استراتژی های بازاریابی پایدار از طریق دو مفهوم مرتبط به هم تدوین و پیاده سازی می شوند: (۱) مدیریت یکپارچه ضایعات[۱] (IWM) و (۲) طراحی برای محیط زیست[۲] (DFE). سلسله مراتب مدیریت یکپارچه ضایعات، منبع انواع بنیادی استراتژی هایی است که دنبال خواهند شد؛ DFE فرایندی است که از طریق آن، استراتژی های بازاریابی پایدار تدوین و پیاده سازی می شوند.
ارتباطات بازاریابی، ارتباطات بازاریابی پایدار، بازاریابی سبز، بازاریابی پایداری، مدیریت بازاریابی پایدار، محیط زیست، مسئولیت اجتماعی، حفظ طبیعت، توسعه پایدار، مسئولیت پذیری سازمان ، نقش بازاریابی در پایداری و مسئولیت پذیری سازمان، استراتژی بازاریابی پایدار
دو سطح اول سلسله مراتب IWM، متناظر با طراحی استراتژی های خودانگیخته بازاریابی پایدار هستند که عبارتند از: (۱) اجتناب از آلودگی[۳] (P2) و (۲) تحصیل منابع[۴] (R2). هرکدام از آن ها در بخش های بعدی به عنوان زیرمجموعه هایی از رویکردهای خودانگیخته پایدار، که از طریق DFE عملی می شوند، ارائه شده است. لیکن سومین سطح از سلسله مراتب IWM یعنی محل دفع[۵] TD، به خودی خود به عنوان یک استراتژی در نظر گرفته نمی شود. بلکه بیشتر به عنوان یک واقعه/ گزینه از پیش تعریف شده، مطرح شده است، که در اقتصاد پایدار آینده باید به حداقل برسد. هدف، از رده خارج کردن تدریجی TD و طرح P2 و R2 به عنوان رویکرد عملیاتی استاندارد برای کسب و کارها و مشتریان است.
اصطلاح طراحی برای محیط زیست از رشته های طراحی صنعتی و مهندسی محصول، ﻧﺸﺄت گرفته است، که در آن تمرکز فرایند طراحی بر ایجاد مجموعه ای از ویژگی های بوم شناختی مثبت در محصولات تعریف شده است. لیکن استراتژی بازاریابی شامل چیزی بیش از تصمیم گیری در مورد محصولات است، و شامل تصمیمات مرتبط به هم در مورد آمیخته بازاریابی است که معرف اعمال مشخصی هستند که به صورت تجمیعی و با ارضای نیازهای مصرفی، بر میزان مصرف منابع و ضایعات حاصله، ﺗﺄثیر می گذارند. بنابراین کلید کاهش عامل فنآوری (T) در معادله ﺗﺄثیر زیست محیطی (I)، حصول اطمینان از این مسئله است که تمام عناصر آمیخته بازاریابی مورد ﺗﺄئید DFE هستند.
آمیخته بازاریابی یک شرکت نماینده تصمیماتی است که نشان می دهند مدیران چگونه یک وضعیت مشخص را تفسیر و آنها را به اقدامات خاص بازاریابی ترجمه کرده اند. تصمیمات مربوط به آمیخته بازاریابی علت وجودی یک شرکت هستند. هر عنصر آمیخته بازاریابی نماینده مجموعه ای از تصمیمات تخصصی است که یا بازتاب یک نقش مستقیم در ایجاد ضایعات و یا یک نقش تسهیل کننده در فرایند مبادله است. به دلیل این که تصمیمات مربوط به محصول و کانال توزیع، شامل فرایندهای فیزیکی ساخت، جابجایی و انبارکردن محصول هستند، این دو عنصر دارای رابطه ای مستقیم با ایجاد ضایعات هستند. از سوی دیگر، تصمیمات مربوط به ارتباطات، اطلاعات بازار را ارائه می کنند، و تصمیمات قیمت گذاری، بازتاب ارزش مبادله از لحاظ نوع (مثلاً مالکیت در مقابل لیزینگ) و شروط فروش (مانند تخفیف ها، سهمیه ها، زمانبندی پرداخت) هستند. بنابراین تصمیمات مربوط به ارتباطات و قیمت گذاری هر دو تسهیلکننده فرایند مبادله هستند.
تحت رویکرد DFE، بازاریابان پایدار ابتدا باید به درکی جامع از چگونگی ایجاد ضایعات و پیشگیری از آن در سیستم های چرخه عمر محصول دست یابند، تا بتوانند تصمیماتی در حوزه های محصول و توزیع بگیرند که نتیجه اش تعدیل ﺗﺄثیرات اکوسیستمی خواهد بود. سپس می توان تصمیمات مربوط به ارتباطات و قیمت گذاری را براساس اقدامات زیست محیطی صورت گرفته و اطلاعاتی گردآوری شده درحوزه های طراحی محصول و شبکه های کانال های توزیع، گرفت. هدف از بررسی تمام عناصر آمیخته بازاریابی براساس فرایند DFE، افزایش احتمال ارائه محصولات مطابق با محیط زیست و رضایت بخشی برای مشتریان و کسب و کارها در بازار است.
این مطلب ادامه دارد…
منبع: کتاب “نقش بازاریابی در پایداری و مسئولیت پذیری سازمان“
[۱] Integrated Waste Management (IWM)
[۲] Designe-for-Envirenment (DFE)
[۳] Pollution Prevention (P2)
[۴] Resource Recovery (R2)
[۵] Terminal Disposal (TD)
ما گروهی از مدیران و متخصصان مدیریت، مهندسی، استراتژی و بازاریابی با تجربه بین المللی هستیم که در پی ارتقای سطح دانش کاربردی مدیریت در پهنه صنعت و تجارت کشوریم. در این راه آماده ارایه خدمات در شاخه های کسب وکار گوناگون و صنایع مختلف هستیم.
آدرس: تهران، دهکده المپیک، دانشگاه علامه طباطبایی، دانشکده مدیریت و حسابداری
شماره تماس: ۰۹۱۹۸۳۶۶۳۶۱
ایمیل: Ibc.consulting2020@gmail.com
استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.