پیشنهاد می شود قبل از مطالعه این بخش، بخش های قبلی این مقاله را از طریق لینک های زیر مطالعه نمائید:
استراتژی دیجیتال (بخش اول – بخش دوم – بخش سوم – بخش چهارم (موردکاوی ۱) –بخش پنجم)
مدل کسب و کار دیجیتال (بخش اول – بخش دوم – بخش سوم)
یک مدل اقتصادی نوین را روی مدل قدیمی سوار نکنید
مدل های اقتصادی ـ یا به تعبیر دیگر شیوه های پول سازی ـ کم و بیش ماندگار و پاینده هستند. آنچه تغییر کرده، رشد افسارگسیخته و انبوه داده ها و تکنولوژی است که این قدرت را دارد که جریان سودآوری موجود یا طرز نگرش نسبت به مشتری را وارونه کند و به صحنه ی رقابت آرایش دیگری بدهد. کارآفرینان به جستجوی نسخه های دیگری از مدل های موجود ادامه می دهند. سه مدل اصلی که رونق می یابند این ها هستند:
در بسیاری از کسب وکارها این مدلهای سه گانه اغلب به هم مرتبط و پیوسته اند، و این ارتباط و به هم پیوستگی گاه به لطف جریان اطلاعات و تکنولوژی زیربنایی بسیار تنگاتنگ است. برای مثال، اوبر کسب و کاری از مدل خدمت آنی است که بر پلتفرمی متشکل از مسافران و رانندگان بنا شده است.
این مدل های اقتصادی نو اغلب فرایندهای عملیاتی جدید یا تجربه ی مشتری جدید می طلبند. این را در نظر بگیرید که یک کسب و کار خدمت آنی به طور هفتگی یا روزانه با تفاوت در ارزش ملموس خود روبرو است. خریدهایی که قبلاً هر پنج سال یکبار انجام می شد، مثل خرید خودرو، حالا جای خود را به تصمیم های روزانه داده است ـ امروز با اوبر مسافرت کنم یا با لیفت. در جهان امروز که جهان خدمات رسانی به مشترکین است، هر تعامل با مشتری فرصتی است که او را به تحسین وا دارید و برای یک عمر مشتری خود کنید یا او را برای همیشه از دست بدهید. مدل های خدمت رسانی آنی مستلزم آنند که شرکت هر روز مشتریان خود را از نو به دست بیاورد.
این فرایند به شدت در تنوع گسترده ای از کسب وکارهای ابربنیاد (cloud-based) که تکنولوژی ها و ابزارها و محصولات را بهعنوان خدمات، از طریق شبکه آنهم اغلب به صورت دیجیتالی، به مشتری تحویل می دهند به کار می آید. حتی بومیان دیجیتال مثل پلوتون تحول بیشتری به سوی این مدل داشته اند. وقتی پلوتون به راه افتاد مشتریان در ازای دوچرخه و تحویل دوچرخه بیش از دو هزار دلار پرداخت می کردند ($۲,۲۴۵) و مبلغ کمی هم برای اشتراک ماهانه می دادند ($۳۹). این شرکت مدل خود را به سرعت تغییر داد و از پاییز سال جاری این ضابطه را پیاده کرد که مشتری جدید بتواند با پرداخت مبلغ صد و پنجاه دلار برای یک ماه دوچرخه داشته باشد؛ آن سیونه دلار هزینه ی اشتراک هم به جای خود! پس شرکت، خود را به مدل خدمات رسانی آنی نزدیکتر کرد.
شرکت های فعال سنتی که علیه این مدل ها می جنگند خواهند گفت: تهدیدی که متوجه کسب و کار شما است یک چیز فیزیکی و واقعی است. در پاسخ باید گفت پلتفرم های موفق در بسیاری از صنایع بر مبنای دینامیک «برنده بیشترین سود/ سهم را می برد» (winner-takes-most) کار می کنند. در واقع از ده شرکتی که در صدر ارزش آفرینی در دنیا هستند هفت شرکت بر پلتفرم ها قرار دارند. از این گذشته، شورشیان [شرکت های دیجیتالی که بر علیه شرکت های سنتی می شورند] اغلب انگیزه های استراتژیک مختلفی دارند. در یک صنعت کسب درآمد می کنند، به صنعت دیگری می روند تا ارتباط با مشتری را گسترش دهند، یا چه بسا به سرمایه گذاری مخاطره آمیزی دست بزنند و بر سر کسب مشترکین بیشتر، به قیمت از دست دادن سود، با دیگران رقابت کنند. رقبای جدید، به ویژه آنها که مدل های رایگانشی (freemium) را استفاده می کنند ممکن است خدمات و محصولات خود را به قیمتی به مشتری عرضه کنند که شرکت های سنتی هیچ سودآوری بلندمدتی را در آن متصور نیستند. برای شرکت های سنتی، مانع اصلی در راه نوآوری در این زمینه، بسیج کردن سازمان در جهت ایجاد کسب وکار جدیدی است که شرایط اقتصادی اش از کسب و کار فعلی ضعیف تر است.
پاسخ چیست؟ برای تازه کارها، راه حل در این نیست که مدل اقتصادی جدید را بر کسب و کار سنتی سوار کنند. مدل جدید فشار بسیار شدیدی بر همه ی جنبه ها و ابعاد کسب و کار موجود می آورد زیرا کسب و کار موجود با خدمات رسانی و ایجاد تجربه ی خاصی برای مشتری سازگار شده و فرایندهای عملیاتی اش همه در آن راستا جهت دهی شده اند.
تیم های رهبری و هیئت مدیره ها برای تمرکز بر موضوع باید چند سوال اساسی از خود بپرسند:
بخش بعدی:
فرآیندهای عملیاتی در مدل کسب و کار دیجیتال
منبع: www.weforum.org
مترجم: سجاد اصغری خواه
ما گروهی از مدیران و متخصصان مدیریت، مهندسی، استراتژی و بازاریابی با تجربه بین المللی هستیم که در پی ارتقای سطح دانش کاربردی مدیریت در پهنه صنعت و تجارت کشوریم. در این راه آماده ارایه خدمات در شاخه های کسب وکار گوناگون و صنایع مختلف هستیم.
آدرس: تهران، دهکده المپیک، دانشگاه علامه طباطبایی، دانشکده مدیریت و حسابداری
شماره تماس: ۰۹۱۹۸۳۶۶۳۶۱
ایمیل: Ibc.consulting2020@gmail.com
استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.