در این پست دومین بخش از کتاب ” راهکارهای عملی مذاکرات بین المللی موفق” تحت عنوان “فعالیت های آماده سازی پیش از مذاکره” ارائه می شود.
مذاکره- آموزش اصول و فنون مذاکره- استراتژی مذاکره- اصول و فنون مذاکره- امتیاز گیری در مذاکره- روش برگزاری جلسات- چانه زنی- مذاکرات بین المللی- مذاکره موفق- مذاکره کننده بین المللی- کتاب راهکارهای عملی مذاکرات بین المللی موفق
برنامه ریزی و آماده شدن برای مذاکره بین المللی غالبا یک کار سخت و وقت گیر محسوب می شود که متاسفانه در ایران یا به طور ناقص انجام می گیرد و یا اساسا به آن پرداخته نمی شود.
تعریف برنامه ریزی: برنامه ها ساختارهای شناختی هستند که کارهای لازم برای دستیابی به اهداف تعیین شده را معین می کنند. |
در فضای کسب و کار برنامه ریزی به دو منظور اصلی صورت می گیرد:
در نگاه یک مذاکره کننده با تجربه توانایی پیش بینی حرکات و برنامه های طرف مقابل یک مزیت بزرگ محسوب می شود. برنامه ریزی برای مذاکرات بین المللی کار پیچیده ای است که شامل شاخه هایی مانند ویژگی های فنی، شرایط پرداخت، برنامه زمانبندی، ضمانت ها، قیمت گذاری ها و مسایلی مانند تفاوت های زبانی و فرهنگی است. چهار دلیل اصلی برای برنامه ریزی و آماده سازی پیش از مذاکرات بیان شده است:
برنامه ریزی و آمادگی برای مذاکرات در موفقیت یا شکست در مذاکرات اثر بسیار مهمی دارد. چنانکه گفته شده: ” اگر در میدان مذاکرات همه چیز برابر باشد، طرفی که آماده تر باشد و برنامه بهتری داشته باشد موفق خواهد شد”.
اگر در میدان مذاکرات همه چیز برابر باشد، طرفی که آماده تر است و برنامه بهتری دارد، موفق خواهد شد. |
فعالیت های آماده سازی پیش از مذاکره به چهار دسته اصلی تقسیم می شود:
کارهای مربوط به جمع آوری، فرآورش، آنالیز اطلاعات مربوط به طرف دیگر مذاکرات و عوامل محیطی مربوط
کارهای مربوط به تعیین هدف ها به طور مشخص و معلوم کردن پارامترهای مربوط، برای موضوعات مورد مذاکره
در اینجا استراتژی برنامه ای است که فعالیت ها و تقدم و تاخر آنها را برای رسیدن به اهداف و نتایج مشخص، هدایت می کند.
شامل کارهای مربوط به تهیه و مرتب کردن مطالب و مدارک لازم برای مذاکرات، کارهای مربوط به برگزاری جلسه مذاکره (آماده سازی محل، تعیین زمان مناسب، امکانات لازم برای حضور در جلسه مثل بلیط هواپیما و ویزا در صورت نیاز) می باشد.
هر دسته خود به مجموعه ای از زیرفعالیت ها تقسیم می شود که در بخش های بعدی این مباحث به آنها پرداخته خواهد شد.
جمع آوری اطلاعات –به عبارتی فعالیت های اطلاعاتی- بخش بسیار مهم و حیاتی آمادگی است چون مبنای اصلی تصمیم گیری ها خواهد بود و آفرینش استراتژی بر مبنای آن صورت می گیرد. این بخش خود شامل فعالیت های زیر است:
در ادامه به هر یک از این فعالیت ها پرداخته می شود.
هنگام مذاکره با شرکتهای خارجی برای انواع همکاری (مثلا گرفتن نمایندگی خارجی)، اطلاعاتی مانند حجم بازار، نرخ رشد، رقبای داخلی و خارجی حاضر در بازارو سهم بازار آنها و دیگر روندهای بازار از اولین سوالاتی است که پرسیده می شوند. بدون این اطلاعات هیچ شرکتی نمی تواند برنامه ریزی درستی برای حضور در یک بازار بیگانه داشته باشد، لذا اگر این اطلاعات وجود نداشته باشد ضریب ریسک بالایی برای معاملات در بازار در نظر گرفته می شود. این مساله باعث می شود که شرکت های خارجی معتبر تمایل کمتری به همکاری با شما داشته باشند که خود به خود باعث خواهد شد که در مذاکرات نتوانید امتیازاتی که سزاوار هستید به دست آورید یا مجبور خواهید بود با شرکتهای کوچکتر وبدون نام معتبر–که فروش کالاهایشان بسیار سختتر و پرهزینه تراست- کار کنید. در نظر داشته باشید هنگام بستن قردادهای بزرگ –به خصوص بلندمدت-حتی تغییرات کوچک در شرایط اثرات بزرگ مالی خواهد داشت.
مساله مهم دیگر این است که بدون داشتن اطلاعات مربوط به بازار نمی توان استراتژی هایی مانند چانه زنی، امتیازگیری و بده-بستان -در بخش های بعدی توضیح داده خواهند شد- را طراحی و اجرا نمود. به عنوان مثال در صورتی که با یک شرکت خارجی برای گرفتن نمایندگی مذاکره می کنید عواملی مانند بازار بزرگ، نرخ رشد بالا، ضعف رقبای حاضر در بازار (چه کیفی و چه کمی)، امکانات و تسهیلاتی که دولت برای ساخت و تولید داخل با مشارکت خارجی در نظر می گیرد به عنوان نکات مثبت و جذاب بازار محسوب می گردند و با استفاده از آنها می توان توجه شرکتهای خارجی را به همکاری در سطوح مختلف جلب کرد. حال آنکه بدون اطلاع از حجم بازار و روندهای آن اساسا نمی توان عوامل مثبت و منفی را دریافت و تمهیداتی برای بهره بردن از آنها و یا کم کردن اثر منفی آنها اندیشید.
نکته مهم دیگر مکتوب و مدون بودن اطلاعات براساس استانداردهای قابل قبول بین المللی وبه زبان قابل فهم برای طرف مقابل می باشد. در اینجا به دو نکته باید توجه کرد:
مساله مهم دیگر داشتن اطلاعات کمی/عددی در مورد موضوعات مذاکره است. مثلا بسیار دیده شده است که در مذاکرات و جلسات جملات زیر بیان می شود:
بیان سخنان فوق بدون داشتن اعداد و ارقام مورد اعتماد بی معنی است وسودی در پی نخواهد داشت. برای به دست آوردن هزینه ها و منابع لازم برای انجام هر یک از موارد فوق، نیاز است که متخصصان و مدیران مربوط زیر فعالیتهای مربوط به هر مورد را نوشته و منابع مورد نیاز (منابع مالی، نفر ساعت مستقیم و غیر مستقیم، سربارها و…) را با استفاده از داده های گذشته شرکت محاسبه کنند. در صورت عدم وجود این داده ها یا تجربه لازم درون شرکت باید از خدمات مشاوران با تجربه و مورد اعتماد استفاده نمود. در صورت داشتن این داده ها می توان پرداخت هزینه های مربوط را از شرکت خارجی درخواست کرد و یا حداقل در قبال انجام آنها از آنها امتیاز گرفت.
به عنوان مثال به دلیل اهمیت خدمات پس از فروش در جلب و راضی نگهداشتن مشتریان نحوه ارایه این خدمات یکی از مسایلی است که در زمینه نمایندگی خارجی مورد بحث قرار می گیرد. برای بحث در این مورد باید اطلاعات مربوط به هزینه های ارایه این خدمات را داشته باشند و حتی اطلاعات مربوط به رقبا در این زمینه را –هر چند به طور تخمینی – داشته باشند. باید توجه داشت که ارایه این خدمات در جلب و راضی نگهداشتن مشتریان بسیار مهم است.
دلیل دیگر برای داشتن اطلاعات درست مربوط به هزینه ها و منابع مورد نیاز برای انچام فعالیتهای مختلف این است که تقسیم کارها بین شرکت مادر و نماینده به درستی صورت می گیرد که باعث انجام کارها به طورارزانتر و بهتر خواهد بود.
یک تجربه در ایران سالها قبل مدیران یک شرکت تولید لوازم ساختمانی (الف) با سابقه چند دهه بر مبنای اطلاعات غلط و قدیمی اعتقاد داشتند که حجم کل بازار ۱۰۰ واحد می باشد. با میزان تولید ۶۰ واحد در سال خود را پیشرو بازار فرض کرده ضمن اینکه بازار را اشباع می دانستند. با این اطلاعات غلط نمایندگان آنها در استانهای مختلف با بیان اینکه بازار کساد است و اشباع شرایط بسیار سختی بر آنها تحمیل می کردند (قیمتهای پایین برای خرید و زمانهای بسیار طولانی برای پرداختهای اعتباری که باید زمان چکهای برگشتی را هم اضافه کرد) و تازه بر سر تولید کننده الف منت هم می گذاشتند. پس از چندی یک سرمایه گزار اقدام به تاسیس کارخانه تولیدی با ظرفیت ۴۰ واحد در سال نموده و به راحتی اقدام به فروش محصولات خود نمود. وقتی مسولان شرکت الف به خود آمدند که موج واردات محصولات بی کیفیت چینی در بازار شروع شد جالبتر اینکه چند نماینده شرکت الف خود اقدام به واردات از چین کردند وهمه این محصولات به فروش می رفتند حال آنکه بر طبق نظر مدیران بازار با ۱۰۰ واحد اشباع بود و نمایندگانشان در استانها می گفتند جنس فروش نمی رود و شما باید تخفیف ها و امتیازات بیشتری بدهید! بعدا تیمی از مشاوران با در نظر گرفتن تغییرات به وجود آمده در بازار (افزایش جمعیت –تغییر الگوی مصرف-افزایش سریع ساخت و ساز ها و…) حجم بازار را حداقل ۲۵۰ واحد تخمین زد که وضعیت پیش امده را توضیح می داد. پس از انجام بررسی ها و جمع آوری اطلاعات در مورد نمایندگانشان در استانهای مختلف متوجه شدند که کالاهای آنها به راحتی و به سرعت فروش می رود و نمایندگان با سواستفاده از اعتبارات و امتیازات بسیار زیاد و اضافی – که در نتیجه نا آگاهی مدیران شرکت به دست آورده بودند – به ساخت وساز و حتی واردات کالاهای مشابه از چین می کردند! در صورتیکه مدیران شرکت الف از اوضاع بازار اطلاع درستی داشتند …. |
یک تجربه در ایران سالها قبل یک شرکت بسیار معتبر بین المللی فعال در زمینه انرژی در صدد برونسپاری فعایتهای مربوط به نقشه کشی با استفاده از نرم افزار اتوکد بود. مدیر شاخه ایران این شرکت –که یک مهندس ایرانی بود- تلاش کرد این فعالیتها را به ایران منتقل نماید وبا توجه به هزینه بسیار کم حقوق و دستمزد در ایران نسبت به کشورهای اروپایی مطمئن بود راضی کردن شرکت مادر به راحتی امکان پذیر خواهد بود. مسوولان شرکت مادر از وی درخواست کردند قیمت تمام شده انجام این فعالیت ها را با در نظر گرفتن تمام هزینه های مستقیم و غیر مستقیم (سر بارها-بیمه ومالیاتهای مستقیم و غیرمستقیم- بهره وری در ایران و…) محاسبه کند. پس از انجام این محاسبات مشخص شد که قیمت تمام شده در ایران حدود ۱.۵ برابر کشور چک –که نهایتا برنده برونسپاری شد- بوده است! |
برخی از هزینه و مشکلات مربوط به ارایه خدمات پس از فروش ۱- تربیت مهندسان و تکنسین های با دانش و کارآمد در زمینه نصب، عیب یابی و تعمیرات به تعداد کافی (بسته به تعداد مشتریان و حوزه جغرافیایی که بایستی پوشش داده شود) ۲- در اختیار داشتن وسایل نقلیه مطمئن و قابل اعتماد برای تیم ها (بسیاری از تاسیسات مشتریان در جاهای دور از دسترس واقع شده و به خودروهای بیابانگرد[۵] نیاز می باشد) ۳- تهیه وسایل و تجهیزات مربوط به نصب، عیب یابی و تعمیرات در سایت به تعداد تیم های تعمیراتی ۴- داشتن قطعات یدکی در انبار (توجه کنید که در صورت نیاز به سفارش از خارج حداقل چندین هفته وقت تلف خواهد شد که برای بسیاری از مشتریان که هزینه از دست دادن تولید و یا عقب افتادن پروژه صدها هزار دلار در روز می باشد – مثلا در صنایع نفت، گاز، پتروشیمی و معدنی – قابل قبول نیست.) ۵- هزینه حق ماموریت و اضافه کار: بسیاری از خرابی ها در غیر ساعات اداری (حتی نیمه شب و تعطیلات که مقدارشان در ایران کم نیست) اتفاق می افتند. ۶- مباحث مربوط به مسوولیت های حقوقی و قراردادی گارانتی و پی گیری دریافت هزینه هایی که تحت پوشش گارانتی نیست. هر یک از موارد فوق هزینه بر بوده و منابع شرکت را مصرف می کند. با داشتن ارقام و اعداد درست و قابل اعتماد می توان شرکت مادر خارجی را قانع کرد که هزینه های مربوطه را بپردازد و یا در قبال آنها امتیازات مورد نظر شما را به شما بدهد. در غیر این صورت شما همواره مجبور به دادن هزینه هایی هستید که نه مشتری و نه شرکت مادر پرداخت خواهند کرد و در صورت تعلل در ارایه آنها -حتی به دلیل کمبود منابع- همه از شرکت شما ناراضی می شوند که نتیجه از دست دادن مشتریان و در نتیجه از دست دادن نمایندگی خارجی- و بدتر از همه تحمل ضررو زیان- خواهد بود. |
اگر در گذشته در هر سطحی مذاکراتی با طرف مقابل داشته اید کل فرآیند را بررسی نموده و درسهای مربوط را مرور کنید. به علاوه اگر اطلاعاتی مربوط به مذاکرات آنها با شرکتهای دیگر موجود است استراتژی هایی که مورد استفاده قرار گرفته –چه موفق یا نا موفق- را بررسی کرده و درسهای مربوط را مدون نمایید تا در تدوین استراتژی از آنها استفاده کنید. به عنوان مثال موارد زیر:
البته باید توجه داشت که میزان اهمیت در اینجا کاملا نسبی است ولی این اطلاعات می تواند به شکل دادن استراتژی های مذاکره موفق کمک بسیاری کند.
فیلیپ کاتلر[۶] واحد تصمیم گیری را بدین ترتیب تعریف می کند:” تمام اشخاص و گروههایی که در فرآیند تصمیم گیری مربوط به مذاکرات شرکت می کنند.”
به عنوان مثال در سازمانهای کوچکتر معمولا تصمیم گیری نهایی به یک نفر (معمولا بنیان گزار و صاحب اصلی) منتهی می شود. در سازمانهای بزرگتر فرایند تصمیم گیری پیچیده تر و به مجموعه ای از کشمکش های درونی که بستگی به فرهنگ و تاریخچه سازمان دارند مرتبط می باشد. فرض کنید که در شرکتی که در زمینه تکنولوژی های پیشرفته کار می کند هر تصمیمی ابتدا در بخش مهندسی بررسی شده ودر صورت مثبت بودن به بخش مالی می رود. در این صورت در مرحله اول راضی کردن نماینده مهندسی مهم است و سپس نماینده مالی.
با داشتن این اطلاعات می توان دریافت چه مسایل و فاکتورهایی برای طرف مقابل مهم است و نهایتا دنبال رسیدن به چه نتیجه ای است. براساس این اطلاعات می توان معلوم کرد بر چه چیزهایی می توان تمرکز کرد وبه عنوان اهرم فشار یا تشویق برای گرفتن امتیاز استفاده نمود. به عنوان مثال اگر تیم طرف مقابل شامل متخصص محیط زیست باشد و یا از شرکتی که در این زمینه تخصص دارد مشاوره می گیرد احتمال اینکه مسایل محیط زیست به طور کلی یا در مورد این سری مذاکرات خاص برایش مهم باشد زیاد است. به طور کلی با بررسی زمینه کاری و تجربیات اعضای تیم مذاکره مقابل و مقایسه آن با موضوع مذاکره می توان تا حد قابل توجهی به مسایل مورد توجه طرف مقابل پی برد. برای اینکار می توان از شبکه های اجتماعی به ویژه لینکداین[۷] و بررسی پروفایل افراد در آنها استفاده کرد.
[۱] Business Plan
[۲] Marketing Plan
[۳] Market Report
[۴] در ضمیمه کتاب الگوهای درست برای گزارشهای فوق الذکر برای علاقه مندان عرضه شده است.
[۵] off-road
[۶] Philip Kotler
[۷] LinkedIn
ما گروهی از مدیران و متخصصان مدیریت، مهندسی، استراتژی و بازاریابی با تجربه بین المللی هستیم که در پی ارتقای سطح دانش کاربردی مدیریت در پهنه صنعت و تجارت کشوریم. در این راه آماده ارایه خدمات در شاخه های کسب وکار گوناگون و صنایع مختلف هستیم.
آدرس: تهران، دهکده المپیک، دانشگاه علامه طباطبایی، دانشکده مدیریت و حسابداری
شماره تماس: ۰۹۱۹۸۳۶۶۳۶۱
ایمیل: Ibc.consulting2020@gmail.com
استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.