منبع: MIT
در این مطلب ۱۰ تا از برترین تکنولوژی های سال ۲۰۲۱ از نگاه MIT ذکر شده است. برخی، مانند واکسن های mRNA، در حال حاضر زندگی ما را تغییر داده اند، در حالی که برخی دیگر هنوز چند سال دیگر لازم است تا به بلوغ برسند. در زیر، توضیحی مختصر از هر کدام از تکنولوژی ها ارائه شده است و در آینده هر کدام مفصل تر در یک مطلب با جزئیات کاملتر شرح داده خواهد شد. امیدواریم لذت ببرید و با دوستان خود به اشتراک بگذارید.
بعد از همه گیری کووید-۱۹ چندین شرکت بیوتکنولوژی به سرعت به mRNA به عنوان راهی برای تولید واکسن احتمالی روی آوردند. در اواخر دسامبر ۲۰۲۰، زمانی که بیش از ۱.۵ میلیون نفر در سراسر جهان بر اثر کووید ۱۹ جان خود را از دست داده بودند، واکسن های در ایالات متحده تأیید شد که مبتنی بر mRNA بودند.
واکسن های جدید کووید مبتنی بر تکنولوژی است که قبل از این در درمان استفاده نشده بود و می تواند صنعت داروسازی را دگرگون کند و منجر به واکسن علیه بیماری های مختلف عفونی از جمله مالاریا شود و اگر ویروس کرونا همچنان در حال جهش باشد، واکسن mRNA را می توان به راحتی به به سرعت اصلاح کرد. mRNA همچنین نویدبخش بزرگی برای اصلاح ژن ارزان در بیماری سلول داسی شکل و HIV و همچنین برای کمک به برند در مقابله با سرطان است.
مدل های رایانه ای بزرگ به زبان طبیعی که نوشتن و صحبت کردن را یاد میگیرند، گامی بزرگ در جهت هوش مصنوعی است که می تواند جهان را بهتر درک کرده و با آن تعامل داشته باشد. GPT-3 از روی متن هزاران کتاب و اکثر اینترنت آموزش می بیند و می تواند آن را تقلید کند و آن را به یک مدل زیانی قابل توجه برای یادگیری ماشینی تبدیل کند. اما هنوز این تکنولوژی درست نمی داند که چه می نویسد، بنابراین گاهی اوقات نتایج بد و نامفهوم است و نیاز دارد به توسعه بیشتر.
از زمان راه اندازی TikTok در سال ۲۰۱۶ در چین، آن به یکی از سریع ترین شبکه های اجتماعی در جهان تبدیل شده است. میلیاردها بار دانلود و صد ها میلیون کاربر را به خود جلب کرده است. چرا؟ زیرا الگوریتم قدرتمند “For You” تیک تاک شیوه معروف شدن افراد در فضای آنلاین را تغییر داده است. درحالی که پلتفرم های دیگر به دنبال هایلایت کردن محتوای با جذابیت زیاد هستند؛ TikTok می تواند یک کاربرد جدید را خیلی زود مشهور کند در حالی که می تواند ستاره های شناخته شده را پایین بکشد. این الگوریتم ها بیشتر برای کاربرانی که یه مهارت کاربردی خاصی دارند، مفید است.
خودروهای الکتریکی به سختی فروش می روند و دلیل آن قیمت گران آن و همچنین مدت زمان زیاد آن برای شارژ شدن است که نسبت به بنزین زدن زمان زیادی است. همه این اشکالات به دلیل باتری های یون-لیتیوم هست. یک استارت آپ در سیلیکون ولی اکنون یک باتری فلز لیتیوم تولید کرده است که می تواند خودروهای الکتریکی را برای مصرف کنندگان مطلوب تر کند. البته این باطری هنوز یک نمونه اولیه دارد که بسیار کوچکتر از باتری مورد نیاز برای ماشین است.
ثابت شده است که شرکت ها تکنولوژی محافظان خوبی برای داده های شخصی ما نیستند و اطلاعات ما بیشتر از آنچه که می توانیم حساب کنیم نشت، هک و فروخته می شود. این مشکل مربوط به مدل حریم خصوصی است که مدت ها توسط این شرکت ها مورد استفاده قرار گرفته است.
Data trusts یک رویکرد جایگزین ارائه می دهد که برخی از کشورها شروع به کشف آن کرده اند. یک data trust، یک نهاد حقوقی است که اطلاعات شخصی افراد را جمع آوری و مدیریت می کند. اگر چه ساختار و عملکرد این trust ها هنوز در حال تعریف است و ابهامات زیادی هنوز وجود ندارد، اما data trust ها برای ارائه یک راه حل بالقوه برای مشکلات طولانی مدت حریم خصوصی و امنیت قابل توجه است.
هیدروژن همیشه یک جایگزین جذاب برای سوخت های فسیلی بوده است. تمیز می سوزد، بدون انتشار دی اکسید کربن؛ این انرژی متراکم است، بنابراین یک راه خوب برای ذخیره انرژی از منابع تجدیدپذیر روشن و خاموش است و می توانید سوخت های مصنوعی مایع تولید کنید که جایگزین بنزین یا گازوئیل هستند. اما بیشتر هیدروژن تا کنون از گاز طبیعی ساخته شده است؛ این فرآیند کثیف و پرمصرف است.
کاهش سریع هزینه انرژی خورشیدی و بادی به این معنی است که هیدروژن سبز در حال حاضر به اندازه کافی ارزان است تا عملی شود. به سادگی آب را با الکتریسیته جمع کنید و به همین دلیل هیدروژن دارید. اروپا در این راه پیشرو است و شروع به ایجاد زیرساخت های مورد نیاز کرده است.
با شیوع ویروس کرونا در سراسر جهان، در ابتدا احساس شد که ردیابی تماس های دیجیتالی ممکن است به ما کمک کند. برنامه های تلفن های هوشمند می توانند از GPS یا بلوتوث برای ایجاد گزارش افرادی که به تازگی با یکدیگر ملاقات کرده اند، استفاده کنند. اگر بعداً تست کووید یکی از آنها مثبت شد، آن فرد می تواند نتیجه را در برنامه وارد کند و به دیگران که ممکن است در معرض خطر قرار گرفته باشند هشدار دهد.
اما ردیابی تماس های دیجیتالی تا حد زیادی نتوانست تأثیر زیادی بر گسترش ویروس داشته باشد. اپل و گوگل به سرعت ویژگی هایی مانند اعلان های مواجهه با بسیاری از تلفن های هوشمند را بیرون کشیدند، اما مقامات بهداشت عمومی برای متقاعد کردن ساکنان به استفاده از آنها تلاش کردند. درسهایی که از این بیماری همه گیر می گیریم نه تنها می تواند به ما در آماده سازی برای همه گیری بعدی کمک کند بلکه به سایر حوزه های مراقبت های بهداشتی نیز منتقل می شود.
همه ما هر روز از GPS استفاده می کنیم. این زندگی ما و بسیاری از کسب و کارهای ما را متحول کرده است. اما در حالی که GPS امروزی از ۵ تا ۱۰ متر دقیق است، ۱۰ تکنولوژی سال ۲۰۲۱ که یک جهش بزرگ برای جهان خواهد بود های جدید موقعیت یابی بسیار دقیق دارای دقت چند سانتی متر یا میلی متر هستند. این امکانات جدیدی را در اختیار دنیا قرار می دهد، از هشدارهای رانش زمین تا روبات های تحویل دهنده و اتومبیل های خودران که می توانند با خیال راحت در خیابان ها حرکت کنند.
سیستم ناوبری جهانی BeiDou چین (Big Dipper) در ژوئن ۲۰۲۰ تکمیل شد و بخشی از آنچه همه اینها را ممکن می سازد است. این دقت موقعیت ۱.۵ تا دو متر را برای هر کسی در جهان فراهم می کند. با استفاده از تقویت زمینی، می تواند به میزان میلی متر برسد. در همین حال ، GPS ، که از اوایل دهه ۱۹۹۰ وجود داشت، در حال ارتقا است: چهار ماهواره جدید برای GPS III در ماه نوامبر پرتاب می شوند و انتظار می رود تعداد بیشتری از آنها تا سال ۲۰۲۳ در مدار قرار گیرند.
همه گیری کووید جهان را مجبور به دور شدن کرد. درست انجام دادن آن تغییر در مراقبت های بهداشتی و آموزشی بسیار مهم بوده است. برخی از نقاط جهان در خصوص دریافت خدمات از راه دور در این دو حوزه به خوبی کار کرده اند.
Snapask، یک شرکت آموزشی آنلاین، بیش از ۳.۵ میلیون کاربر در نه کشور آسیایی دارد و Byju’s ، یک برنامه آموزشی در هند، تعداد کاربران آن را به بیش از ۷۰ میلیون نفر افزایش داده است. متأسفانه دانش آموزان در بسیاری از کشورهای دیگر هنوز با کلاس های آنلاین خود درگیر هستند.
در همین حال، تلاش های بهداشت از راه دور در اوگاندا و چندین کشور آفریقایی دیگر، مراقبت های بهداشتی را در طول همه گیری به میلیون ها نفر افزایش داده است. در بخشی از جهان با فقدان مزمن پزشکان، مراقبت های بهداشتی از راه دور نجات دهنده زندگی است.
علیرغم پیشرفت عظیم هوش مصنوعی در سال های اخیر، هوش مصنوعی و روبات ها هنوز از بسیاری جهات به ویژه در مورد حل مشکلات جدید یا پیمایش در محیط های ناآشنا گنگ هستند. آنها فاقد توانایی انسانی هستند که حتی در کودکان خردسال نیز یافت می شود تا نحوه کار جهان را بیاموزند و از این دانش عمومی در شرایط جدید استفاده کنند.
یک رویکرد امیدوار کننده برای بهبود مهارت های هوش مصنوعی، گسترش حواس آن است. در حال حاضر هوش مصنوعی با بینایی رایانه یا تشخیص صدا می تواند چیزها را حس کند اما نمی تواند در مورد آنچه می بیند و می شنود با الگوریتم های زبان طبیعی صحبت کند. اما اگر این توانایی ها را در یک سیستم واحد هوش مصنوعی ترکیب کنید، چطور؟ آیا این سیستم ها شروع به کسب هوش شبیه به انسان می کنند؟ آیا رباتی که بتواند ببیند، احساس کند، بشنود و ارتباط برقرار کند، یک دستیار انسانی سازنده تر خواهد بود؟
[۱] Messenger RNA vaccines
[۲] Lithium-metal batteries
[۳] Data trusts
[۴] Green hydrogen
[۵] Digital contact tracing
[۶] Hyper-accurate positioning
[۷] Multi-skilled AI
ما گروهی از مدیران و متخصصان مدیریت، مهندسی، استراتژی و بازاریابی با تجربه بین المللی هستیم که در پی ارتقای سطح دانش کاربردی مدیریت در پهنه صنعت و تجارت کشوریم. در این راه آماده ارایه خدمات در شاخه های کسب وکار گوناگون و صنایع مختلف هستیم.
آدرس: تهران، دهکده المپیک، دانشگاه علامه طباطبایی، دانشکده مدیریت و حسابداری
شماره تماس: ۰۹۱۹۸۳۶۶۳۶۱
ایمیل: Ibc.consulting2020@gmail.com
استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.