مطالعه بخش اول: رفتار مصرف کننده پایدار
ارتباطات بازاریابی، ارتباطات بازاریابی پایدار، بازاریابی سبز، بازاریابی پایداری ، محیط زیست، مسئولیت اجتماعی، حفظ طبیعت، توسعه پایدار، مسئولیت پذیری سازمان ، نقش بازاریابی در پایداری و مسئولیت پذیری سازمان، رفتار مصرف کننده
رفتار مصرف کننده در قلب بازاریابی جای دارد. رفتار خرید مصرف کننده تعیین کننده موفقیت یا شکست محصولات و خدمات جدیدی خواهد بود که براساس عملکرد پایداری خود بازاریابی می شوند. به علت نقش مصرف کنندگان در تعیین ﺗﺄثیرات پایداری طی مراحل استفاده و دفع محصول، رفتار کلی آنها به شدت بر عملکرد پایداری تمام محصولات و خدمات ﺗﺄثیر خواهد داشت. برای بازاریابان پایداری، موفقیت در گرو درک رفتار مصرف کننده طی فرایند مصرف است تا بتوانند استراتژی و آمیخته بازاریابی تدوین کنند که نیازهای مصرف کنندگان را به طور موثرتر (و پایدارتری) نسبت به رقبا برآورده نمایند.
فرایند بازاریابی بر بکارگیری تحقیقات بازار جهت شناسایی مشتریان فعلی و بالقوه شرکت و درک ماهیت، انگیزه ها و رفتار آن ها، بنا نهاده شده است. این کار امکان ارزیابی بازار بالقوه موجود را می دهد و تقسیم آن به گروه هایی از مصرف کنندگان که خصوصیات مشترک دارند را فراهم می سازد. بدین ترتیب توسعه محصولاتی متناسب با بازار و عرضه آنها به بخش های مشخص و متمایز بازار امکان پذیر می گردد.
یکی از باثبات ترین یافته ها در تحقیقات پایداری و رفتار مصرف کننده، وجود عدم ثبات است. حد بالای عدم ثبات میان دغدغه های اکثر مصرف کنندگان راجع به مسائل پایداری و تمایل آنها برای انعکاس این دغدغه ها در رفتارها و انتخاب های مصرفی خود، شناسایی شده است (به این پدیده اغلب شکاف نگرش-رفتار یا قصد-رفتار گفته می شود). علاوه بر این، میان رفتار مصرف کنندگان فردی و مصرف کنندگانی که دغدغه های پایداری خود را در تمام فعالیت های مصرفی خود یا در مورد تمام انواع کالاها و خدمات اعمال می کنند، مشاهده می شود. موضوع مصرف پایدار شامل دامنه گسترده ای از مسائل مجزا است و مصرفکنندگان در انتخاب مسائلی که با آنها احساس نزدیکی کرده و بیشتر از بقیه در رفتار مصرفی خود آنها را رعایت می کنند، تنوع رفتاری بسیار زیادی از خود به نمایش می گذارند. برخی ممکن است مسائل مصرف اخلاقی با محوریت اجتماعی همچون تجارت منصفانه را ترجیح دهند، در حالی که دیگران مسائل زیستمحیطی همچون تولید ارگانیک یا کاهش انتشار کربن را ترجیح خواهند داد. برخی مصرف کنندگان ممکن است دامنه گسترده ای از مسائل اجتماعی- زیستی را در اولویت های خود بگنجانند، در حالی که دیگران ممکن است در مورد یک مسئله خاص مثل خشونت در قبال حیوانات حساسیت زیادی داشته باشند.
به همین صورت، یک یافته مشترک در تحقیقات مربوط به مصرف پایدار وجود دارد که عبارتست از این که حتی مصرف کنندگانی که دارای دغدغه های زیادی در این حوزه هستند، معمولاً علایقی دارند که در مقابل اثر دغدغه های آنها نسبت به مسائل پایداری مصون هستند. مک دونالد و اوتز نوع خاصی از مصرف کنندگان را شناسایی کرده اند که آن ها را “مستثنی کنندگان”[۲] نام نهاده اند، این مصرف کنندگان معمولاً در طیف گسترده ای از رفتارهای خود، مسائل پایداری را لحاظ می کنند، ولی یک حیطه (مثل سفرهای خارجی توسط هواپیما) برایشان استثناء به شمار می آمده و به طور موثری منافع پایداری حاصل از رفتارهای دیگر آنها را خنثی می کند. این یافته توسط یک مطالعه گسترده از سوی دفتر تحقیقات بازاریابی بریتانیا ﺗﺄیید شد. این مطالعه حاکی از این امر است که یک بخش از بازار شامل بریتانیایی های بزرگسالی بود که قوی ترین نگرش ها و رفتارهای زیست محیطی را دارا بودند و فقط ۳/۱ درصد از کل جمعیت را تشکیل میدادند، همچنین آنها گروهی محسوب می شدند که بیشترین تعداد مسافرت با هواپیما را داشتند (در مقایسه با ۱۲درصد از کل جمعیت بزرگسال بریتانیا، ۱۹درصد از افراد این گروه در طی ۱۲ ماه گذشته حداقل ۳ پرواز رفت و برگشت داشته اند).
هرچند که رویکرد متداول در بازاریابی پایداری به دنبال درک انواع مختلف مصرف کنندگان براساس نوع دغدغه های پایداری آنها بوده است، یک رویکرد جایگزین می تواند تلاش برای درک انواع مختلف بسترهای مصرف پایدار باشد. این کار با استفاده از “ماتریس ادراک خرید” که در شکل ۱ نشان داده شده است، قابل انجام است. ماتریس مذکور در پی توضیح عدم ثبات در رفتار مصرف کننده در مرحله خرید و همچنین توضیح موفقیت و شکست استراتژی های بازاریابی پایدار مختلف در گذشته، از طریق تمایز قائل شدن میان انواع خریدهای پایداری در دو بعد است:
مضامین این ماتریس برای بازاریابان از دو طریق مفید واقع می شود. اول این که به جای یک دیدگاه محصول محور از کیفیت و عملکرد پایداری، یک دیدگاه مصرف کننده محور از انواع سازش های لازم از سوی مصرف کننده را دنبال کرده، و به بررسی این مسئله می پردازد که آیا محصول یا خدمت اعتماد مصرفکنندگان را برمی انگیزد یا خیر. دوم این که، ماتریس مذکور به بازاریابان، یک استراتژی ساده دو شاخه ای ارائه می کند که به کمک آن می توان بازاریابی موفقیت آمیز محصولات و خدمات پایدار را دنبال کرد: کاهش سازش هایی که باید از سوی مصرف کننده صورت گیرد و ایجاد اطمینان در مصرف کنندگان نسبت به ارزش و منافع انتخاب گزینه های مصرف پایدار.
خصوصیات دیگری از انواع مختلف خرید یا سایر رفتارهای مصرف نیز وجود دارد که می توانند بر تمایل و توانایی مصرف کنندگان در انعکاس دغدغه های اجتماعی و زیست محیطی خود در رفتارشان، ﺗﺄثیرگذار باشند؛ از جمله می توان به این موارد اشاره کرد:
برای بازاریابان پایداری، درک این مسئله حائز اهمیت است که مصرف کنندگان در رفتار مصرفی خود به محصولات و خدماتی که از لحاظ این ابعاد با یکدیگر تفاوت دارند، پاسخ هایی متفاوت می دهند. فردی که از روی عادت در مصرف روزمره خود گزینه های پایدار را انتخاب می کند، در هنگام خرید یک کالای پیچیده، با ارزش بالا که خرید آن بهطور مکرر صورت نمیگیرد (مثلاً خانه) ممکن است به همین شکل رفتار نکند. مرحله خرید در فرایند مصرف ممکن است تحت ﺗﺄثیر عوامل موقعیتی دیگری مثل فشار زمانی، خرید همراه دیگران یا به تنهایی، و محیط خرید قرار بگیرد، که در مورد کالاهای مصرفی با سرعت گردش بالا[۵] (FMCG) محیط خرید شامل محیط خرده فروشی و احساس و تجربه کلی خریدار از خرده فروشی می شود. خرده فروشان می توانند از نور، موسیقی یا حتی نمایشگرها برای ایجاد محیطی که مردم را ترغیب به صرف زمان و پول بیشتری در فروشگاه های آنها می کند، استفاده کنند. رفتار در مرحله پس از استفاده نیز می تواند تحت ﺗﺄثیر عواملی ساختاری باشد همچون: دسترسی به خدمات بازیافت، دسترسی به کانالهای بازفروش و وجود سازمانهای خیریه جهت فراهم شدن فرصت استفاده دوباره.
منبع: کتاب “نقش بازاریابی در پایداری و مسئولیت پذیری سازمان“
[۱] Sustainable Consumption
[۲] Exceptors
[۳] Degree of compromise
[۴] Degree of confidence
[۵] Fast-Moving Consumer Goods
ما گروهی از مدیران و متخصصان مدیریت، مهندسی، استراتژی و بازاریابی با تجربه بین المللی هستیم که در پی ارتقای سطح دانش کاربردی مدیریت در پهنه صنعت و تجارت کشوریم. در این راه آماده ارایه خدمات در شاخه های کسب وکار گوناگون و صنایع مختلف هستیم.
آدرس: تهران، دهکده المپیک، دانشگاه علامه طباطبایی، دانشکده مدیریت و حسابداری
شماره تماس: ۰۹۱۹۸۳۶۶۳۶۱
ایمیل: Ibc.consulting2020@gmail.com
استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.