از مدل های ذهنی تا مدل های تصمیم گیری – بخش اول
چرا مهندسی بازاریابی – بخش دوم
بازاریابی، مهندسی بازاریابی، مدل های ذهنی، مدل های تصمیم گیری، بازاریابی ذهنی، استراتژی، مدل های تصمیم گیری بازاریابی
مدل های تصمیم گیری یک دسته خاصی از مدل های است که پایه های را برای مهندسی بازاریابی فراهم می کند، به همان روشی که یک اسکلت، ساختاری را برای بدن انسان فراهم می کند. ما ابتدا یک مدل کلی را تعریف کرده و سپس آنچه معنی مدل تصمیم گیری است را به وضوح بیان می کنیم.
یک مدل، یک تجسم دارای سبک از واقعیت است که راحت تر می توانیم به آن بپردازیم و هدف خاصی را جستجو کنیم تا اینکه واقعی باشد. ابتدا واژه های کلیدی را در این تعریف بررسی می کنیم:
دارای سبک: مدل ها واقعیت را کاملاً جذب نمی کنند اما فقط روی چند جنبه متمرکز می شوند. آنها تصویرها یا مقیاس های پدیده ها و سیستم های دنیای واقعی را ساده می کنند.
تصویر: یک مدل تنها یک قیاس مناسب است که ممکن است شباهت کمی در ویژگی های فیزیکی واقعیتی که سعی در جذب آن دارد را ایجاد کند.
هدف خاص: مردم مدل ها ی را ایجاد می کنند که اهداف ذهنی خاصی دارد. نقشه نگاران، نقشه های جاده ای را فراهم می کنند که شما می توانید شما در آن یک جاده را از ابتدا تا انتها ببیند و زمان و فاصله بین مکان ها یا یک پلان را در یک مسافرت طولانی تخمین بزنید و آنها را برای تنظیم بحث های مالی یا کشاورزی طراحی محصول، طراحی نمی کند. همچنین، مدل سازان، مدل های تصمیم گیری بازاریابی را طراحی می کنند تا برخی جنبه ها را مورد تأکید قرار دهند و برخی را نادیده بگیرند. هدف از مدل بازاریابی می تواند فهم یا تأثیر گذاری انواع خاصی از رفتارها در بازار باشد تا طراحی را بهبود بخشیده و پیش بینی در رابطه با موضوع خاص بازاریابی را بهتر سازد یا ارتباط در یک شرکت را در مورد مسئله خاص بازاریابی تسهیل کند.
این کتاب در مورد دسته خاص از مدل هاست که مدل های تصمیم گیری بر هم کشی نامیده می شوند. این ها مدل های کامپیوتری هستند که می توان آن را به موقعیت خاص تصمیم گیری توسط یک مدیر تعمیم داد و سفارشی کرد. آن ها یک محیط آموزشی شبیه سازی شده فراهم می کنند که در آن مدیر می تواند به صورت متقابل پیامدهای عملکرد های مختلف ار بررسی کند، در حالیکه از هزینه، خطر و بازگشت ناپذیری دنیای واقعی جلوگیری می کند. چنین مدل هایی ابزاری برای ذهن هستند و به مدیران کمک می کنند تا از داده های عینی و ذهنی برای پشتیبانی از تصمیم شان استفاده کنند.
مدل های تصمیم گیری توصیف شده در این کتاب با بیانیه های روشن هدف، فرض، متغیرها و ارتباطات بقیه درهم آمیخته است.
یک مدل تصمیم گیری، هدفی دارد که به خوبی تعریف شده است، که دلیل ساختار آن را نشان می دهد و محدوده کاربردی آن را در بر می گیرد.
فرض ها، متن یا چهارچوب یک مدل را فراهم می کنند. برای مثال یک مدل برای ارزیابی بودجه تبلیغات یک محصول، باید شامل فرض های زیر باشد:
تمام مدل ها فرض های دارند که واضح و مبهم می تواند باشد و بر خلاف مدل های ذهنی، که در این مدل های تصمیم گیری لازم است که این فرض ها واضح باشند. این وضوح به مدیران اجازه می دهد که به صورت واضح تری، پیامدهای تغییر فرض ها را ارزیابی کنند و برای آنها یک معنی ارتباطی و تسهیم فرضیات با دیگران در سازمان فراهم کنند.
متغیرها: جنبه هایی از پدیده بازاریابی هستند که ثابت نیست. در یک سیستم بازاریابی، بسیاری موارد می تواند تغییر کند: فروش شرکت، احتمال اینکه مشتری کالای جدید را خریداری کند، الگوهای شغلی که فروشنده ها به کار می گیرند و تراکم رقابتی. ما سه نوع متغیر داریم: متغیرهای قابل کنترل آنهایی هستند که شرکت کنترل می کند، مثل سطح تبلیغات و ویژگی محصول که در محصول جدید اعمال می شود. متغیرهای غیر قابل کنترل آنهایی هستند که تحت کنترل دیگر بازیکنان بازار هستند مثل فروشندگان و رقبا. متغیرهای محیطی، متغیرهای غیر قابل کنترلی هستند که تحت کنترل هیچکدام از بازیکنان در سیستم بازار نیستند. همه این متغیرها، قابل کنترل، غیر قابل کنترل و محیطی همگی تحت عنوان متغیرهای مستقل یا ورودی هستند. در مقایسه، متغیرهای وابسته یا خروجی آنهایی هستند ارزش هایشان با مجموعه ای از متغیرهای مستقل مشخص و تعیین شده است.
روابط بین متغیرها، براساس تئوری های بازریابی و بینش های مدیریتی، مشخص می کند که چطور تغییرات یک متغیر بر متغیر دیگر تأثیر می گذارد.
مدل های کلامی، گرافیکی و ریاضی – بخش چهارم
مدل های تصمیم گیری توصیفی و اصولی (مهندسی بازاریابی – بخش پنجم)
مزیت های استفاده از مدل های تصمیم گیری (مهندسی بازاریابی – بخش ششم)
ما گروهی از مدیران و متخصصان مدیریت، مهندسی، استراتژی و بازاریابی با تجربه بین المللی هستیم که در پی ارتقای سطح دانش کاربردی مدیریت در پهنه صنعت و تجارت کشوریم. در این راه آماده ارایه خدمات در شاخه های کسب وکار گوناگون و صنایع مختلف هستیم.
آدرس: تهران، دهکده المپیک، دانشگاه علامه طباطبایی، دانشکده مدیریت و حسابداری
شماره تماس: ۰۹۱۹۸۳۶۶۳۶۱
ایمیل: Ibc.consulting2020@gmail.com
استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.