جهانی شدن، استراتژی، نیمه جهانی شدن، استراتژی، کتاب نیمه جهانی شدن و بازتعریف استراتژی، محمدرضا کریمی علویجه، بازتعریف استراتژی، مدیریت جهانی، استراتژی های جهان شمول، بازرگانی بین الملل
این روزها حتی شرکتهایی که تجربه موفقیت جهانی چشمگیری دارند، در آرزوی رستاخیزجهانیشدن هستند (و به همین دلیل ریسک کرده و خود را به خطر میاندازند). در مقایسه با سایر شرکتها، شرکت کوکاکولا به نسبت بیشتری در تجارت جهانی حضور داشته و مالک یکی از با ارزش ترین نام تجاری جهان است. سودآوری این شرکت در خارج از کشور نسبت به داخل کشور، بیشتر است. تا اواخر دهه ۹۰ میلادی، شرکت کوکاکولا نمونه ممتاز مدیریت جهانی نامیده میشد. اما پس از آن زمان، از اوج و شکوه سابق خود افول کرد و هنوز هم درصدد رسیدن مجدد به آن نقطه اوج است. در ادامه لازم است به سابقه مدیران شرکت کوکاکولا پرداخته و اقداماتشان را مورد بررسی قرار دهیم.
شرکت کوکاکولا در سال ۱۸۸۶ میلادی تأسیس شد و اولین تجارت خارجی خود را در سال ۱۹۰۲ در کوبا انجام داد. در همان سال (۱۹۰۲) رقیب اصلی کوکاکولا، شرکت پپسی کولا تأسیس شد. تا سال ۱۹۲۹ کوکاکولا در هفتاد و شش کشور در سرتاسر جهان به فروش میرسید، یعنی ۵ سال پیش از اینکه شرکت پپسی کولا اولین تجارت خارجی خود را در کانادا آغاز کند. حضور جهانی شرکت کوکاکولا در جنگ جهانی دوم نیز پررنگ بود، و سیاست دولت، عرضه نوشیدنی بدون الکل برای سربازان آمریکایی در خارج از مرزها بود. همچنین در آن زمان، کوکاکولا معاف از قانون احتکار شکر در زمان جنگ شد و ۶۳ کارخانه در سرتاسر جهان تاسیس کرد. پس از جنگ جهانی دوم، کوکاکولا تجارت جهانی خود را با مدیریت رابرت وودراف[۱] ادامه داد. وودراف، مدیریت کوکاکولا را از اوایل دهه ۱۹۲۰ تا اوایل دهه ۱۹۸۰ میلادی به دست گرفت. او میگفت: “باید کوکاکولا در هر کشوری در جهان وجود داشته باشد. ما باید در هر جایی حتی قبل از مبلغان مسیح حضور داشته باشیم. این سرنوشت کوکاکولا است که وارث زمین باشد”.
علیرغم چنین ایمان راسخی[۲] که بهعنوان استعمار کوکاکولا نیز به آن استناد میشود، در آن دوره استراتژی کوکاکولا بهصورت چندمحلی باقیماند. فعالیت های محلی کوکاکولا کموبیش بهصورت مستقل اداره میشد. هدف اصلی آنان حمایت از شبکهای بالغ بر ۱۰۰۰ کارخانه بطریسازی بود که در آن تعداد کارکنان بیش از ۵۰ برابر کارکنان استخدام شده درشرکت مادر بودند و اکثر فعالیتها بهوسیله سیستم کوکاکولا اداره میشد.
روبرتو گویزوتا[۳] در سال ۱۹۸۱ مدیریت شرکت کوکاکولا را بر عهده گرفت و روند رو به جلو تجارت خارجی مدیر قبلی، یعنی وودراف، در بازارهای بینالمللی را ادامه داد. اما تغییراتی نیز در مدیریت پیشین اعمال کرد. گویزوتا در زمان مدیریت خود سعی کرد با ایجاد فشار بیشتر، شرکت کوکاکولا را جهانی سازد. استراتژی گویزوتا منبعث از این مفهوم بود که تنها تفاوت اساسی میان بازارها در ایالات متحده و بازارهای سایر کشورها آن است که میانگین سطح نفوذ در بازار خارج از کشور پائینتر است. او طی یک سخنرانی بیان کرد: “اکنون، مردم ایالات متحده بیشتر از هر نوشیدنی دیگری، حتی آب معدنی، نوشیدنیهای گازدار و بدون الکل مینوشند. اگر بخواهیم از فرصتهایمان بیشترین بهره را ببریم، در آینده نزدیک شاهد خواهیم بود که این موج یکی پس از دیگری بازارهای جهانی را درنوردد”.
هسته اصلی چنین اعتقادی که بر مبنای شباهتهای میان کشورها بود، به استراتژی جهانی انجامید که بر رشد بینالمللی، تولید در مقیاس اقتصادی[۴]، تابعیت نداشتن (از کشور خاص)[۵]، حضور در همه جا به صورت همزمان[۶] و تمرکز به همراه استانداردسازی تاکید داشت:
تأکید بر تمرکز و استانداردسازی، جهتگیری مشخصی در استراتژی شرکت تحت عنوان “یک محصول برای همه” ایجاد کرد. با این حال، در آن زمان افراد اندکی مخالفت خود را با این استراتژی اعلام کردند. شرکت کوکاکولا در سالهای ۱۹۹۵، ۱۹۹۶ و ۱۹۹۷ در مجله خبری فورچون، به عنوان تحسین برانگیزترین شرکت ایالات متحده معرفی شد. در طول مدت شانزده ساله مدیریت گویزوتا، سهام بازار کوکاکولا از ۴ میلیارد دلار به ۱۴۰ میلیارد دلار افزایش یافت. این دستاوردهای چشمگیر، منعکس کننده تواناییها و پشتکار گویزوتا در بهرهبرداری از فرصتها و همچنین حسابداری مبتکرانه او در خرید و فروش محصولات بود. او تاکید زیادی بر رویکرد “یک محصول برای همه” داشت و همین مسئله از دیدگاه جانشین بعدی او، با زیادهروی هایی همراه بود.
هنگامی که بهطور ناگهانی در سال ۱۹۹۷، گویزوتا درگذشت، مدیر ارشد مالی گویزوتا، جایگزین او شد. این مدیر جدید، استراتژی جدیدی را ابداع کرد و در آن تولید کنندههای بطری را خریداری کرد و آنها را به شعب وابسته کوکاکولا فروخت و سود بهدست آمده را درآمد عملیاتی در نظر گرفت. این کار بر سودآوری متمرکز شرکت اثر مثبتی داشت. آیوستر و گویزوتا درباره رشد نامحدود بینالمللی، دیدگاه مشترکی داشتند. اولین نامه او به سهامداران کوکاکولا با این عنوان بود “کسب و کاری در دوران طفولیت خود”[۱۱] و در بخشی چنین عنوانی داشت “چرا یک میلیارد (خدمات روزانه کوکاکولا) آغاز کار ماست؟ باید به ۴۷ میلیارد دیگر هم بیاندیشیم”. آیوستر به سایر عناصر استراتژی جهانی گویزوتا نیز وفادار ماند و هنگامیکه گزارشگر از وی پرسید که آیا کوکاکولا رویه خود را تغییر خواهد داد، او پاسخ داد: “ما در مسیر آینده خود نه به چپ حرکت میکنیم نه به راست”.
اما استراتژی آیوستر در ادامه مسیر قبلی، خیلی زودبه بنبستهایی رسید که اکثر آنها به روند تقاضا مربوط میشد. تقریبا از روزی که آیوستر در دفتر خود با دو بازار اصلی و بزرگ کوکاکولا در خارج از کشور یعنی برزیل و ژاپن جلسه داشت، اقتصاد جهانی به شدت اُفت کرد. بحران مالی آسیا نیز که پیشتر درباره آن صحبت کردیم، باعث شد تا در سال ۱۹۹۸ این وضعیت وخیمتر شود. تولید در روسیه در سال ۱۹۹۹ با ۵۰ درصد ظرفیت انجام میشد. تحلیل گرانی که قبلا سهام کوکاکولا را بهدلیل حضور جهانی آن بسیار با ارزش میدانستند، اکنون این فراگیری جهانی را دلیل اصلی سقوط او می دانستند.
آیوستر نارساییهای بوجود آمده در فرایند رشد جهانی را عقبنشینیهای کوتاه مدت خواند و از این که رشد حجمی ۸-۷ درصدی را که در زمان گویزوتا شروع شده بود (و نتیجه بخش هم بود) قطع کند، امتناع کرد. اما در اواخر سال ۱۹۹۹، ارزش سهام کوکاکولا بهدلیل همین مشکلات از اوج خود به تقریبا ۷۰ میلیارد دلار کاهش پیدا کرد. از جمله این مشکلات، از بین رفتن رابطه شرکت کوکاکولا با دولتها بهخصوص در اروپا و تولیدکنندگان بود. مسئولین در اتحادیه اروپا در برابر تلاشهای نمایندگیهای اصلی کوکاکولا برای اکتساب سایر شرکتهای تولیدکننده نوشیدنیهای بدون الکل مانند اورنجینا[۱۲] و کادبری[۱۳]، مقاومت کردند و همچنین در فرانسه و بلژیک نیز به دلایل آلودگی، فعالیتهای کوکاکولا متوقف شد. ادامه فعالیت برای تولیدکنندگان کوکاکولا نیز طاقتفرسا شد. تولیدکنندگان در بسیاری از نقاط جهان، تحت فشارهای اقتصادی جهانی و فشارهای وارد از سوی کوکاکولا قرار گرفتند. تا اینکه سرانجام، آخرین اقدام آیوستر یعنی افزایش قیمت پایه محصولات به میزان ۶/۷ درصد فشار زیادی بر هیأت مدیره کوکاکولا وارد کرد که در نتیجه سبب شد تا آیوستر را اخراج کنند.
این مطلب ادامه دارد…
[۱]. Robert Woodruff
[۲]. Triumphalism
[۳]. Roberto Goizueta
[۴]. Scale Economies
[۵]. Statelessness
[۶]. Ubiquity
[۷]. Growth Fever
[۸]. Edge Creative
[۹]. Douglas Ivester
[۱۰]. Staying the Course
[۱۱]. A Business in its Infancy
[۱۲]. Orangina
[۱۳]. Cadbury
ما گروهی از مدیران و متخصصان مدیریت، مهندسی، استراتژی و بازاریابی با تجربه بین المللی هستیم که در پی ارتقای سطح دانش کاربردی مدیریت در پهنه صنعت و تجارت کشوریم. در این راه آماده ارایه خدمات در شاخه های کسب وکار گوناگون و صنایع مختلف هستیم.
آدرس: تهران، دهکده المپیک، دانشگاه علامه طباطبایی، دانشکده مدیریت و حسابداری
شماره تماس: ۰۹۱۹۸۳۶۶۳۶۱
ایمیل: Ibc.consulting2020@gmail.com
استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.