوای دیجیتال را به هر وسیله و ابزار الکترونیک که بگویید انتقال می دهد و با استفاده از داده هایی که از صد و سی میلیون مشترک خود می گیرد شوهای تلویزیونی و فیلم تولید می کند. البته نتفلیکس کار خود را در عرصه ی صنعت رسانه به نحوی آغاز کرد که همتای سیرز [فروشگاه زنجیرهای خرده فروشی] محسوب می شد و دی.وی.دی ها را با پست برای مشتریان می فرستاد. کسب و کار فعلی آن آخرین فصل از داستان شرکتی است که مستمراً خود را از نو خلق کرده و همیشه بر تحویل و ارسال مایحتاج مشتریان متمرکز بوده است. شکل ۱ نتفلیکس: سرگرمی فقط برای شما – جایی که میخواهید، زمانی که آن را میخواهید منبع: سایت نتفلیکس |
اگر به مشتری و نیازش این دید را داشته باشیم که باری از دوش او برداریم، همچنانکه در مورد نتفلیکس مشهود است، شرکت می تواند در سازگاری با نیاز خام مشتری چرخش کند و بدین ترتیب جایگاه خود را در بازار حفظ نماید. البته کار سخت و چالش برانگیزی است چون شرکت های جاافتاده و مستقر باید آنچه را مایه ی موفقیت آنها در گذشته بوده حالا کنار بگذارند و گویی از نو شروع کنند. در این مرحله باید بیندیشند که واقعاً چه کاری را میخواهند به انجام برسانند و در تولید و خدمات و تحویل چگونه می توانند نوآور باشند. چه بسا بر طبق تحلیلشان به این نتیجه برسند که آنچه در گذشته ارزشمند بوده، مثل برند، شبکه ی دلالی و فرایندهای عملیاتی، حالا آنها را از تمرکز روی مشتری منحرف میکند.
خودروسازان هم با این موقعیت چالش برانگیز روبرو هستند (شکل۲). خودروسازان در گذشته روی این مسئله تمرکز داشتند که خودروهای عالی و عالی تر بسازند، اما نیاز حقیقیِ مشتریان در حال حاضر مالکیت خودرو نیست بلکه جابه جاشدن از یک نقطه (خانه) به نقطه ی دیگر (اداره) است. پس لازم است کسب و کار خود را به کلی متحول کنند. اینکه محصول چیست، چه کسی آن را می خرد، چگونه باید آن را فروخت یا اجاره داد، و اینکه چگونه آن را بازاریابی کرد؛ همه باید دوباره بررسی و تحلیل شوند. تخصص در بودجه های کلان، تبلیغ در بازارهای بزرگ (مثل سوپر جام لیگ فوتبال ملی آمریکا) یا شبکه های دلالی با هزاران فعال؛ روزگاری از دارایی های بزرگ یک شرکت و بخشی از مزیت رقابتی آن بود. چه بسا حالا وبال گردن باشند و دست و پای شرکت را برای حرکت به سوی آینده بگیرند. حالا که مردم جهان بر ترابری متمرکز شده اند و نه بر تملک خودرو، مشتری دیگر یک فرد نیست بلکه اوبر است. فروش مستقیم جای خود را به اشتراک می دهد؛ شبکه های اجتماعی هم که نفس تبلیغات تلویزیونی را بند آورده است!
شکل ۲
نیاز خام مشتری
در یکی از کارگاه های اخیر کارگروه، هر یک از مدیران به مجموعه ای از پرسش ها درباره ی سازمان خود پاسخ گفت. هدف این بود که همه ی ایشان را وادار به تفکر درباره ی نیاز خام مشتریان شان کنیم و اینکه چه مانعی در نوآوری در مدل کسب و کار خود دارند. خیلی ساده اگر بپرسید «صرف نظر از کالایی که امروز عرضه می کنیم، نیاز خام مشتری در این زمینه چیست؟» دریچه ای به امکانها و فرصت ها برای نوآوری در مدل کسب و کار گشوده اید.
مطالعه موردی: والمارت در گذر زمان، بسیاری از شرکت های مستقر و جاافتاده این توان را از دست می دهند که نیاز خام مشتری را شناسایی و به آن پاسخ دهند. بازیافتن این توان نخستین گام در ایجاد مدل کسب و کار معطوف به آینده است. در اوایل دهه ی ۲۰۱۰ خرده فروشی چندملیتی والمارت دریافت که فروش نسبی اش در فروشگاه ها با افت روبرو شده. مکمیلان، مدیر عامل این شرکت، در سال ۲۰۱۷ اذعان داشت که در آن دوره «ما به جای آنکه پشتکار داشته باشیم و جدیت به خرج دهیم و امکان خرید الکترونیک را به مشتریان عرضه کنیم، فقط به این دلخوش بودیم که آدمهای بااستعداد را به کار گرفته ایم و سرمایه گذاری کرده ایم و این طرف و آن طرف شعبه داریم. یک دلیلش این بود که هنوز کسب و کارمان سودآور بود. می دانستیم اگر شعبه بزنیم درآمدزایی کرده ایم.» اما والمارت شروع به تغییر کرد، روی نیاز خام مشتریان که صرفه جویی در پول و وقت است تمرکز کرد. و این مستلزم به کار گرفتن تکنولوژی های دیجیتال و راه اندازی خرید الکترونیک برای مشتریان بود. در سال ۲۰۱۶ سایتِ jet.com را به همین منظور راه اندازی کرد و متعاقب آن دست و دلبازی های دیگری در خرید الکترونیک انجام داد. نتیجه اش چه بود؟ رشد چهل و چهار درصدی در فروش آنلاین در سال ۲۰۱۷. در همین حین، مدیران شرکت به این فکر می کردند که فروشگاه های سنگ وآهنیشان، که در گذشته بزرگترین دارایی شرکت محسوب می شدند، حالا چه نقشی در افزایش فروش الکترونیک می توانند داشته باشند. والمارت در اوایل سال ۲۰۱۸ امکان پیک آپ را در هزار و دویست مغازه در ایالات متحده فراهم آورد و قصد دارد تا پایان سال در هزار نقطه ی دیگر نیز این امکان را گسترش دهد. از برنامه های دیگر این شرکت آن است که تا پایان سال جاری در صد منطقه ی متروپلیتن، امکان تحویل خواربار در منزل (دِلیوری) را فراهم کند و بدین ترتیب چهل درصد از خانوارهای آمریکا را پوشش دهد. والمارت برای رسیدن به این هدف، فروشگاه های خود را اهرم می کند و آنها را به عنوان مراکز انجام پیک آپ و دلیوری خواربار استفاده می کند تا با چالشهای مربوط به تحویلِ last-mile مقابله کرده باشد. در ژانویه ۲۰۱۸ هم اعلام کرد که ده تا دوازده باشگاه (Sam’s Club) را به مراکز انجام پیک آپ و دلیوری تبدیل کرده تا سرعت سفارش آنلاین خود را بالا ببرد. منبع: digiday.com |
ادامه مطلب:
کنش متقابل مشتری با کانال خدمات
منبع: www.weforum.org
مترجم: سجاد اصغری خواه
ما گروهی از مدیران و متخصصان مدیریت، مهندسی، استراتژی و بازاریابی با تجربه بین المللی هستیم که در پی ارتقای سطح دانش کاربردی مدیریت در پهنه صنعت و تجارت کشوریم. در این راه آماده ارایه خدمات در شاخه های کسب وکار گوناگون و صنایع مختلف هستیم.
آدرس: تهران، دهکده المپیک، دانشگاه علامه طباطبایی، دانشکده مدیریت و حسابداری
شماره تماس: ۰۹۱۹۸۳۶۶۳۶۱
ایمیل: Ibc.consulting2020@gmail.com
استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.