واردات را میتوان نیروی حیاتی یک اقتصاد توسعهیافته نامید که امکان دسترسی به طیف وسیعی از محصولات را برای مصرفکنندگان فراهم میکند و درصورتیکه این کالاها وارد نمیشدند، مصرفکنندگان به آنها دسترسی نمیداشتند. تمام امکانات و تسهیلات زندگی مدرن را که معمولاً از کشورهای دیگر آمدهاند در نظر بگیرید: آووکادو، شراب فرانسوی، لباس، گوشیهای هوشمند شرکت اپل – هر اتاق در خانه شما احتمالاً دارای چند مورد اقلام وارداتی است. تصویرسازی جدید ما در یک نقشه ساده اندازه و پیچیدگی کل اقتصاد واردات را در جهان نشان میدهد.
همانند مقاله قبلی در زمینه صادرات، دادههای این گزارش از سازمان تجارت کسبشده است (برای مشاهده دادههای اصلی به پایگاه داده آماری مراجعه کنید). سازمان تجارت جهانی ارزش کل کالاهای فیزیکی که هر کشور وارد میکند را رهگیری میکند (توجه داشته باشید که این عدد خدمات را شامل نمیشود). برای ایجاد نقشه (گرافیکی) اندازه کشورها را بسته به ارزش وارداتشان تغییر داده و برای مرجع دهی آسان آنها را با طیفی از رنگ قرمز مشخص کردهایم.
ده کشوری که عمده واردات را در سال ۲۰۱۷ داشتهاند:
شباهتهای زیادی بین فهرست بزرگترین کشورهای صادرکننده و بزرگترین کشورهای واردکننده وجود دارد. اگر فهرست ده کشور اول وابسته به واردات و فهرست ۱۰ کشور اول وابسته به صادرات را مقایسه کنید ملاحظه خواهید که این کشورها هم در لیست صادرات رتبههای بالا دارند و هم در واردات. (شما دقیقاً ده کشور یکسان ملاحظه خواهید کرد). اما ترتیب آنها متفاوت است. چین بزرگترین صادرکننده در جهان است اما ایالاتمتحده بیشترین واردات را در دنیا دارد. بهجز این مورد فهرستها یکسان هستند که نشان میدهد تجارت بینالمللی به چه میزان در اقتصاد جهانی نقشی بنیادی دارد. کشورها برای رشد و موفقیت متقابل (دوجانبه) بهشدت به یکدیگر وابسته هستند.
شباهت دومی که بین کشورهای واردکننده و صادرکننده وجود دارد در میزان اختلاف بین رتبههای آنهاست. آمریکا با اختلاف زیادی در رتبه اول کشورهای واردکننده قرار دارد به صورتی که حجم واردات آن تقریباً ۲۵ درصد بیشتر از چین است (۲۴۰۹ میلیارد دلار در برابر ۱۸۴۲ میلیارد دلار). از طرف دیگر چین اختلاف زیادی با آلمان دارد که در رده سوم قرارگرفته است (با ۱۱۶۷ میلیارد دلار) و تقریباً وارداتی دو برابر حجم واردات ژاپن (۶۷۲ میلیارد دلار) دارد. سه کشور بزرگ واردکننده درمجموع ۵۴۱۸ میلیارد دلار واردات دارند درحالیکه این رقم برای بقیه ۱۰ کشور درمجموع ۴۰۳۶ میلیارد دلار است. درواقع ده کشور عمده واردکننده بهعنوان در یک گروهبندی، بیش از یک تریلیون دلار واردات دارند، بیش از مجموع واردات بقیه کشورها در جهان. این عدم تعادل موضوعی است که باعث میشود نقشه ما بسیار جالب به نظر آید. کشورهای قاره آفریقا عملاً در این لیست مشاهده نمیشوند. استرالیا بسیار کوچک به نظر میرسد و سهم کل کشورهای آمریکای جنوبی بهراحتی در درون بزرگی واردات آلمان قرار میگیرد.
به همین دلیل، زمانی که جنگهای تجاری روی میدهد بازار بهشدت مملو از نگرانیهای متفاوت میشود. تعرفهها و سایر موانع تجاری نهتنها کشورهایی را که مستقیماً درگیر هستند تحت تأثیر قرار میدهند بلکه موجی از اثرات بر روی کل اقتصاد جهان ایجاد میکنند. نقشه ما نشان میدهد که این موضوع چند تریلیون دلار تجارت را در برمیگیرد. بنابراین جای تعجب ندارد اگر در طی انتخابات برگزارشده در سراسر جهان در سال ۲۰۱۸ این موضوع از مهمترین مسائل موردتوجه باشد.
ما گروهی از مدیران و متخصصان مدیریت، مهندسی، استراتژی و بازاریابی با تجربه بین المللی هستیم که در پی ارتقای سطح دانش کاربردی مدیریت در پهنه صنعت و تجارت کشوریم. در این راه آماده ارایه خدمات در شاخه های کسب وکار گوناگون و صنایع مختلف هستیم.
آدرس: تهران، دهکده المپیک، دانشگاه علامه طباطبایی، دانشکده مدیریت و حسابداری
شماره تماس: ۰۹۱۹۸۳۶۶۳۶۱
ایمیل: Ibc.consulting2020@gmail.com
استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.